Przepis na pieczeń z mięsa mielonego krok po kroku
- Mięso mielone wieprzowe 1000 g
- Bułka pszenna 200 g
- Jajko 4 szt.
- Natka pietruszki 20 g
- Marchewka 200 g 2 małe sztuki
- Mleko 3,2% 150 ml
- Masło klarowane 50 g
- Cebula 250 g 1 duża sztuka
Namocz bułkę w mleku.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle.
Marchew obierz i starkuj. Dodaj do cebuli i smaż 3 minuty.
W misce umieść mięso, jajka, cebulę i marchew, namoczoną bułkę, natkę pietruszki oraz przyprawy. Wymieszaj do powstania jednolitej masy.
Keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż do niej masę mięsną.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
Często zadawane pytania
-
Danie z mięsa mielonego
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Naleśniki z mięsa mielonego
-
Zrazy z mięsa mielonego
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
-
Mielonka z szynkowara
-
Bryzol wołowy
-
Spaghetti z pieczarkami
-
Pieczone gołąbki
-
Klopsy z mięsa mielonego
-
Mięso mielone z makaronem
-
Zapiekanka z mięsa mielonego i pieczarek ze szpinakiem
-
Mięso mielone z ryżem
-
Farsz do krokietów z mięsa
-
Spaghetti dla dzieci
-
Zupa porowa z mięsem mielonym
-
Mięso mielone w słoikach
-
Co zrobić z mięsa mielonego

(liczba kalorii)
Pieczeń z mięsa mielonego - cechy przepisu
Więcej o pieczeni z mięsa mielonego
Pieczeń z mięsa mielonego to dobra propozycja na obiad w wersji na ciepło lub dodatek do pieczywa na święta w wersji na zimno. Przepis na pieczeń z mięsa mielonego jest łatwy do przygotowania, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do zrobienia tej potrawy potrzebujesz następujących składników spożywczych: mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, cebuli marchewki, bułki pszennej, mleko, jajka, masła klarowanego, soli, pieprzu oraz natki pietruszki.
Jak zrobić pieczeń z mięsa mielonego? Namocz bułkę w mleku. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym aż się zarumieni. Dodaj do cebuli startą marchewkę. Podsmaż 3 minuty. W dużej misce umieść wszystkie składniki. Wymieszaj dokładnie, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Przygotuj keksówkę do pieczenia w następujący sposób: posmaruj od środka ścianki masłem, wsyp bułkę tartą i potrząsaj foremką aby ścianki były pokryte dokładnie bułką. Przełóż przygotowaną masę. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Pomysł na pieczeń z mięsa mielonego możesz wykorzystać na dwa sposoby: krojona w cienkie plastry jako dodatek na kanapki lub grubszy plaster podsmażony na patelni podany z kopytkami jako obiad.
Mięso mielone z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu w procesach wzrostu. Zawiera także spore ilości żelaza, soli mineralnych oraz potasu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszych krwinek czerwonych, które transportują tlen. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe.
Podsumowując pieczeń z mięsa mielonego jest idealna do wykorzystania na różne sposoby. Sprawdzony przepis pasuje na obiad jak i na kanapki. Pyszna pieczeń może być przechowywana do 5 dni w lodówce.
Wartości odżywcze pieczeni z mięsa mielonego
Energia i białka
(180g)
Węglowodany w pieczeni z mięsa mielonego
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy w przepisie na pieczeń z mięsa mielonego
(180g)
Składniki mineralne w przepisie na pieczeń z mięsa mielonego
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pieczeni z mięsa mielonego
Lista alergenów dla pieczeni z mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło klarowane