Sałatka z jarmużem i fetą

Opublikowano: 28.04.2021 r., 23:39 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z jarmużem i fetą w szklanej misce, stojącej na drewnianym stole
Sałatka z jarmużem i fetą
Sałatka z jarmużem i fetą to idealny dodatek do dań z grilla lub zwykłego obiadu, do którego chcesz dodać trochę lekkości i świeżości za sprawą warzyw i sera feta.
Przygotowanie 15 min
100 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
16
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jarmuż (30 g)
  • Pomidor 1 sztuka (170 g)
  • Ogórek 1/4 sztuki (45 g)
  • Oliwki czarne 4 sztuki (12 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
  • Ser Feta (25 g)
  • Bazylia świeża (6 g)
  • Natka pietruszki (10 g)
  • Papryka czerwona (35 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz

Przepis na sałatkę z jarmużem i fetą krok po kroku

Warzywa umyj i osusz

Oderwij łodygę z jarmużu i porwij liście na mniejsze kawałki

Ogórka pokrój w plasterki, pomidora w półplasterki a paprykę w słupki

Fetę pokrój w kostkę

Do miski włóż jarmuż, natkę pietruszki, liście bazylii, pomidora, ogórka, paprykę, oliwki i kawałki fety

Skrop wszystko oliwą i posyp szczyptą pieprzu

Jak oceniasz przepis na sałatkę z jarmużem i fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat sałatki z jarmużem i fetą

Sałatka z jarmużem i fetą to przepyszna i zdrowa sałatka, która jest przygotowywana jak sałatka grecka z jarmużem. Składniki, których używamy, są identyczne jak w sałatce greckiej, lecz wzbogacamy ją o liście jarmużu, aby było jeszcze zdrowiej.

Taka sałatka składa się z masy świeżych warzyw, co sprawia, że idealnie nadaje się na gorące dni, ponieważ odświeża oraz dodaje daniom lekkości. Sałatka z jarmużem i serem feta dba także o Twoje zdrowie, dzięki bombie witaminowej, jaką jest szpinak, składnikom odżywczym innych warzyw, dużej zawartości błonnika pokarmowego, który dba o Twoje jelita i oliwie z oliwek.

Oliwa z oliwek uznawana jest za jeden z najstarszych olejów, które są znane w zachodnim świecie. Na początku była wykorzystywana do smarowania ciała, a dopiero z czasem została wprowadzona także do kuchni. Ze względu na zawartość wolnych kwasów tłuszczowych (liczbę kwasową) w oliwie można wyróżnić oliwę:

- extra virgin — oliwa najwyższej jakości o poziomie kwasowości poniżej 0,8%,

- virgin — oliwa o wysokiej jakości, lecz nie spełniająca wymogów oliwy extra virgin, o kwasowości 0,8% - 2%,

- ordinary virgin — poziom kwasowości 2% - 3,3%,

- lampante — poziom kwasowości powyżej 3,3%.

Możesz też trafić na:

- oliwę rafinowaną — oliwa, którą otrzymuje się poprzez oczyszczanie i podgrzewanie do wysokich temperatur, co pozbawia ją zapachu, koloru i wartości odżywczych;

- oliwę z wytłoczyn oliwnych — oliwa z resztek, które pozostają po tłoczeniu oliwy. Dodaje się do nich chemiczne rozpuszczalniki, co sprawia, że otrzymuje się ciecz z oliwą. Następnie poddaje się ją rafinacji, sprawiając, że nadaje się ona do spożycia.

Kupując oliwę, upewnij się, że jest to wysokiej jakości produkt, ponieważ gorsze oliwy mają gorszy smak oraz nie zawierają lub zawierają mniejsze ilości prozdrowotnych składników. Jeżeli chcesz najbardziej wartościową oliwę, wybierając ją w sklepie, zadbaj o to, aby była ona w szklanej butelce, najlepiej z ciemnego szkła a na etykiecie widniał napis "extra virgin", ponieważ taka oliwa jest najzdrowsza i przygotowana z nią sałatka z jarmużem i serem feta, będzie najlepsza.

Alergeny w sałatce z jarmużem i fetą

Lista alergenów dla sałatki z jarmużem i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze sałatki z jarmużem i fetą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
67.20
100.80
Białko (g)
2.08
3.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
4.13
6.20
Węglowodany przyswajalne (g)
2.72
4.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
2.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
5.17
7.76
Tłuszcze nasycone (g)
1.90
2.86
Tłuszcze nienasycone (g)
3.27
4.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.77
4.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
0.75
Cholesterol (mg)
6.49
9.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
85.17
127.75
Witamina B6 (mg)
0.12
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
32.58
48.87
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina E (mg)
1.01
1.52
Retinol (µg (mcg))
9.11
13.67
Tiamina (mg)
0.05
0.08
Ryboflawina (mg)
0.12
0.18
Niacyna (mg)
0.64
0.96
Foliany (µg (mcg))
26.42
39.63
Beta karoten (µg (mcg))
855.96
1283.93

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
118.35
177.52
Potas (mg)
214.86
322.29
Wapń (mg)
76.15
114.22
Fosfor (mg)
49.85
74.77
Magnez (mg)
15.37
23.06
Żelazo (mg)
0.87
1.31
Cynk (mg)
0.43
0.65
Miedź (mg)
0.06
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z jarmużem i fetą 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z jarmużem i fetą

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jarmuż
30 g
6.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.97
Za 30 g
Pomidor
170 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.27
Za 170 g
Ogórek
45 g
1/4 sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 45 g
Oliwki czarne
12 g
4 sztuki
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 12 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Ser Feta
25 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 25 g
Bazylia świeża
6 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 6 g
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Papryka czerwona
35 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 35 g
Koszt składników
65.00