Smalec z fasoli, jabłka i cebuli
- Fasola biała jaś nasiona suche - 1 szklanka (170 g)
- Jabłko - 1 sztuka (150 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 6 łyżek (60 ml)
Przepis na smalec z fasoli, jabłka i cebuli krok po kroku
Mocz fasolę przez minimum 12 godzin w zimnej wodzie.
Ugotuj fasolę w świeżej wodzie z dodatkiem soli do miękkości (przez około 2 godziny).
Rozgrzej olej na patelni.
Obierz jabłko i cebulę.
Cebulę pokrój w kosteczkę, jabłko zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Usmaż cebulę i jabłko na oleju, dodaj trochę soli. Niech zmiękną.
Jak fasola będzie miękka zblenduj ją na gładką masę z cebulą, jabłkiem i tłuszczem.
Jeżeli chcesz mieć "skwarki" część jabłka i cebuli praż na patelni dłuższy czas, gdy staną się trochę twardsze dodaj je dopiero po zblendowaniu masy.
Pastę przypraw do smaku.
-
Pasta z awokado
-
Sałatka na grilla
-
Filet z kurczaka
-
Pasztet z królika
-
Kapusta wigilijna
-
Ceviche
-
Kotlety z soczewicy
-
Dorsz pieczony
-
Bataty z piekarnika
-
Pałki z kurczaka
-
Pieczone buraki
-
Ryba z piekarnika
-
Sałatka z pomidorów
-
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
-
Sałatka z kurczakiem i mango
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Koktajl sirt
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Dietetyczna kolacja
Więcej informacji na temat smalcu z fasoli, jabłka i cebuli
Wegetariański przepis na smalec z fasoli, jabłka i cebuli to świetny sposób na pyszny dodatek do kanapek bez mięsa. Jest bardzo smaczny, prosty i do tego zdrowy. Bardzo ciężko znaleźć różnice w smaku i zapachu pomiędzy wegańskim odpowiednikiem smalcu. To zdecydowanie zdrowsza alternatywa na coś dobrego. Dzięki dodatkowi jabłka i cebulki powstaje cudowny smak i aromat. Smalec z fasoli, jabłka i cebuli najlepiej smakuje z chlebem. Sprawdź jak zrobić smalec z fasoli, jabłka i cebuli – jest to łatwe i bardzo szybkie.
Wegetariański smalec z fasoli, jabłka i cebuli jest genialnym zamiennikiem tłustego, mięsnego smalcu. To dobry pomysł na kanapki, które są bardziej odżywcze. Jak zrobić smalec z fasoli, jabłka i cebuli? To bardzo proste wymaga jedynie blendera. W przepisie na smalec z fasoli, jabłka i cebuli najlepiej jest wykorzystać suche nasiona białej fasoli. Taką należy najpierw przez minimum 12 godzin ją moczyć. Gdy fasola będzie namoczona, ugotuj ją w świeżej, posolonej wodzie. Powinna być miękka, więc może to zająć do 2 godzin. Czas gotowania może być różny, sprawdź, czy fasola jest miękka, zanim zakończysz gotowanie. W międzyczasie przygotuj resztę. Na patelnię wlej olej, rozgrzej go. Obierz cebulę, umyj, pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Obierz jabłko, umyj i zetrzyj je na tarce na grubych oczkach lub pokrój w kosteczkę. Dodaj do cebuli wraz z odrobiną soli. Wszystko podsmaż do zmięknięcia. Jak fasola będzie już miękka, wylej wodę i zblenduj fasolę z zawartością patelni. Przypraw ją do smaku. Jeśli chcesz, dodaj kminek. Przepis na smalec z fasoli, jabłka i cebuli podawaj do chleba na śniadanie, kolację lub jako zdrową przekąskę.
Smalec z fasoli, jabłka i cebuli może być gładki. Jeszcze fajniej smakuje, jednak gdy zrobisz w nim coś na podobieństwo skwarek. By uzyskać „skwarki” bez mięsa pokrój cebulkę i jabłko w kostkę, a następnie smaż na patelni dłuższy czas, by stały się nieco bardziej twarde (ale nie spalone). Dodaj je już po zblendowaniu masy, by powstały wegetariańskie skwarki. Dzięki temu konsystencja smalcu będzie bardzo łudząco podobna do zwykłego smalcu. Gdy zblendujesz wszystko razem z jabłkiem i cebulą konsystencja będzie gładka. Wybierz więc, co wolisz.
Jak zrobisz smalec z fasoli, jabłka i cebuli bez mięsa możesz go przechowywać w zamkniętym opakowaniu przez okres pięciu dni. Smalec z fasoli, jabłka i cebuli najlepiej pasuje na kanapki, jako pyszny dodatek do chleba. Możesz także podawać ze świeżymi warzywami. Przygotowany w ten sposób możesz podać go dziecku.
Alergeny w smalcu z fasoli, jabłka i cebuli
Lista alergenów dla smalcu z fasoli, jabłka i cebuli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smalec z fasoli, jabłka i cebuli
Wartości odżywcze smalcu z fasoli, jabłka i cebuli
Smalec z fasoli jest zdrowy. Zawiera dużą ilość błonnika, zdrowy tłuszcz oraz ma niski indeks glikemiczny. Dostarcza też skrobi opornej, korzystnej dla jelit. Jest jednak ciężkostrawny.
Energia i białka
(95g)
Węglowodany
(95g)
Tłuszcze
(95g)
Składniki mineralne
(95g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.