Rolada z mięsa mielonego

Opublikowano: 03.04.2023 r., 13:10 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
mięso mielone
Rolada z mięsa mielonego
Poznaj przepis na pyszną roladę z mięsa mielonego z farszem pieczarkowym.
Przygotowanie 40 min
Smażenie i Pieczenie 75 min
245 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Pieczarki (400 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Bułka tarta 2 łyżki (20 g)
  • Musztarda 2 łyżki (40 g)
  • Bulion wołowy 4 łyżki (40 ml)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, papier do pieczenia, blacha

Przepis na roladę z mięsa mielonego krok po kroku

W dużej misce wymieszaj mięso, jajko, bułkę tartą. Dodaj bulion, dopraw i wymieszaj.

Cebulę i pieczarki pokrój na drobną kostkę. Podsmaż na oliwie.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż plastry boczku, tak aby ich dłuższe brzegi lekko na siebie zachodziły.

Na plastry boczku wykładaj mięsną masę, rozprowadź równomiernie, posmaruj musztardą i wyłóż pieczarki z cebulką.

Ciasno zawiń roladę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około godzinę.

Po tym czasie zdejmuj papier i piecz 10-20 minut, aż boczek się zarumieni.

Jak oceniasz przepis na roladę z mięsa mielonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,4% osób

Więcej informacji na temat rolady z mięsa mielonego

Rolada z mięsa mielonego to pomysł na pyszny, wytrawny obiad, który sprawdzi się zarówno na rodzinny, weekendowy posiłek, jak również na specjalne okazje i święta. Rolada mięsa z farszem musztardowo pieczarkowym jest bardzo smaczna i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom polskich, tradycyjnych dań mięsnych. Jak zrobić roladę z mięsa mielonego na obiad? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz pomysł na prosty przepis, który na pewno będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Samo przygotowanie rolady jest bardzo proste, jednak dość czasochłonne, dlatego zaplanuj sobie gotowanie odpowiednio wcześnie. Niestety nie jest to danie, które możesz przygotować w ostatniej chwili. Składniki niezbędne do zrobienia rolady z mięsa mielonego to mielone mięso wieprzowe, boczek wędzony bez kości, pieczarki, cebula, musztarda oraz odrobina oliwy do smażenia, bułki tartej i buliony – wołowego, drobiowego lub warzywnego. Z tych kilku składników powstaje pyszna, aromatyczna rolada, która będzie dobra na wiele różnych okazji. Co więcej, składniki farszu możesz samodzielnie dopasować do swoich indywidualnych preferencji. Zamiast farszu pieczarkowego, do rolady możesz wykorzystać na przykład farsz ze szpinaku i fet, soczewicy lub innych warzyw. Ogranicza Cię wyłącznie Twoja wyobraźnia, upodobania kulinarne i zawartość lodówki. Odpowiednio upieczona i zarumieniona rolada dobrze i ciekawie prezentuje się na stole, dlatego bez obaw można podać ją jako główne danie podczas świąt, czy innych rodzinnych uroczystości. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis na roladę z mięsa mielonego z farszem pieczarkowym, zapiekaną w boczku. Na pewno zostanie w Twojej kuchni na długo.

Alergeny w roladzie z mięsa mielonego

Lista alergenów dla rolady z mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy

Wartości odżywcze rolady z mięsa mielonego

na 100g gotowej potrawy

Rolada z mięsa z farszem pieczarkowym i boczkiem jest dość tłusta i ciężkostrawna, dlatego u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym, jej większe ilości mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
189.18
245.94
Białko (g)
12.12
15.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
3.16
4.11
Węglowodany przyswajalne (g)
2.53
3.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
0.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
14.18
18.43
Tłuszcze nasycone (g)
5.85
7.61
Tłuszcze nienasycone (g)
8.32
10.82
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.59
8.57
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.73
2.25
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
53.82
69.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
8.76
11.39
Witamina B6 (mg)
0.26
0.33
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
0.57
Witamina C (mg)
1.47
1.91
Retinol (µg (mcg))
8.64
11.23
Tiamina (mg)
0.39
0.51
Ryboflawina (mg)
0.27
0.35
Niacyna (mg)
4.06
5.28
Foliany (µg (mcg))
12.29
15.98
Beta karoten (µg (mcg))
3.65
4.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
275.00
357.50
Potas (mg)
286.67
372.67
Wapń (mg)
16.05
20.86
Fosfor (mg)
152.48
198.22
Magnez (mg)
16.81
21.85
Żelazo (mg)
0.81
1.06
Cynk (mg)
1.44
1.87
Miedź (mg)
0.14
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady z mięsa mielonego 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady z mięsa mielonego

Koszt składników
78.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Bułka tarta
20 g
2 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Musztarda
40 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Bulion wołowy
40 ml
4 łyżki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
0.86
Za 40 ml
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
78.80