Sałatka z fetą i jajkami
- Ser Feta (100 g)
- Pomidory koktajlowe - 8 sztuk (80 g)
- Oliwki czarne - 10 sztuk (30 g)
- Sałata karbowana zielona - 12 liści (120 g)
- Rukola - 2 garście (40 g)
- Jajko - 4 jajka rozmiar M (4 szt.)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Rzodkiewka - 5 sztuk (75 g)
Przepis na sałatkę z fetą i jajkami krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo (10 min), obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki.
Sałatę karbowaną zieloną opłucz i porwij na mniejsze kawałki. Rukolę opłucz.
Rzodkiewkę opłucz i pokrój w paseczki lub kostkę.
Pomidorki koktajlowe opłucz i przekrój na pół.
Ser feta pokrój w kostkę.
Dodaj oliwki. Całość polej oliwką z oliwek.
-
Sałatka z rukoli
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatka z buraków i fety
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatka z dynią
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Sałatka na grilla z fetą
-
Sałatka z arbuzem i fetą
-
Sałatka z bobem i fetą
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z serem feta i pomidorami
-
Sałatka z tortellini ze szpinakiem
-
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami
-
Sałatka z serem feta i jajkiem
-
Sałatka z fetą i pomidorami
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatka z fetą
Więcej informacji na temat sałatki z fetą i jajkami
Sałatka z fetą i jajkami, sałatą, rukolą i oliwkami jest bardzo dobra i bardzo chętnie zjadana przez gości. To sprawdzona przekąska, która nadaje się nie tylko jako posiłek w czasie spotkania ze znajomymi, ale także jako pożywne drugie śniadanie w pracy. Dzięki temu, że jest tak prosta i w miarę szybka do przygotowania, możesz ją zrobić nawet tuż przed wyjściem.
W tej potrawie jest także pomidor (koktajlowy) i rzodkiewka, jednak możesz dodać tam coś jeszcze. Jeżeli lubisz łączyć ze sobą różne sery, to połącz ser feta z serem mozzarella lub ze startym parmezanem. Pokrojony w kostkę ser gouda również będzie dobrze smakować. Niektórzy do tej sałatki dodają także słodziutką kukurydzę, aby przełamać słony smak sera feta. Jeżeli nie lubisz sałaty karbowanej albo rukoli, możesz wymienić te składniki na inne, np. na roszponkę o nietypowym kształcie albo na często wybieraną do sałatek sałatę rzymską.
Sałatka grecka z jajkiem może być skropiona tylko oliwą z oliwek, ale wyśmienicie będzie smakować z sosem winegret. Przepisy na ten sos są różne. Może być zrobiony z soku z cytryny lub z octu winnego, ale niektórzy dodają tam także miód lub musztardę. Opcji jest wiele, więc możesz wybrać taki sos, który najbardziej będzie ci odpowiadać.
Ta prosta przekąska jest bardzo szybka do zrobienia, gdy już ma się ugotowane na twardo jajka. Warto jednak przygotować ją wcześniej i przechowywać w lodówce, aby w czasie spotkania ze znajomymi nie znikać w kuchni. Ta potrawa najlepiej smakuje na zimno, więc nawet lepiej, jeśli będzie schłodzona. Polej sałatkę sosem winegret lub samą oliwą dopiero przed jedzeniem.
Do sałatki z serem feta i jajkiem możesz dosypać prażoną cebulkę, ale dobrze będzie się komponować także z grzaneczkami. Wystarczy, że upieczesz kilka kromek chleba w tosterze lub na patelni, a potem pokroisz je na mniejsze części. Co prawda, w tej potrawie jest co pochrupać (np. rzodkiewkę), ale te składniki dodatkowo wzmocnią ten efekt. Jednak nie każdy lubi prażoną cebulkę, więc miseczkę z nią warto położyć na stole obok sałatki.
Alergeny w sałatce z fetą i jajkami
Lista alergenów dla sałatki z fetą i jajkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sałatki z fetą i jajkami
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.