Sernik z gruszkami
- Ser twarogowy półtłusty - 1 i 3/4 wiaderka (800 g)
- Mleczko kokosowe - 4 łyżki (60 ml)
- Wiórki kokosowe - 5 łyżek (30 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (260 g)
- Cukier - 2 szklanki (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Budyń (proszek) - 1 budyń (40 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Gruszka (1000 g)
Przepis na sernik z gruszkami krok po kroku
Przygotuj kruche ciasto. W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, masło, pół szklanki cukru, proszek do pieczenia, 3 jajka i wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy.
Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia i powykładaj kruche ciasto na spód, a także boki formy. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
W dużej misce utrzyj ze sobą pozostałe jaja, cukier, cukier waniliowy i budyń o smaku kokosowym ( sprawdzi się też śmietankowy). Do masy dodawaj małymi porcjami ser i mleczko kokosowe, nie przerywaj ubijania. Na koniec wsyp do masy wiórki i wymieszaj delikatnie wymieszaj masę łyżką.
Gotową masę wylej na kruche ciasto i wygładź.
Gruszki umyj i obierz. Pokrój w dużą kostkę i poukładaj na wierzchu masy serowej.
Ciasto upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z gruszkami
Sernik z gruszkami jest naprawdę świetnym pomysłem na pyszny, łatwy i szybki deser. Pięknie się prezentuje i zachwyca swoim smakiem każdego miłośnika słodyczy z kokosem. Słodkie gruszki wspaniale komponują się z kokosową nutą masy serowej, tak że naprawdę ciężko się od niego oderwać.
Przepis na ciasto sernik z gruszkami jest naprawdę łatwy i nieskomplikowany. Dużym plusem jest również to, że można go zrobić naprawdę szybko. W kilka chwil powstaje wspaniały deser, którego smak zachwyca nawet największego krytyka kulinarnego.
Sernik z gruszkami na kruchym spodzie to cudowny i bardzo słodki deser. Dodatek kokosów wprowadza do całego ciasta więcej słodyczy i trochę egzotyki. Masę najlepiej wykonać z półtłustego twarogu podwójnie zmielonego, dzięki temu całość nabierze odpowiedniej - aksamitnej i kremowej konsystencji.
Sernik z gruszkami i kokosem to idealny pomysł na letni deser. Sprawdzi się jednak również podczas zimy. Gruszki można dodatkowo posypać cynamonem, tak by były bardziej aromatyczne i korzenne. Bazą tego ciasta jest twaróg, można zamienić go na wersję odtłuszczoną, dzięki temu ciasto będzie bardziej fit i niskokaloryczne, przy naprawdę ogromnym udziale białka, które pomaga budować masę mięśniową. Jeżeli chce się bardziej odchudzić ten wypiek, zamiast cukru, można dodać do masy i ciasta, słodzik.
Najlepiej do wykonania tego ciasta pasują gruszki, które świetnie komponują się z serem, a także kokosem. Jednak można owoce zastąpić jakimiś innymi, bardziej egzotycznymi, równie dobrze sprawdzi się np. mango. Gruszki oprócz świetnego smaku zawierają też mnóstwo cennych witamin i składników mineralnych. Są bardzo dobrym źródłem jodu, pierwiastka, którego w diecie jest zwykle zbyt mało, dlatego warto zadbać o to, by gruszki gościły na talerzu dużo częściej. Ta tarta jest idealnym sposobem, by przemycić dużą ilość tych owoców w bardzo smaczny sposób. Dodatkowo ciasto to prezentuje się bardzo elegancko i dekoracyjnie. Przyciąga wzrok każdego ze względu na puchatą piankę i podpieczone gruszki.
Alergeny w serniku z gruszkami
Lista alergenów dla sernika z gruszkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika z gruszkami
Energia i białka
(201g)
Węglowodany
(201g)
Tłuszcze
(201g)
Witaminy
(201g)
Składniki mineralne
(201g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.