Sałatka z jarmużem i fetą
Opublikowano: 28.04.2021 r.
Sałatka z jarmużem i fetą to idealny dodatek do dań z grilla lub zwykłego obiadu, do którego chcesz dodać trochę lekkości i świeżości za sprawą warzyw i sera feta.
Składniki dla 2 porcji:
- Jarmuż - 30 g
- Pomidor - 170 g (1 sztuka)
- Ogórek - 45 g (1/4 sztuki)
- Oliwki czarne - 12 g (4 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Ser Feta - 25 g
- Bazylia świeża - 6 g
- Natka pietruszki - 10 g
- Papryka czerwona - 35 g
- Przyprawy - pieprz
Liczba porcji: 2
Przepis krok po kroku
- Warzywa umyj i osusz
- Oderwij łodygę z jarmużu i porwij liście na mniejsze kawałki
- Ogórka pokrój w plasterki, pomidora w półplasterki a paprykę w słupki
- Fetę pokrój w kostkę
- Do miski włóż jarmuż, natkę pietruszki, liście bazylii, pomidora, ogórka, paprykę, oliwki i kawałki fety
- Skrop wszystko oliwą i posyp szczyptą pieprzu