Sałatki z mozzarellą

sałatki z mozzarellą

Mozzarella jest pysznym serem, który od dawna cieszy się dużą popularnością na świecie. Zasłynął głównie dzięki niesamowitemu smakowi, kremowej konsystencji i cennym właściwościom odżywczym. Mimo że mozzarella kojarzona jest głównie z kuchnią włoską, ser ten stał się elementem również wielu innych potraw. Wśród nich wyróżnić można proste, szybkie i smaczne sałatki. Mozzarella fantastycznie komponuje się z wieloma produktami, dlatego tak często wykorzystywana jest do różnego rodzaju potraw.

Sałatki z mozzarellą – proste przepisy na szybkie i smaczne sałatki

Mozzarella jest jednym z najsmaczniejszych i najczęściej wykorzystywanych serów na świecie. Wśród popularnych dań z tym serem wyróżniają się sałatki z mozzarellą. Przepisy na sałatki z serem mozzarellą są smaczne, szybkie i zdrowe. Jak zrobić sałatkę z mozzarellą, jajkiem, pomidorem i ogórkiem? Które pomysły na sałatki są najlepsze? Sprawdź pyszne i proste przepisy na sałatki z mozzarellą.

Najlepsze przepisy na sałatki z mozzarellą – sprawdź, jak zrobić

Dlaczego warto robić sałatki z serem mozzarellą?

Sałatki z mozzarellą przyrządzane są na całym świecie. Są nie tylko dobre i proste do zrobienia, ale też bardzo zdrowe. Wszystko dzięki cennym właściwościom sera mozzarella. Charakteryzuje się on stosunkowo niską zawartością tłuszczu i kalorii, oczywiście w porównaniu do innych serów. Ma również wiele składników odżywczych, które wykazują korzystny wpływ na nasz organizm. Czym dokładnie wyróżnia się mozzarella, że ludzie tak chętnie jej używają?

  • Białko – w serze znajduje się jego naprawdę duża ilość. Białko ma bardzo ważne znaczenie zarówno dla budowy, jak i naprawy tkanek w naszym organizmie.
  • Fosfor – w mozzarelli jest go naprawdę sporo. Warto zaznaczyć, że fosfor ma duże znaczenie dla naszego organizmu. Dzięki niemu możemy utrzymywać nie tylko zdrowe zęby, ale i kości.
  • Wapń – ser mozzarella zawiera dużą ilość wapnia, który jest niezbędny do prawidłowego rozwijania oraz zachowania dobrego staniu zębów i kości.
  • Witamina B12 – to niezwykle ważna witamina dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego.
  • Niska zawartość tłuszczu – w porównaniu do innych serów, mozzarella ma mało tłuszczu. Jest lekka, więc polecana na dietach redukcyjnych lub dla osób, które chcą po prostu zdrowiej się odżywiać.
  • Niska zawartość węglowodanów – w mozzarelli jest mało węglowodanów, więc jest świetnym wyborem dla osób na diecie np. ketogenicznej lub niskowęglowodanowej.

Jak widzisz, mozzarella jest bardzo zdrowa. Trzeba jednak uważać z jej spożyciem, czyli jeść ser w umiarkowanej ilości. Każdy produkt, nawet najzdrowszy, jedzony bez umiaru może doprowadzić do różnych problemów zdrowotnych. Warto zatem dążyć do zrównoważonej diety, która jest najrozsądniejszą opcją dla każdego człowieka. Należy pamiętać również o tym, że ostateczna ocena właściwości sera mozzarella uzależniona jest od innych składników w sałatce. Co z tego, że użyjesz mozzarelli, gdy polejesz ją wysokokalorycznym sosem? Jeśli zależy ci na konkretnych wartościach odżywczych i dopasowaniu sałatek do diety, zawsze sprawdzaj etykiety produktów.

