Sernik królewski z brzoskwiniami
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Brzoskwinie w syropie (300 g)
- Jajko (7 szt.)
Przepis na sernik królewski z brzoskwiniami krok po kroku
Zimne masło pokrój w kostkę.
Umieść je w malakserze, dodaj mąkę, kakao, 100 g cukru, 1 jajko i proszek do pieczenia.
Rozdrobnij do powstania kruszonki, wysyp ją na blat i zagnieć gładkie ciasto.
Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.
Do miski wbij 6 jaj i wsyp 200 g cukru, ubij do powstania gładkiej i puszystej masy.
Do miski wbij jajka i wsyp cukier, ubij do powstania gładkiej i puszystej masy.
Dodaj twaróg, śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną i cukier z prawdziwą wanilią, zmiksuj krótko do połączenia składników.
Ciasto podziel na dwie części.
Jedną z nich rozwałkuj i wyklej spód formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na spód wlej masę twarogową.
Odsącz brzoskwinie z syropu i pokrój w kostkę.
Ułóż je na wierzchu masy a na nie zetrzyj na tarce drugą część ciasta.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.
Sernik wystudź i schłodź w lodówce przez 8-9 godzin.
-
Sernik królewski
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik królewski puszysty
-
Sernik snickers
-
Sernik królewski Thermomix
-
Sernik z mascarpone na herbatnikach
-
Sernik śmietankowy
-
Sernik marmurkowy
-
Sernik z kratką
-
Sernik królewski z bezą
-
Sernik królewski z wiórkami kokosowymi
-
Sernik królewski bezglutenowy
-
Sernik królewski z malinami
-
Sernik królewski z wiśniami z wiaderka
-
Sernik królewski z wiaderka
-
Sernik królewski stracciatella z wiaderka fit
-
Sernik królewski
Więcej informacji na temat sernika królewskiego z brzoskwiniami
Sernik królewski z brzoskwiniami to wspaniały pomysł na pyszny sernik, który można podać podczas wielu różnych okazji. Sernik na kakaowym spodzie świetnie przełamuje smak słodkiej masy serowej. Przepis na sernik królewski z brzoskwiniami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, kakao, cukier, masło, proszek do pieczenia, twaróg sernikowy, śmietana kremówka, mąka ziemniaczana, brzoskwinie z puszki, cukier w prawdziwą wanilią, jajka.
Jak zrobić sernik królewski z brzoskwiniami? Zimne masło pokrój w kostkę. Umieść je w malakserze, dodaj mąkę, kakao, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Rozdrobnij do powstania kruszonki, wysyp ją na blat i zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Do miski wbij jajka i wsyp cukier, ubij do powstania gładkiej i puszystej masy. Dodaj twaróg, śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną i cukier z prawdziwą wanilią, zmiksuj krótko do połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj i wyklej spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na spód wlej masę twarogową. Odsącz brzoskwinie z syropu i pokrój w kostkę. Ułóż je na wierzchu masy, a na nie zetrzyj na tarce drugą część ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut. Sernik wystudź i schłodź w lodówce przez 8-9 godzin.
Brzoskwinie w syropie są świetnym pomysłem na wykorzystanie owoców do ciasta zimą. Brzoskwinie w zalewie cukrowej są dostępne cały rok i pasują jako dodatek do wielu ciast. Zalewa cukrowa pozwala na długie przechowywanie owoców. Brzoskwinie są owocami rosnącymi na drzewach, uprawiane są także w Polsce. Jajka dodane do ciasta są bardzo dobrym źródłem białka. Jajka zawierają także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz beta-karoten, który nadaje żółtku kolor. Pamiętaj, aby wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszny sernik świetnie sprawdzi się jako deser, który doskonale pasuje jako dodatek do kawy i herbaty. Sernik można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Sernik jest dobry do spożycia po schłodzeniu w lodówce, weź to pod uwagę, przygotowując je jako deser po uroczystym obiedzie.
Alergeny w serniku królewskim z brzoskwiniami
Lista alergenów dla sernika królewskiego z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika królewskiego z brzoskwiniami
Sernik królewski z brzoskwiniami to słodki wypiek zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Ciasta i desery powinny występować w naszej diecie maksymalnie dwa razy w tygodniu. Ciasto domowe nie zawiera konserwantów.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.