Shepherd's pie
- Mięso mielone cielęce (600 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Marchewka - 3 małe sztuki (300 g)
- Seler naciowy (100 g)
- Groszek zielony (100 g)
- Passata pomidorowa (80 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Mleko 2% (40 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na shepherd's pie krok po kroku
Cebulę obierz i posiekaj w kostkę.
Marchew obierz i pokrój w plastry. Seler naciowy umyj i pokrój w plastry.
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, marchew i seler naciowy. Składniki smaż przez około 5 minut.
Następnie na patelnię dodaj mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki wymieszaj i smaż, aż mięso będzie rumiane.
Na patelnię dodaj również 2 łyżeczki tymianku, łyżeczkę rozmarynu, sól oraz pieprz do smaku, passatę pomidorową, 2 łyżki stołowe sosu Worcestershire oraz gorącu bulion.
Zawartość patelni dokładnie wymieszaj i gotuj przez 30 minut.
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ziemniaki odcedź i odparuj je na ogniu przez chwilę.
Do ziemniaków dodaj masło oraz mleko i ugnieć do powstania jednolitego puree.
Mięso zdejmij z ognia, dodaj do niego groszek i wymieszaj.
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj je ziemniaczanym puree i wyrównaj.
Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut, aż ziemniaki zarumienią się.
Gotową zapiekankę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Burgery
-
Kulebiaki
-
Danie z mięsa mielonego
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Cevapcici
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Klopsy w sosie pomidorowym
-
Zupa klopsowa
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Pide
-
Naleśniki z mięsa mielonego
-
Pieczeń z mięsa mielonego
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Cukinia z mięsem mielonym
-
Co zrobić z mięsa mielonego
Więcej informacji na temat shepherd's pie
Shepherd's pie to mięsno-warzywna zapiekanka, która składa się z dwóch warstw – spodniej składającej się z mięsa mielonego z dodatkiem warzyw oraz wierzchniej, na którą składa się puree ziemniaczane. Pyszne ciasto pasterskie stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis na shepherd's pie jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone cielęce, cebula, czosnek, marchew, seler naciowy, groszek zielony, passata pomidorowa, bulion warzywny, ziemniaki, masło, mleko, olej rzepakowy, sól, pieprz, tymianek, rozmaryn oraz sos Worcestershire.
A jak zrobić shepherd's pie? Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, marchew i seler naciowy. Następnie na patelnię dodaj mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki wymieszaj i smaż, aż mięso będzie rumiane. Na patelnię dodaj przyprawy, passatę pomidorową, oraz gorącu bulion. Zawartość patelni dokładnie wymieszaj i gotuj przez 30 minut. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i odparuj je na ogniu przez chwilę. Do ziemniaków dodaj masło oraz mleko i ugnieć do powstania jednolitego puree. Mięso zdejmij z ognia, dodaj do niego groszek i wymieszaj. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj je ziemniaczanym puree i wyrównaj. Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut, aż ziemniaki zarumienią się.
Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując shepherd's pie to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczne danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w shepherd's pie
Lista alergenów dla shepherd's pie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
W przepisie na shepherd's pie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos worcestershire
Wartości odżywcze shepherd's pie
Shepherd's pie to doskonała propozycja na pyszną zapiekankę mięsno-ziemniaczaną. Danie jest dość kaloryczne, ale bardzo sycące.
Energia i białka
(295g)
Węglowodany
(295g)
Tłuszcze
(295g)
Witaminy
(295g)
Składniki mineralne
(295g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.