Sałatka z fasolki szparagowej

Opublikowano: 26.06.2021 r., 13:20 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka z fasolki szparagowej
Sałatka z fasolki szparagowej
Szybka, smaczna i bardzo zdrowa sałatka z fasolki szparagowej. Lekki, pożywny posiłek, który ma moc składników odżywczych i zapewni mnóstwo korzyści zdrowotnych.
Przygotowanie 25 min
206 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Fasolka szparagowa (200 g)
  • Kukurydza konserwowa (100 g)
  • Ser mozzarella light (125 g)
  • Mix sałat (200 g)
  • Ogórki konserwowe (150 g)
  • Papryka czerwona (140 g)
  • Pomidory koktajlowe (150 g)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Olej lniany (30 ml)
  • Musztarda - 1 łyżeczka (10 g)
  • Miód - 1 łyżeczka (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska

Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej krok po kroku

Z fasolki obetnij końcówki. Umyj ją dokładnie. Ugotuj fasolkę (najlepiej na parze). Nie przykrywaj. Potrwa to około 15-20 minut.

Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Połącz z olejem, miodem, musztardą oraz solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny. Dokładnie zamieszaj i odstaw na bok.

Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę.

Ogórki pokrój w pół plastry.

Paprykę pokrój w kostkę.

Pomidorki przekrój na pół.

Ser pokrój w większą kostkę.

W dużej misce umieść sałatę, fasolkę, kukurydzę, ser oraz warzywa. Polej dressingiem.

Upraż nasiona słonecznika na patelni i podawaj słonecznik do posypania sałatki tuż przed jedzeniem sałatki.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z fasolki szparagowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat sałatki z fasolki szparagowej

Szybka, smaczna i bardzo zdrowa sałatka z fasolki szparagowej. Lekki, pożywny posiłek, który ma moc składników odżywczych i zapewni mnóstwo korzyści zdrowotnych. Sałatka jest prostą do zrobienia potrawą. Pyszny, lekko słodki sos idealnie komponuje się z warzywami, serem mozzarella oraz prażonym słonecznikiem. Takie danie nie dość, że jest dietetyczne to także smakuje naprawdę wspaniale. Zaręczam, że takie połączenie składników sałatki sprawia, że jest to bardzo dobra sałatka, która będzie fajną potrawą w jadłospisie. Do sałatki podawaj podgrzewany chlebek w formie tostów.

Fasolkę ugotuj na parze. Gotując na parze fasolka zachowuje maksymalnie dużą ilość składników odżywczych i witamin. Fasolka gotowana w wodzie nie ma tak dużej ilości substancji mineralnych i witamin, dlatego też gotowanie na parze jest lepszą alternatywą. Jeżeli fasolkę gotujesz w wodzie gotuje się ją nieco krócej niż fasolka gotowana na parze.

Jako tost do sałatki wybieraj pełnoziarniste pieczywo. Chleb żytni czy graham ma mnóstwo błonnika i o wiele więcej witamin niż wysokooczyszczony chleb taki jak pieczywo pszenne. Tosty z chleba można zrobić za pomocą patelni lub piekarnika. Wystarczy podgrzewać aż pieczywo będzie lekko złote i chrupiące.

Słonecznik podawaj na samym końcu. Gdy słonecznik doda się do sałatki od razu i będzie on długo miał kontakt z resztą składników sałatki – zmięknie. Słonecznik prażony warto jest dodać do miseczki i postawić obok sałatki tak, by każdy mógł sobie dodać go na bieżąco przed zjedzeniem. Poza słonecznikiem świetnie pasować będą każde inne orzechy, na przykład nerkowca lub orzechy włoskie. Pestki dyni są także dobrym zamiennikiem słonecznika. Sos można dodać do sałatki od razu, ale także zrobić tak jak w przypadku słonecznika. Podczas gdy sałatkę wymiesza się wcześniej z sosem sprawi to, że warzywa zmiękną i mogą puścić soki. Dressing dodany dopiero tuż przed podaniem nie wpłynie na to, że powstanie za dużo wody. Olej do sałatki można dać dowolny, jednak najlepsze by były oleje roślinne tłoczone na zimno. Oliwa z oliwek a nawet olej słonecznikowy to dobre oleje, które mogą być stosowane na zimno.

Alergeny w sałatce z fasolki szparagowej

Lista alergenów dla sałatki z fasolki szparagowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki z fasolki szparagowej

na 100g gotowej potrawy

Bardzo zdrowy posiłek, który zawiera źródło białka, dobrych węglowodanów i korzystnych dla zdrowia tłuszczy. Zawiera mnóstwo błonnika oraz witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
82.52
206.30
Białko (g)
3.97
9.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
7.05
17.62
Węglowodany przyswajalne (g)
5.48
13.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.57
3.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
4.88
12.20
Tłuszcze nasycone (g)
1.72
4.30
Tłuszcze nienasycone (g)
3.16
7.90
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.90
2.25
Brak danych dla: ser mozzarella light, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.26
5.65
Brak danych dla: ser mozzarella light, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.18
10.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
31.35
78.38
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.41
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.59
48.97
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
0.75
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.58
1.44
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.96
59.91
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
334.94
837.35
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
212.27
530.67
Potas (mg)
146.92
367.29
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
93.68
234.21
Fosfor (mg)
35.82
89.55
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.65
44.12
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.49
1.22
Cynk (mg)
0.31
0.77
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z fasolki szparagowej 30
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z fasolki szparagowej

Koszt składników
73.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasolka szparagowa
200 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Ser mozzarella light
125 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 125 g
Mix sałat
200 g
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Ogórki konserwowe
150 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Pomidory koktajlowe
150 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Olej lniany
30 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Musztarda
10 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Miód
12 g
1 łyżeczka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 12 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Słonecznik nasiona łuskane
30 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Koszt składników
73.00