Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej krok po kroku

Składniki
  • fasolka szparagowa 200 g
  • Kukurydza konserwowa 100 g
  • Ser mozzarella light 125 g
  • mix sałat 200 g
  • Ogórki konserwowe 150 g
  • Papryka czerwona 140 g
  • pomidory koktajlowe 150 g
  • Cebula czerwona 100 g
  • Olej lniany 30 ml
  • Musztarda 10 g 1 łyżeczka
  • Miód 12 g 1 łyżeczka
  • Czosnek 10 g
  • Słonecznik nasiona łuskane 30 g
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
garnek, duża miska

Z fasolki obetnij końcówki. Umyj ją dokładnie. Ugotuj fasolkę (najlepiej na parze). Nie przykrywaj. Potrwa to około 15-20 minut.

Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Połącz z olejem, miodem, musztardą oraz solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny. Dokładnie zamieszaj i odstaw na bok.

Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę.

Ogórki pokrój w pół plastry.

Paprykę pokrój w kostkę.

Pomidorki przekrój na pół.

Ser pokrój w większą kostkę.

W dużej misce umieść sałatę, fasolkę, kukurydzę, ser oraz warzywa. Polej dressingiem.

Upraż nasiona słonecznika na patelni i podawaj słonecznik do posypania sałatki tuż przed jedzeniem sałatki.

Sałatka z fasolki szparagowej
Sałatka z fasolki szparagowej
Koszt przygotowania dania
22.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
206 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Sałatka z fasolki szparagowej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z fasolki szparagowej

Szybka, smaczna i bardzo zdrowa sałatka z fasolki szparagowej. Lekki, pożywny posiłek, który ma moc składników odżywczych i zapewni mnóstwo korzyści zdrowotnych. Sałatka jest prostą do zrobienia potrawą. Pyszny, lekko słodki sos idealnie komponuje się z warzywami, serem mozzarella oraz prażonym słonecznikiem. Takie danie nie dość, że jest dietetyczne to także smakuje naprawdę wspaniale. Zaręczam, że takie połączenie składników sałatki sprawia, że jest to bardzo dobra sałatka, która będzie fajną potrawą w jadłospisie. Do sałatki podawaj podgrzewany chlebek w formie tostów.

Fasolkę ugotuj na parze. Gotując na parze fasolka zachowuje maksymalnie dużą ilość składników odżywczych i witamin. Fasolka gotowana w wodzie nie ma tak dużej ilości substancji mineralnych i witamin, dlatego też gotowanie na parze jest lepszą alternatywą. Jeżeli fasolkę gotujesz w wodzie gotuje się ją nieco krócej niż fasolka gotowana na parze.

Jako tost do sałatki wybieraj pełnoziarniste pieczywo. Chleb żytni czy graham ma mnóstwo błonnika i o wiele więcej witamin niż wysokooczyszczony chleb taki jak pieczywo pszenne. Tosty z chleba można zrobić za pomocą patelni lub piekarnika. Wystarczy podgrzewać aż pieczywo będzie lekko złote i chrupiące.

Słonecznik podawaj na samym końcu. Gdy słonecznik doda się do sałatki od razu i będzie on długo miał kontakt z resztą składników sałatki – zmięknie. Słonecznik prażony warto jest dodać do miseczki i postawić obok sałatki tak, by każdy mógł sobie dodać go na bieżąco przed zjedzeniem. Poza słonecznikiem świetnie pasować będą każde inne orzechy, na przykład nerkowca lub orzechy włoskie. Pestki dyni są także dobrym zamiennikiem słonecznika. Sos można dodać do sałatki od razu, ale także zrobić tak jak w przypadku słonecznika. Podczas gdy sałatkę wymiesza się wcześniej z sosem sprawi to, że warzywa zmiękną i mogą puścić soki. Dressing dodany dopiero tuż przed podaniem nie wpłynie na to, że powstanie za dużo wody. Olej do sałatki można dać dowolny, jednak najlepsze by były oleje roślinne tłoczone na zimno. Oliwa z oliwek a nawet olej słonecznikowy to dobre oleje, które mogą być stosowane na zimno.

Wartości odżywcze sałatki z fasolki szparagowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (250g)
Energia (kalorie)
82.52 kcal
206.30 kcal
Białko
3.97 g
9.91 g

Węglowodany w sałatce z fasolki szparagowej

Na 100g
Na porcję (250g)
Węglowodany
7.05 g
17.62 g
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
5.48 g
13.70 g
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.57 g
3.91 g
Brak danych dla: ser mozzarella light, olej lniany.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (250g)
Tłuszcz
4.88 g
12.20 g
Brak danych dla: cebula czerwona, miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.28 g
3.20 g
Brak danych dla: cebula czerwona, musztarda, miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.57 g
8.93 g
Brak danych dla: cebula czerwona, musztarda, miód.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę z fasolki szparagowej

Na 100g
Na porcję (250g)
Witamina B6
0.16 mg
0.41 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona, olej lniany.
czytaj dalej
Witamina C
19.59 mg
48.97 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light, olej lniany.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.13 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona, olej lniany.
czytaj dalej
Niacyna
0.58 mg
1.44 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona, olej lniany.
czytaj dalej
Foliany
23.96 µg (mcg)
59.91 µg (mcg)
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona, olej lniany.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z fasolki szparagowej

Na 100g
Na porcję (250g)
Sód
212.27 mg
530.67 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej lniany.
czytaj dalej
Potas
146.92 mg
367.29 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona, olej lniany.
czytaj dalej
Wapń
93.68 mg
234.21 mg
Fosfor
35.82 mg
89.55 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
17.65 mg
44.12 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona, olej lniany.
czytaj dalej
Żelazo
0.49 mg
1.22 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona, olej lniany.
czytaj dalej
Cynk
0.31 mg
0.77 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.18 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona, olej lniany.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z fasolki szparagowej 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z fasolki szparagowej

Lista alergenów dla sałatki z fasolki szparagowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, sok z cytryny.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Musztarda

Cena przygotowania sałatki z fasolki szparagowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
fasolka szparagowa
200 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Ser mozzarella light
125 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 125 g
mix sałat
200 g
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Ogórki konserwowe
150 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
pomidory koktajlowe
150 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Olej lniany
30 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Musztarda
10 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Miód
12 g
1 łyżeczka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 12 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Słonecznik nasiona łuskane
30 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Liczba porcji:
Razem
73.00
Łączny koszt
22.77
Jak oceniasz przepis na sałatkę z fasolki szparagowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób