Przepis na naleśniki z mięsa mielonego krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 130 g 1 szklanka
  • Jajko 2 szt.
  • Mięso mielone z indyka 500 g
  • Marchewka 45 g średnia marchew
  • Cukinia 250 g średnia cukinia
  • Papryka czerwona 200 g duża papryka
  • Pieczarki 100 g 5 dużych pieczarek
  • Cebula 50 g średnia lub pół dużej
  • Czosnek 10 g dwa ząbki
  • Szpinak 100 g 4 garści
  • Ser gouda 60 g 2 garści
  • Olej rzepakowy 24 ml dwie łyżki
  • Natka pietruszki 6 g łyżeczka
  • pomidory w puszce 400 g 1 puszka
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, papryka słodka
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, patelnia do naleśników, mikser, miska

Z mąki, jaj, 1 i 3/4 szklanki wody i dużej szczypty soli zrób ciasto naleśnikowe. Miksuj około 5 minut. Smaż naleśniki na suchej patelni lub bardzo delikatnie posmarowanej olejem. Z podanej porcji powinno wyjść 8 naleśników.

Umyj paprykę, cukinię, pieczarki i marchew. Usuń gniazdo nasienne z papryki, marchew obierz, pieczarki oczyść dokładnie z pozostałości ziemi. Wszystkie warzywa drobno pokrój.

Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę, lekko zeszklij i dodaj rozgniecione lub drobno posiekane ząbki czosnku. Podsmaż przez minutę.

Na patelnie dodaj mięso mielone, dokładnie je rozdrobnij i podsmaż. W trakcie smażenia dodaj dużą szczyptę soli, pieprzu, papryki słodkiej i cząbru.

Gdy mięso będzie podsmażone dodaj wszystkie pokrojone warzywa. Podsmaż przez 2-3 minuty i dodaj pomidory w puszce. Całość duś 10 minut.

Po uduszeniu warzyw do farszu dodaj szpinak. Całość wymieszaj.

Naczynie żaroodporne posmaruj delikatnie olejem.

Na naleśnik połóż porcję farszu, zwiń i ułóż w naczyniu.

Naleśniki posyp serem i zapiecz w 180 stopniach przez 5-10 minut.

Naleśniki z mięsa mielonego podane w białej ceramicznej formie na szarym blacie, w tle dwa białe talerze
Naleśniki z mięsa mielonego
Koszt przygotowania dania
27.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
300 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Naleśniki z mięsa mielonego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o naleśnikach z mięsa mielonego

Naleśniki, są uniwersalnym daniem, które kocha cały świat. W każdym kraju znajdziecie chociaż jeden rodzaj naleśników. W Ameryce są to pancakes, crepes we Francji, Okonomiyaki w Japonii i wiele, wiele, więcej. Każde pyszne i oryginalne.

Sam przepis na naleśniki jest bardzo prosty, składa się jedynie z paru składników. Ten jest z jajkiem, ale naleśniki możesz wykonać także bez jajka. Puszyste, delikatne ciasto naleśnikowe chętnie przyjmuje smaki pochodzące z nadzienia. Naleśniki możesz wykonać z różnego rodzaju mąk, na przykład pszennej, pszennej pełnoziarnistej, kukurydzianej, gryczanej, ryżowej lub kombinacji kilku różnych mąk. Dzięki możliwości zastosowania różnych rodzajów mąk naleśniki z mięsem, z powodzeniem dostosujesz do różnych diet eliminacyjnych. Nadziewane naleśniki na słono, dzięki zastosowaniu innej mąki niż pszennej mocno oczyszczonej, mogą stanowić pyszne danie w trakcie diety redukcyjnej, odpowiednie dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym lub eliminujących gluten.

