Przepis na śledzie w oleju z cebulką krok po kroku
- Śledź w oleju 350 g
- Cebula 250 g
- Olej lniany 270 ml
Zacznij od namoczenia śledzi. Jeśli śledzie będą miały już dobry poziom słonego smaku można je pokroić w paski o szerokości 4 cm.
Cebulę pokrój w piórka.
Śledzie układaj warstwowo w słoiku razem z cebulą. Na śledzie dodawaj po odrobinie pieprzu. Pomiędzy warstwami umieć 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie oraz 3 ziarenka pieprzu czarnego.
Gdy wszystkie składniki już wyłożysz skrop po wierzchu wszystko odrobiną soku z cytryny i octu.
Zalej olejem.
Zakręć dobrze słoik i wstaw do lodówki. Śledzie najlepsze będą po minimum 3 dniach w lodówce.
Często zadawane pytania
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Śledź po żydowsku
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Śledź w oleju lnianym
-
Śledzie z czosnkiem
-
Śledzie z boczniaków
-
Śledzie marynowane w oleju
-
Śledzie w oleju z musztardą
-
Śledzie w oleju z żurawiną
-
Delikatne śledzie w oleju
-
Śledzie marynowane w oleju na wigilię
-
Śledzie solone w oleju
-
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem
-
Śledzie w oleju

(liczba kalorii)
Śledzie w oleju z cebulką - cechy przepisu
Więcej o śledziach w oleju z cebulką
Najprostszy z najprostszych przepisów na śledzie w oleju z cebulką, które rządzą na każdej imprezie. Są szybkie do zrobienia oraz wymagają jedynie kilku składników. Przepis jest bardzo szybki do zrobienia, a także bardzo łatwy. Będzie potrzebny jedynie czysty słoik z zakrętką, dzięki czemu śledzie dłużej będą świeże.
Ten przepis jest bardzo zdrowy, choć wysokokaloryczny. Do zrobienia tego przepisu użyj bardzo zdrowego oleju lnianego, który zawiera moc nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe nienasycone są bardzo korzystne dla zdrowia człowieka. Genialne będą też śledzie w oliwie z oliwek. Oliwa z oliwek również jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto sam śledź ma dużą zawartość kwasów omega-3. Przepis na śledzie w oleju z cebulką charakteryzują się niewielką zawartością węglowodanów. Dzięki temu danie ma niski indeks glikemiczny.
Dobre śledzie w oleju z cebulką składają się z kilku prostych produktów. Cebulka nadaje fajny smak i pasuje idealnie do śledzi. Ponadto olej lniany ma niesamowity smak. Wielką rolę odgrywają przyprawy takie jak ziele angielskie, liść laurowy, sok z cytryny i ocet, sól oraz czarny, ziarnisty pieprz. Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.
Przepis na śledzie w oleju z cebulką nie wymaga gotowania zalewy. Nie stosuje się tu obróbki termicznej. Cały przepis robi się „na zimno” układając wszystkie składniki bezpośrednio w naczyniu, w którym będą się konserwowały. Polecam do tego słoik o pojemności 700 ml bądź dwa mniejsze – po 350 ml. Można także przechowywać je w pojemniku szklanym. Ważne jest to, by śledzie były przykryte i nie miały dostępu tlenu. Przechowywane w ten sposób przetrwają dłużej. Jeżeli zamierzasz zrobić śledzie w oleju z cebulką koniecznie pamiętaj o tym, by zrobić je minimum 3 dni wcześniej. Śledzie w oleju z cebulką mają o wiele bardziej lepszy smak po kilku dniach przegryzania się składników. Śledzie w oleju z cebulką można przechowywać do maksymalnie dwóch tygodni. Po dłuższym przechowywaniu śledzie w oleju z cebulką mogą zacząć kisnąć.
Wartości odżywcze śledzi w oleju z cebulką
Energia i białka
(145g)
Węglowodany w śledziach w oleju z cebulką
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy w przepisie na śledzie w oleju z cebulką
(145g)
Składniki mineralne w przepisie na śledzie w oleju z cebulką
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w śledziach w oleju z cebulką
Lista alergenów dla śledzi w oleju z cebulką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź w oleju