Naleśniki z mięsa mielonego
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (130 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mięso mielone z indyka (500 g)
- Marchewka - średnia marchew (45 g)
- Cukinia - średnia cukinia (250 g)
- Papryka czerwona - duża papryka (200 g)
- Pieczarki - 5 dużych pieczarek (100 g)
- Cebula - średnia lub pół dużej (50 g)
- Czosnek - dwa ząbki (10 g)
- Szpinak - 4 garści (100 g)
- Ser gouda - 2 garści (60 g)
- Olej rzepakowy - dwie łyżki (24 ml)
- Natka pietruszki - łyżeczka (6 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
Przepis na naleśniki z mięsa mielonego krok po kroku
Z mąki, jaj, 1 i 3/4 szklanki wody i dużej szczypty soli zrób ciasto naleśnikowe. Miksuj około 5 minut. Smaż naleśniki na suchej patelni lub bardzo delikatnie posmarowanej olejem. Z podanej porcji powinno wyjść 8 naleśników.
Umyj paprykę, cukinię, pieczarki i marchew. Usuń gniazdo nasienne z papryki, marchew obierz, pieczarki oczyść dokładnie z pozostałości ziemi. Wszystkie warzywa drobno pokrój.
Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę, lekko zeszklij i dodaj rozgniecione lub drobno posiekane ząbki czosnku. Podsmaż przez minutę.
Na patelnie dodaj mięso mielone, dokładnie je rozdrobnij i podsmaż. W trakcie smażenia dodaj dużą szczyptę soli, pieprzu, papryki słodkiej i cząbru.
Gdy mięso będzie podsmażone dodaj wszystkie pokrojone warzywa. Podsmaż przez 2-3 minuty i dodaj pomidory w puszce. Całość duś 10 minut.
Po uduszeniu warzyw do farszu dodaj szpinak. Całość wymieszaj.
Naczynie żaroodporne posmaruj delikatnie olejem.
Na naleśnik połóż porcję farszu, zwiń i ułóż w naczyniu.
Naleśniki posyp serem i zapiecz w 180 stopniach przez 5-10 minut.
- Naleśniki
- Ciasto na naleśniki
- Ciasto na naleśniki
- Naleśniki z serem
- Naleśniki ze szpinakiem
- Krokiety
- Krokiety z pieczarkami
- Krokiety z mięsem
- Ciasto naleśnikowe
- Naleśniki bez jajek
- Naleśniki ze szpinakiem i fetą
- Okonomiyaki
- Naleśniki bez mleka
- Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
- Naleśniki po meksykańsku
- Fit naleśniki
- Naleśniki na słono
- Naleśnik bezglutenowy
- Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z mięsa mielonego
Naleśniki, są uniwersalnym daniem, które kocha cały świat. W każdym kraju znajdziecie chociaż jeden rodzaj naleśników. W Ameryce są to pancakes, crepes we Francji, Okonomiyaki w Japonii i wiele, wiele, więcej. Każde pyszne i oryginalne.
Sam przepis na naleśniki jest bardzo prosty, składa się jedynie z paru składników. Ten jest z jajkiem, ale naleśniki możesz wykonać także bez jajka. Puszyste, delikatne ciasto naleśnikowe chętnie przyjmuje smaki pochodzące z nadzienia. Naleśniki możesz wykonać z różnego rodzaju mąk, na przykład pszennej, pszennej pełnoziarnistej, kukurydzianej, gryczanej, ryżowej lub kombinacji kilku różnych mąk. Dzięki możliwości zastosowania różnych rodzajów mąk naleśniki z mięsem, z powodzeniem dostosujesz do różnych diet eliminacyjnych. Nadziewane naleśniki na słono, dzięki zastosowaniu innej mąki niż pszennej mocno oczyszczonej, mogą stanowić pyszne danie w trakcie diety redukcyjnej, odpowiednie dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym lub eliminujących gluten.
Naleśniki z mięsa mielonego, zapiekane w piekarniki z serem posiadają mnóstwo warzyw, które dostarczą wiele wartości odżywczych. Cukinia dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K , witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Dodatek papryki czerwonej sprawi, że dostarczysz witaminę C, której forma odporna jest na działanie czynników ją niszczących, na przykład wysokiej temperatury. W połączeniu z witaminą K uszczelnia naczynia krwionośne, dlatego polecana jest do spożycia dla osób z cerą naczyniową. Poprzez wykorzystanie przetworzonych pomidorów, czy to w postaci passaty, czy pomidorów krojonych w puszce, dostarczysz likopenu, który jest najsilniejszym antyoksydantem z grupy karotenoidów. Oprócz tego likopen posiada działanie przeciw zapalne, a także hamujące nieprawidłowy wzrost komórek, dzięki czemu warto go stosować w profilaktyce przeciwnowotworowej. Pieczarki są bardzo dobry źródłem błonnika, zawierają białko, dostarczają witaminę A, D, E oraz witaminy z grupy B. Są także źródłem składników mineralnych takich ja selen, miedź, potas i jod. Farsz jest również, ze szpinakiem, jest on bogactwem wielu składników odżywczych. Zawiera flawonoidy oraz karotenoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami, działają także przeciwzapalnie. Właściwości przeciwutleniające wykazują również witaminy A oraz C, a także cynki i selen. Zawiera także witaminę K, która w połączeniu z występującym magnezem, manganem oraz wapniem wzmacniają kości. Spożywanie szpinaku poprawia pracę układu krążenia za sprawą występowania w nim witaminy B6, selenu, potasu i folianów. Osoby borykające się z anemią powinny regularnie spożywać te zielone liście. Są one źródłem witaminy B1 oraz B2 a ponadto żelaza i fosforu. Dodatek indyka do farszy zwiększa zawartość białka w daniu.
Pomysł na zawijane naleśniki z farszem z warzywami wykorzystasz na obiad lub ciepłą kolację. Faszerowane naleśniki zasmakują dzieciom, a dzięki temu w ich diecie znajdzie się wiele warzyw.
Alergeny w naleśnikach z mięsa mielonego
Lista alergenów dla naleśników z mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze naleśników z mięsa mielonego
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.