Naleśniki z mięsa mielonego, zapiekane w piekarniki z serem posiadają mnóstwo warzyw, które dostarczą wiele wartości odżywczych. Cukinia dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K , witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Dodatek papryki czerwonej sprawi, że dostarczysz witaminę C, której forma odporna jest na działanie czynników ją niszczących, na przykład wysokiej temperatury. W połączeniu z witaminą K uszczelnia naczynia krwionośne, dlatego polecana jest do spożycia dla osób z cerą naczyniową. Poprzez wykorzystanie przetworzonych pomidorów, czy to w postaci passaty, czy pomidorów krojonych w puszce, dostarczysz likopenu, który jest najsilniejszym antyoksydantem z grupy karotenoidów. Oprócz tego likopen posiada działanie przeciw zapalne, a także hamujące nieprawidłowy wzrost komórek, dzięki czemu warto go stosować w profilaktyce przeciwnowotworowej. Pieczarki są bardzo dobry źródłem błonnika, zawierają białko, dostarczają witaminę A, D, E oraz witaminy z grupy B. Są także źródłem składników mineralnych takich ja selen, miedź, potas i jod. Farsz jest również, ze szpinakiem, jest on bogactwem wielu składników odżywczych. Zawiera flawonoidy oraz karotenoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami, działają także przeciwzapalnie. Właściwości przeciwutleniające wykazują również witaminy A oraz C, a także cynki i selen. Zawiera także witaminę K, która w połączeniu z występującym magnezem, manganem oraz wapniem wzmacniają kości. Spożywanie szpinaku poprawia pracę układu krążenia za sprawą występowania w nim witaminy B6, selenu, potasu i folianów. Osoby borykające się z anemią powinny regularnie spożywać te zielone liście. Są one źródłem witaminy B1 oraz B2 a ponadto żelaza i fosforu. Dodatek indyka do farszy zwiększa zawartość białka w daniu.

Pomysł na zawijane naleśniki z farszem z warzywami wykorzystasz na obiad lub ciepłą kolację. Faszerowane naleśniki zasmakują dzieciom, a dzięki temu w ich diecie znajdzie się wiele warzyw.

Wartości odżywcze naleśników z mięsa mielonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (250g)
Energia (kalorie)
120.18 kcal
300.44 kcal
Białko
9.79 g
24.49 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w naleśnikach z mięsa mielonego

Na 100g
Na porcję (250g)
Węglowodany
8.67 g
21.68 g
Brak danych dla: mięso mielone z indyka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
7.55 g
18.88 g
Brak danych dla: mięso mielone z indyka, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (250g)
Tłuszcz
5.39 g
13.49 g
Tłuszcze nasycone
2.00 g
5.01 g
Tłuszcze nienasycone
3.39 g
8.47 g
Tłuszcze jednonasycone
2.11 g
5.28 g
Brak danych dla: pieczarki.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.28 g
3.19 g

Witaminy w przepisie na naleśniki z mięsa mielonego

Na 100g
Na porcję (250g)
Witamina B6
0.28 mg
0.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.54 mg
1.35 mg
Brak danych dla: szpinak, olej rzepakowy, natka pietruszki.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.28 mg
8.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
39.47 µg (mcg)
98.69 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z mięsa mielonego

Na 100g
Na porcję (250g)
Sód
178.55 mg
446.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
263.66 mg
659.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
49.60 mg
124.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
119.64 mg
299.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.89 mg
57.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.52 mg
3.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.20 mg
2.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z mięsa mielonego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach z mięsa mielonego

Lista alergenów dla naleśników z mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, cząber, papryka słodka.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania naleśników z mięsa mielonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
130 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 130 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Marchewka
45 g
średnia marchew
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Cukinia
250 g
średnia cukinia
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Papryka czerwona
200 g
duża papryka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Pieczarki
100 g
5 dużych pieczarek
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Cebula
50 g
średnia lub pół dużej
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
dwa ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Szpinak
100 g
4 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Ser gouda
60 g
2 garści
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 60 g
Olej rzepakowy
24 ml
dwie łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Natka pietruszki
6 g
łyżeczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 6 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Liczba porcji:
Razem
64.80
Łączny koszt
27.31
Jak oceniasz przepis na naleśniki z mięsa mielonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób