Sałatka z fasolki szparagowej
- Fasolka szparagowa (200 g)
- Kukurydza konserwowa (100 g)
- Ser mozzarella light (125 g)
- Mix sałat (200 g)
- Ogórki konserwowe (150 g)
- Papryka czerwona (140 g)
- Pomidory koktajlowe (150 g)
- Cebula czerwona (100 g)
- Olej lniany (30 ml)
- Musztarda - 1 łyżeczka (10 g)
- Miód - 1 łyżeczka (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Słonecznik nasiona łuskane (30 g)
Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej krok po kroku
Z fasolki obetnij końcówki. Umyj ją dokładnie. Ugotuj fasolkę (najlepiej na parze). Nie przykrywaj. Potrwa to około 15-20 minut.
Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Połącz z olejem, miodem, musztardą oraz solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny. Dokładnie zamieszaj i odstaw na bok.
Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę.
Ogórki pokrój w pół plastry.
Paprykę pokrój w kostkę.
Pomidorki przekrój na pół.
Ser pokrój w większą kostkę.
W dużej misce umieść sałatę, fasolkę, kukurydzę, ser oraz warzywa. Polej dressingiem.
Upraż nasiona słonecznika na patelni i podawaj słonecznik do posypania sałatki tuż przed jedzeniem sałatki.
Więcej informacji na temat sałatki z fasolki szparagowej
Szybka, smaczna i bardzo zdrowa sałatka z fasolki szparagowej. Lekki, pożywny posiłek, który ma moc składników odżywczych i zapewni mnóstwo korzyści zdrowotnych. Sałatka jest prostą do zrobienia potrawą. Pyszny, lekko słodki sos idealnie komponuje się z warzywami, serem mozzarella oraz prażonym słonecznikiem. Takie danie nie dość, że jest dietetyczne to także smakuje naprawdę wspaniale. Zaręczam, że takie połączenie składników sałatki sprawia, że jest to bardzo dobra sałatka, która będzie fajną potrawą w jadłospisie. Do sałatki podawaj podgrzewany chlebek w formie tostów.
Fasolkę ugotuj na parze. Gotując na parze fasolka zachowuje maksymalnie dużą ilość składników odżywczych i witamin. Fasolka gotowana w wodzie nie ma tak dużej ilości substancji mineralnych i witamin, dlatego też gotowanie na parze jest lepszą alternatywą. Jeżeli fasolkę gotujesz w wodzie gotuje się ją nieco krócej niż fasolka gotowana na parze.
Jako tost do sałatki wybieraj pełnoziarniste pieczywo. Chleb żytni czy graham ma mnóstwo błonnika i o wiele więcej witamin niż wysokooczyszczony chleb taki jak pieczywo pszenne. Tosty z chleba można zrobić za pomocą patelni lub piekarnika. Wystarczy podgrzewać aż pieczywo będzie lekko złote i chrupiące.
Słonecznik podawaj na samym końcu. Gdy słonecznik doda się do sałatki od razu i będzie on długo miał kontakt z resztą składników sałatki – zmięknie. Słonecznik prażony warto jest dodać do miseczki i postawić obok sałatki tak, by każdy mógł sobie dodać go na bieżąco przed zjedzeniem. Poza słonecznikiem świetnie pasować będą każde inne orzechy, na przykład nerkowca lub orzechy włoskie. Pestki dyni są także dobrym zamiennikiem słonecznika. Sos można dodać do sałatki od razu, ale także zrobić tak jak w przypadku słonecznika. Podczas gdy sałatkę wymiesza się wcześniej z sosem sprawi to, że warzywa zmiękną i mogą puścić soki. Dressing dodany dopiero tuż przed podaniem nie wpłynie na to, że powstanie za dużo wody. Olej do sałatki można dać dowolny, jednak najlepsze by były oleje roślinne tłoczone na zimno. Oliwa z oliwek a nawet olej słonecznikowy to dobre oleje, które mogą być stosowane na zimno.
Alergeny w sałatce z fasolki szparagowej
Lista alergenów dla sałatki z fasolki szparagowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser mozzarella light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
- Musztarda
Wartości odżywcze sałatki z fasolki szparagowej
Bardzo zdrowy posiłek, który zawiera źródło białka, dobrych węglowodanów i korzystnych dla zdrowia tłuszczy. Zawiera mnóstwo błonnika oraz witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.