Sałatka z rukolą i mozzarellą – prosty przepis

Jeśli masz ochotę na pyszną sałatkę z mozzarellą, warto przyrządzić ją w towarzystwie np. rukoli. To bardzo pożywna, zdrowa i prosta do przygotowania sałatka. Możesz zaserwować ją do grilla lub mięsnego obiadu, a także zjeść saute np. na kolację. Sałatka z mozzarellą i rukolą może stanowić również doskonałą przekąskę w ciągu dnia. Co ważne, przygotować ją możesz z łatwo dostępnych składników. Oto produkty, które powinieneś przyszykować w celu zrobienia sałatki: ser mozzarella, rukola, oliwki czarne, sok z cytryny, pomidorki koktajlowe, pieprz i sól.

Warto zaznaczyć, że sałatka jest niezwykle prosta do zrobienia. Pyszne danie jest w stanie przyrządzić nawet laik w kuchni. Nie trzeba dużych umiejętności kulinarnych, aby zrobić sałatkę. Najpierw przełóż rukolę na talerz lub do miseczki. Następnie umyj i osusz pomidory. Przekrój je na połówki i wrzuć do naczynia z rukolą. Odlej zalewę z mozzarelli, następnie podziel na cztery części. ¼ rozdrobnij za pomocą palców i wysyp na rukolę. Używając mini mozzarelli, wystarczy odsączyć ¼ i położyć na rukoli. Następnie należy odsączyć oliwki z zalewy i przekroić je w poprzek – dorzuć do rukoli. Wymieszaj za pomocą rózgi sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dodaj nieco pieprzu i szczyptę soli. Sałatkę należy polać sosem, jednak najlepiej bezpośrednio przed podaniem.

Dzięki użyciu świeżych składników danie jest nie tylko dobre, ale też bardzo pożywne. Równie dobrze smakować może z pomidorem i ogórkiem. Warto skomponować mozzarellę z rukolą, ponieważ zielenina jest zdrowa. Rukola to prawdziwe bogactwo witaminy A, C, K i folianów. Znajduje się w niej mnóstwo witamin z grupy B, a także wiele składników mineralnych: mangan, potas, żelazo, magnez i wapń. Z kolei ser mozzarella jest małą, niepozorną białą kulką, która jest źródłem pożytecznych składników pokarmowych – w tym cynku, selenu i fosforu. Pomidory są zaś nieocenionym źródłem likopenu, którego potrzebuje nasz organizm. Warto więc od czasu do czasu przygotować sałatkę z mozzarellą, rukolą i pomidorami. Dzięki niej można jeszcze lepiej zadbać o swoje zdrowie.

Smaczne pomysły na sałatki z mozzarellą – pyszne i proste przepisy

Sałatka z mozzarellą i jajkiem – łatwy przepis krok po kroku

Jeśli masz ochotę na dobrą sałatkę z mozzarellą, warto połączyć ją np. z jajkiem. Taka sałatka znakomicie sprawdzi się na kolację, ale też przekąskę dla gości. Połączenie jajek z mozzarellą i kremowym sosem zadowoli podniebienie nawet najbardziej wymagających osób. Sałatka jest prosta do zrobienia, więc nawet laicy w kuchni powinni świetnie sobie z nią poradzić. Oto składniki, które należy przygotować w celu przyrządzenia sałatki: jajka, sałata lodowa, ser mozzarella light, majonez light, jogurt naturalny, kukurydza konserwowa i przyprawy do smaku – suszone pomidory z chili, bazylia, pieprz i sól. Najpierw ugotuj jajka na twardo. Następnie umyj warzywa i odsącz kukurydzę z zalewy. Podrzyj sałatkę na niewielkie kawałeczki. Pokrój paprykę w kostkę – to samo zrób z serem. Pokrój w kostkę ugotowane i obrane jajka. Następnie połącz wszystkie składniki z jogurtem naturalnym, majonezem i przyprawami. Przed podaniem warto przetrzymać sałatkę przez ok. 15-20 minut w lodówce, aby smaki zdążyły się ze sobą połączyć. Dzięki temu sałatka z mozzarellą będzie jeszcze smaczniejsza.

Sałatka z mozzarellą jest świetnym pomysłem na smaczną i pożywną potrawę. Możesz zaserwować ją nie tylko na kolację, ale też wyjątkową przekąskę dla gości. Przepis na sałatkę jest bardzo prosty, więc nawet amatorzy gotowania powinni nieźle sobie z nim poradzić. Sałatkę z mozzarellą i jajkami przygotować możesz, wykorzystując również inne składniki. Doskonale pasują do niej m.in. ogórki czy papryka konserwowa. Sałatę lodową zastąpić możesz również np. miksem sałat. Nie chcesz dodawać majonezu do sałatki? Świetnie pasować będzie sam jogurt naturalny, ewentualnie połączony ze śmietaną. Przepis w takiej wersji będzie nie tylko smaczny, ale również o mniejszej ilości kalorii. Majonez mimo wszystko dodaje całości ciekawej konsystencji.

Warto pamiętać o łączeniu mozzarelli z jajkami. Uważane są one za skarbnicę wartościowych substancji mineralnych i witamin. Sporo w nich np. cynku, żelaza, fosforu, potasu i kwasu foliowego. W jajkach znajdziesz też masę witamin, takich jak A, B12, D, E, i K. Jajka cenione są na całym świecie również z uwagi na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Wystarczy zjeść jedno jajko dziennie, aby pokryć 100% zapotrzebowania na większość wymienionych witamin i substancji mineralnych. Poza tym jajka mają niewiele kalorii, bo ok. 80 kcal. Jednocześnie są niesamowicie sycące, więc idealnie sprawdzają się jako pożywny i treściwy składnik sałatek z mozzarellą.

Sałatka z mozzarellą, sałatą i pomidorami – smaczny przepis

Masz ochotę na sałatkę z mozzarellą? Warto połączyć ją np. z pomidorami i sałatą, a także bazyliowym sosem. Składniki te wyśmienicie komponują się z serem mozzarella. Sałatka jest prosta w przygotowaniu, dlatego polecana nawet laikom w kuchni. Do przygotowania potrawy potrzebujesz kilku składników: sera mozzarella, sałaty, pomidorów, świeżego szpinaku, świeżej bazylii, oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw do smaku – czosnku, pieprzu i soli. Najpierw przekrój pomidorki na pół. Następnie pokrój w kostkę mozzarellę, jeśli używasz dużego kawałka. Wrzuć do miski mozzarellę, pomidorki i szpinak. Dodaj sałatę. Przygotuj sos. W tym celu zblenduj czosnek z oliwą, świeżą bazylią, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wlej sos do miski z sałatką, po czym dokładnie wymieszaj. Następnie skrop sałatkę octem balsamicznym.

Sałatka z mozzarellą musi oczywiście zawierać ser. Jest on wyrabiany z mleka krowiego lub bawolego. Pochodzenie sera to Włochy. Mozzarella jest serem niedojrzewającym, parzonym i podpuszczkowym. Zwykle formuje się go w białe kulki i przechowuje w solance. Masa serowa powstaje z mleka pod wpływem podpuszczki. Podgrzewana jest w 80-90 st. C. Następnie masę serową się ugniata i rozciąga, aby powstała słynna nitkowa struktura. Wówczas z tak plastycznego sera formuje się dowolnej wielkości kule. Nie ma jednak większego problemu, aby zrobić mozzarellę w domu. W tym celu należy zaopatrzyć się w mleko pasteryzowane, a także podpuszczkę. Mleko podgrzej do ok. 40 st. C. Dodaj do niego podpuszczkę wymieszaną z odrobiną wody. Starannie wymieszaj całość. Zostaw mieszankę w ciepłym miejscu na kwadrans. Następne potnij skrzep w kostkę i odcedź serwatkę. Zalej ser gorącą wodą z solą, aby rozpuścić skrzep – powinien nabrać plastycznej, gładkiej konsystencji. Wymieszaj i wyrób skrzep tak, aby ukształtować kulki z masy serowej. Wrzuć je do chłodnej wody, żeby masa zastygła. W ten sposób stworzysz domową, pyszną mozzarellę.

Sałatki z mozzarellą - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto