Danie z mięsa mielonego

Opublikowano: 07.04.2022 r., 18:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Danie z mięsa mielonego podane w naczyniu do zapiekania.
Danie z mięsa mielonego
Danie z mięsa mielonego to bardzo dobry pomysł na sobotni obiad. Danie jest bardzo smaczne, lecz nie wymaga długich godzin stania w kuchni. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny obiad.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 70 min
515 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne 5 średnich sztuk (500 g)
  • Cukinia 2 średnie sztuki (500 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
  • Pomidory w puszce 2 małe puszki (800 g)
  • Olej rzepakowy niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Ser Mozzarella (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, garam masala
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na danie z mięsa mielonego krok po kroku

Obierz ziemniaki ze skórki i pokrój w plastry.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj mięso na patelnie, dopraw solą, pieprzem, garam masala i papryką ostrą i smaż przez 6 minut.

Wlej pomidory z puszki i duś pod przykryciem przez 20 minut.

Cukinie pokrój w plastry.

Dopraw ją solą i pieprzem.

Na mocno rozgrzanej patelni obsmaż cukinię, aż się lekko zbrązowi.

Plastry ziemniaków umieść w naczyniu żaroodpornym i przełóż sosem z mięsa mielonego.

Na wierzch wyłóż warstwę cukinii i sos, następnie ponownie cukinię.

Na wierzch wyłóż kawałki mozzarelli.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na danie z mięsa mielonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat dania z mięsa mielonego

Danie z mięsa mielonego to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso mielone kojarzy nam się najczęściej z kotletami lub duszonym na patelni mięsem. Warto jednak wykorzystać mielone mięso do przygotowania lekkiej warzywnej zapiekanki. Zapiekanka doskonale sprawdzi się w letnie dni. Przepis na danie z mięsa mielonego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, cukinia, ziemniaki, cebula, pomidory w puszce, mozzarella, olej rzepakowy, sól, pieprz, garam masala, papryka ostra.

Jak zrobić danie z mięsa mielonego? Obierz ziemniaki ze skórki i pokrój w plastry. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso na patelnie, dopraw solą, pieprzem, garam masala i papryką ostrą i smaż przez 6 minut. Wlej pomidory z puszki i duś pod przykryciem przez 20 minut. Cukinie pokrój w plastry. Dopraw ją solą i pieprzem. Na mocno rozgrzanej patelni obsmaż cukinię, aż się lekko z brązowi. Plastry ziemniaków umieść w naczyniu żaroodpornym i przełóż sosem z mięsa mielonego. Na wierzch wyłóż warstwę cukinii i sos, następnie ponownie cukinię. Na wierzch wyłóż kawałki mozzarelli. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Mozzarella to tradycyjny włoski ser produkowany z mleka bawolego lub krowiego. Jest serem niedojrzewającym serem podpuszczkowym, ma biały kolor i kremową konsystencję. Dobrze nadaje się do zapiekania oraz do spożywania na zimno. Pomidory są bardzo dobrym źródłem likopenu, który jest naturalnym przeciwutleniaczem. Pomidory są nisko kaloryczne i zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego.

Podsumowując pyszne danie z mięsa mielonego jest bardzo syte i idealne na sobotni obiad. Smaczne danie jest doskonałe także podczas imprezy ze znajomymi. Prosty przepis jest bardzo dobry także jako kolacja. Łatwe danie można dowolnie zmodyfikować. Szybkie danie przygotować można bez dużego doświadczenia kulinarnego.

Alergeny w daniu z mięsa mielonego

Lista alergenów dla dania z mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze dania z mięsa mielonego

na 100g gotowej potrawy

Danie z mięsa mielonego to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Jest także dobrym źródłem składników mineralnych oraz witamin także rozpuszczalnych w tłuszczach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
161.03
515.30
Białko (g)
8.28
26.49
Fenyloalanina (mg)
0.33
1.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
5.27
16.86
Węglowodany przyswajalne (g)
4.31
13.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
3.07
Sacharoza (cukier) (g)
0.04
0.13
Glukoza (g)
0.72
2.31
Fruktoza (g)
0.84
2.69
Skrobia (g)
2.39
7.65
Brak danych dla: pomidory w puszce.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
11.96
38.27
Tłuszcze nasycone (g)
4.76
15.24
Tłuszcze nienasycone (g)
7.20
23.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.64
18.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.56
4.99
Cholesterol (mg)
29.91
95.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
21.72
69.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
1.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.39
26.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.94
54.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.91
6.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.56
37.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
58.69
187.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
111.75
357.60
Potas (mg)
277.25
887.20
Wapń (mg)
64.59
206.70
Fosfor (mg)
110.72
354.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.22
61.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.83
2.64
Cynk (mg)
1.13
3.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.10
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dania z mięsa mielonego 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dania z mięsa mielonego

Koszt składników
55.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Cukinia
500 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Pomidory w puszce
800 g
2 małe puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Ser Mozzarella
300 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
10.80
Za 300 g
Koszt składników
55.10