Pieczeń z mięsa mielonego

Opublikowano: 09.09.2021 r., 6:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Plaster pieczeni na desce.
Pieczeń z mięsa mielonego
Pieczeń z mięsa mielonego to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek na kanapki. Koniecznie spróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 50 min
363 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
  • Bułka pszenna (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Mleko 3,2% (150 ml)
  • Masło klarowane (50 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, blaszka keksowa

Przepis na pieczeń z mięsa mielonego krok po kroku

Namocz bułkę w mleku.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle.

Marchew obierz i starkuj. Dodaj do cebuli i smaż 3 minuty.

W misce umieść mięso, jajka, cebulę i marchew, namoczoną bułkę, natkę pietruszki oraz przyprawy. Wymieszaj do powstania jednolitej masy.

Keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż do niej masę mięsną.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na pieczeń z mięsa mielonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat pieczeni z mięsa mielonego

Pieczeń z mięsa mielonego to dobra propozycja na obiad w wersji na ciepło lub dodatek do pieczywa na święta w wersji na zimno. Przepis na pieczeń z mięsa mielonego jest łatwy do przygotowania, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do zrobienia tej potrawy potrzebujesz następujących składników spożywczych: mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, cebuli marchewki, bułki pszennej, mleko, jajka, masła klarowanego, soli, pieprzu oraz natki pietruszki.

Jak zrobić pieczeń z mięsa mielonego? Namocz bułkę w mleku. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym aż się zarumieni. Dodaj do cebuli startą marchewkę. Podsmaż 3 minuty. W dużej misce umieść wszystkie składniki. Wymieszaj dokładnie, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Przygotuj keksówkę do pieczenia w następujący sposób: posmaruj od środka ścianki masłem, wsyp bułkę tartą i potrząsaj foremką aby ścianki były pokryte dokładnie bułką. Przełóż przygotowaną masę. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

Pomysł na pieczeń z mięsa mielonego możesz wykorzystać na dwa sposoby: krojona w cienkie plastry jako dodatek na kanapki lub grubszy plaster podsmażony na patelni podany z kopytkami jako obiad.

Mięso mielone z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu w procesach wzrostu. Zawiera także spore ilości żelaza, soli mineralnych oraz potasu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszych krwinek czerwonych, które transportują tlen. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe.

Podsumowując pieczeń z mięsa mielonego jest idealna do wykorzystania na różne sposoby. Sprawdzony przepis pasuje na obiad jak i na kanapki. Pyszna pieczeń może być przechowywana do 5 dni w lodówce.

Alergeny w pieczeni z mięsa mielonego

Lista alergenów dla pieczeni z mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze pieczeni z mięsa mielonego

na 100g gotowej potrawy

Pieczeń z mięsa mielonego to ciekawy pomysł na obiad w zamianie za kotlety mielone. Pieczona w piekarniku pieczeń zawiera mniej tłuszczu niż smażone kotlety. Jest także łatwiej strawna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
201.90
363.43
Białko (g)
10.72
19.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
6.91
12.43
Węglowodany przyswajalne (g)
6.04
10.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
1.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
14.41
25.94
Tłuszcze nasycone (g)
7.13
12.83
Tłuszcze nienasycone (g)
7.29
13.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.95
10.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.34
2.41
Cholesterol (mg)
81.65
146.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
124.12
223.42
Witamina B6 (mg)
0.24
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
0.84
Witamina C (mg)
3.06
5.50
Retinol (µg (mcg))
39.74
71.53
Tiamina (mg)
0.41
0.74
Ryboflawina (mg)
0.21
0.38
Niacyna (mg)
2.60
4.69
Foliany (µg (mcg))
18.63
33.53
Beta karoten (µg (mcg))
849.74
1529.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
102.28
184.10
Potas (mg)
227.12
408.82
Wapń (mg)
45.59
82.06
Fosfor (mg)
129.22
232.60
Magnez (mg)
17.48
31.47
Żelazo (mg)
1.06
1.90
Cynk (mg)
1.36
2.44
Miedź (mg)
0.06
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni z mięsa mielonego 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczeni z mięsa mielonego

Koszt składników
52.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Bułka pszenna
200 g
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
1.50
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mleko 3,2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Cebula
250 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Koszt składników
52.80