Sałatka z jarmużem i fetą
- Jarmuż (30 g)
- Pomidor - 1 sztuka (170 g)
- Ogórek - 1/4 sztuki (45 g)
- Oliwki czarne - 4 sztuki (12 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Ser Feta (25 g)
- Bazylia świeża (6 g)
- Natka pietruszki (10 g)
- Papryka czerwona (35 g)
Przepis na sałatkę z jarmużem i fetą krok po kroku
Warzywa umyj i osusz
Oderwij łodygę z jarmużu i porwij liście na mniejsze kawałki
Ogórka pokrój w plasterki, pomidora w półplasterki a paprykę w słupki
Fetę pokrój w kostkę
Do miski włóż jarmuż, natkę pietruszki, liście bazylii, pomidora, ogórka, paprykę, oliwki i kawałki fety
Skrop wszystko oliwą i posyp szczyptą pieprzu
-
Sałatka z rukoli
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatka z buraków i fety
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatka z dynią
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Sałatka na grilla z fetą
-
Sałatka z arbuzem i fetą
-
Sałatka z bobem i fetą
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z serem feta i pomidorami
-
Sałatka z tortellini ze szpinakiem
-
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami
-
Sałatka z serem feta i jajkiem
-
Sałatka z fetą i pomidorami
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatka z fetą
Więcej informacji na temat sałatki z jarmużem i fetą
Sałatka z jarmużem i fetą to przepyszna i zdrowa sałatka, która jest przygotowywana jak sałatka grecka z jarmużem. Składniki, których używamy, są identyczne jak w sałatce greckiej, lecz wzbogacamy ją o liście jarmużu, aby było jeszcze zdrowiej.
Taka sałatka składa się z masy świeżych warzyw, co sprawia, że idealnie nadaje się na gorące dni, ponieważ odświeża oraz dodaje daniom lekkości. Sałatka z jarmużem i serem feta dba także o Twoje zdrowie, dzięki bombie witaminowej, jaką jest szpinak, składnikom odżywczym innych warzyw, dużej zawartości błonnika pokarmowego, który dba o Twoje jelita i oliwie z oliwek.
Oliwa z oliwek uznawana jest za jeden z najstarszych olejów, które są znane w zachodnim świecie. Na początku była wykorzystywana do smarowania ciała, a dopiero z czasem została wprowadzona także do kuchni. Ze względu na zawartość wolnych kwasów tłuszczowych (liczbę kwasową) w oliwie można wyróżnić oliwę:
- extra virgin — oliwa najwyższej jakości o poziomie kwasowości poniżej 0,8%,
- virgin — oliwa o wysokiej jakości, lecz nie spełniająca wymogów oliwy extra virgin, o kwasowości 0,8% - 2%,
- ordinary virgin — poziom kwasowości 2% - 3,3%,
- lampante — poziom kwasowości powyżej 3,3%.
Możesz też trafić na:
- oliwę rafinowaną — oliwa, którą otrzymuje się poprzez oczyszczanie i podgrzewanie do wysokich temperatur, co pozbawia ją zapachu, koloru i wartości odżywczych;
- oliwę z wytłoczyn oliwnych — oliwa z resztek, które pozostają po tłoczeniu oliwy. Dodaje się do nich chemiczne rozpuszczalniki, co sprawia, że otrzymuje się ciecz z oliwą. Następnie poddaje się ją rafinacji, sprawiając, że nadaje się ona do spożycia.
Kupując oliwę, upewnij się, że jest to wysokiej jakości produkt, ponieważ gorsze oliwy mają gorszy smak oraz nie zawierają lub zawierają mniejsze ilości prozdrowotnych składników. Jeżeli chcesz najbardziej wartościową oliwę, wybierając ją w sklepie, zadbaj o to, aby była ona w szklanej butelce, najlepiej z ciemnego szkła a na etykiecie widniał napis "extra virgin", ponieważ taka oliwa jest najzdrowsza i przygotowana z nią sałatka z jarmużem i serem feta, będzie najlepsza.
Alergeny w sałatce z jarmużem i fetą
Lista alergenów dla sałatki z jarmużem i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze sałatki z jarmużem i fetą
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.