Przepis na roladę z mięsa mielonego krok po kroku
- Mięso mielone wieprzowe 500 g
- Pieczarki 400 g
- Jajko 1 szt.
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Boczek wędzony bez kości 150 g
- Bułka tarta 20 g 2 łyżki
- Musztarda 40 g 2 łyżki
- Bulion wołowy 40 ml 4 łyżki
- Oliwa z oliwek 20 ml
W dużej misce wymieszaj mięso, jajko, bułkę tartą. Dodaj bulion, dopraw i wymieszaj.
Cebulę i pieczarki pokrój na drobną kostkę. Podsmaż na oliwie.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż plastry boczku, tak aby ich dłuższe brzegi lekko na siebie zachodziły.
Na plastry boczku wykładaj mięsną masę, rozprowadź równomiernie, posmaruj musztardą i wyłóż pieczarki z cebulką.
Ciasno zawiń roladę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około godzinę.
Po tym czasie zdejmuj papier i piecz 10-20 minut, aż boczek się zarumieni.
-
Burgery
-
Danie z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Cevapcici
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Shepherd's pie
-
Naleśniki z mięsa mielonego
-
Pieczeń z mięsa mielonego
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Zrazy z mięsa mielonego
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Mini hamburgery
-
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
-
Mielonka z szynkowara
-
Bryzol wołowy
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Zupa pizza
-
Co zrobić z mięsa mielonego

(liczba kalorii)
Rolada z mięsa mielonego - cechy przepisu
Więcej o roladzie z mięsa mielonego
Rolada z mięsa mielonego to pomysł na pyszny, wytrawny obiad, który sprawdzi się zarówno na rodzinny, weekendowy posiłek, jak również na specjalne okazje i święta. Rolada mięsa z farszem musztardowo pieczarkowym jest bardzo smaczna i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom polskich, tradycyjnych dań mięsnych. Jak zrobić roladę z mięsa mielonego na obiad? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz pomysł na prosty przepis, który na pewno będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Samo przygotowanie rolady jest bardzo proste, jednak dość czasochłonne, dlatego zaplanuj sobie gotowanie odpowiednio wcześnie. Niestety nie jest to danie, które możesz przygotować w ostatniej chwili. Składniki niezbędne do zrobienia rolady z mięsa mielonego to mielone mięso wieprzowe, boczek wędzony bez kości, pieczarki, cebula, musztarda oraz odrobina oliwy do smażenia, bułki tartej i buliony – wołowego, drobiowego lub warzywnego. Z tych kilku składników powstaje pyszna, aromatyczna rolada, która będzie dobra na wiele różnych okazji. Co więcej, składniki farszu możesz samodzielnie dopasować do swoich indywidualnych preferencji. Zamiast farszu pieczarkowego, do rolady możesz wykorzystać na przykład farsz ze szpinaku i fet, soczewicy lub innych warzyw. Ogranicza Cię wyłącznie Twoja wyobraźnia, upodobania kulinarne i zawartość lodówki. Odpowiednio upieczona i zarumieniona rolada dobrze i ciekawie prezentuje się na stole, dlatego bez obaw można podać ją jako główne danie podczas świąt, czy innych rodzinnych uroczystości. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis na roladę z mięsa mielonego z farszem pieczarkowym, zapiekaną w boczku. Na pewno zostanie w Twojej kuchni na długo.
Wartości odżywcze rolady z mięsa mielonego
Energia i białka
(130g)
Węglowodany w roladzie z mięsa mielonego
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy w przepisie na roladę z mięsa mielonego
(130g)
Składniki mineralne w przepisie na roladę z mięsa mielonego
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w roladzie z mięsa mielonego
Lista alergenów dla rolady z mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy