Sałatka z fetą i jajkami

Opublikowano: 15.03.2021 r., 3:09 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z fetą i jajkami
Sałatka z fetą i jajkami
Sałatka z fetą i jajkami dobrze smakuje z czarnymi oliwkami. Warto dodać także pomidorki. Sprawdź, jak łatwo i szybko zrobić sałatkę grecką z serem feta i jajkiem.
Przygotowanie 35 min
270 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Ser Feta (100 g)
  • Pomidory koktajlowe - 8 sztuk (80 g)
  • Oliwki czarne - 10 sztuk (30 g)
  • Sałata karbowana zielona - 12 liści (120 g)
  • Rukola - 2 garście (40 g)
  • Jajko - 4 jajka rozmiar M (4 szt.)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Rzodkiewka - 5 sztuk (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sałatkę z fetą i jajkami krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo (10 min), obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki.

Sałatę karbowaną zieloną opłucz i porwij na mniejsze kawałki. Rukolę opłucz.

Rzodkiewkę opłucz i pokrój w paseczki lub kostkę.

Pomidorki koktajlowe opłucz i przekrój na pół.

Ser feta pokrój w kostkę.

Dodaj oliwki. Całość polej oliwką z oliwek.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z fetą i jajkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat sałatki z fetą i jajkami

Sałatka z fetą i jajkami, sałatą, rukolą i oliwkami jest bardzo dobra i bardzo chętnie zjadana przez gości. To sprawdzona przekąska, która nadaje się nie tylko jako posiłek w czasie spotkania ze znajomymi, ale także jako pożywne drugie śniadanie w pracy. Dzięki temu, że jest tak prosta i w miarę szybka do przygotowania, możesz ją zrobić nawet tuż przed wyjściem.

W tej potrawie jest także pomidor (koktajlowy) i rzodkiewka, jednak możesz dodać tam coś jeszcze. Jeżeli lubisz łączyć ze sobą różne sery, to połącz ser feta z serem mozzarella lub ze startym parmezanem. Pokrojony w kostkę ser gouda również będzie dobrze smakować. Niektórzy do tej sałatki dodają także słodziutką kukurydzę, aby przełamać słony smak sera feta. Jeżeli nie lubisz sałaty karbowanej albo rukoli, możesz wymienić te składniki na inne, np. na roszponkę o nietypowym kształcie albo na często wybieraną do sałatek sałatę rzymską.

Sałatka grecka z jajkiem może być skropiona tylko oliwą z oliwek, ale wyśmienicie będzie smakować z sosem winegret. Przepisy na ten sos są różne. Może być zrobiony z soku z cytryny lub z octu winnego, ale niektórzy dodają tam także miód lub musztardę. Opcji jest wiele, więc możesz wybrać taki sos, który najbardziej będzie ci odpowiadać.

Ta prosta przekąska jest bardzo szybka do zrobienia, gdy już ma się ugotowane na twardo jajka. Warto jednak przygotować ją wcześniej i przechowywać w lodówce, aby w czasie spotkania ze znajomymi nie znikać w kuchni. Ta potrawa najlepiej smakuje na zimno, więc nawet lepiej, jeśli będzie schłodzona. Polej sałatkę sosem winegret lub samą oliwą dopiero przed jedzeniem.

Do sałatki z serem feta i jajkiem możesz dosypać prażoną cebulkę, ale dobrze będzie się komponować także z grzaneczkami. Wystarczy, że upieczesz kilka kromek chleba w tosterze lub na patelni, a potem pokroisz je na mniejsze części. Co prawda, w tej potrawie jest co pochrupać (np. rzodkiewkę), ale te składniki dodatkowo wzmocnią ten efekt. Jednak nie każdy lubi prażoną cebulkę, więc miseczkę z nią warto położyć na stole obok sałatki.

Alergeny w sałatce z fetą i jajkami

Lista alergenów dla sałatki z fetą i jajkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sałatki z fetą i jajkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
123.09
270.81
Białko (g)
6.70
14.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
2.50
5.50
Węglowodany przyswajalne (g)
1.86
4.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
1.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
9.70
21.34
Tłuszcze nasycone (g)
4.29
9.43
Tłuszcze nienasycone (g)
5.41
11.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.33
9.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.09
2.39
Cholesterol (mg)
132.47
291.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
82.23
180.91
Brak danych dla: sałata karbowana zielona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.63
Witamina C (mg)
4.78
10.52
Witamina D (µg (mcg))
0.67
1.47
Witamina E (mg)
0.94
2.07
Retinol (µg (mcg))
69.64
153.20
Brak danych dla: sałata karbowana zielona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.30
0.65
Niacyna (mg)
0.34
0.75
Foliany (µg (mcg))
36.23
79.70
Beta karoten (µg (mcg))
145.14
319.31
Brak danych dla: sałata karbowana zielona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
255.09
561.19
Potas (mg)
161.25
354.75
Wapń (mg)
112.87
248.31
Fosfor (mg)
125.85
276.88
Magnez (mg)
14.03
30.86
Żelazo (mg)
1.31
2.89
Cynk (mg)
0.96
2.11
Miedź (mg)
0.06
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z fetą i jajkami brak danych
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z fetą i jajkami

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Pomidory koktajlowe
80 g
8 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Oliwki czarne
30 g
10 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Sałata karbowana zielona
120 g
12 liści
6.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 120 g
Rukola
40 g
2 garście
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 40 g
Jajko
4 szt.
4 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Rzodkiewka
75 g
5 sztuk
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 75 g
Koszt składników
62.00