Rolada śmietankowa
- Jajko (6 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (80 g)
- Cukier (80 g)
- Olej rzepakowy (15 ml)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
- Żelatyna (5 g)
- Cukier puder (20 g)
Przepis na roladę śmietankową krok po kroku
Do miski wbij wszystkie jaja. Dodaj cukier. Ubijaj wszystko mikserem na gęstą pianę.
Do miski dodaj olej, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko łyżką.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na całej długości rozprowadź ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 25 minut.
Biszkopt po wyciągnięciu z piekarnika zroluj wraz z papierem do pieczenia i odstaw do wystudzenia.
W dużej misce ubij śmietanę wraz z cukrem pudrem. Dodaj do niej rozpuszczoną w 5 łyżkach gorącej wody żelatynę. Całość ubijaj przez kolejne 2 minuty.
Roladę rozwiń, nałóż do niej krem i ciasno zwiń.
Odstaw roladę na 3 godziny do lodówki.
-
Ciasto krówkowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Chatka baby jagi
-
Banoffee
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Ciasto zielony mech
-
Ciasto ambasador
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Boża krówka
-
Ciasto filadelfia
-
Szarlotka królewska
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto marysieńka
-
Ciasto z kremem
Więcej informacji na temat rolady śmietankowej
Rolada śmietankowa to jeden z tych wypieków, który nigdy się nie nudzi. Pięknie się prezentuje, a choć wydaje się trudna, wcale taka nie jest. Ten przepis to udowadnia. Dowiesz się z niego jak zrobić roladę śmietankową, która skradnie serca wszystkich domowników.
Przepis na roladę śmietankową jest tak prosty, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Choć wypiek jest łatwy, to jednak wciąż zachwyca smakiem. To ze względu na naprawdę fantastyczny biszkopt, który co najlepsze zawsze się udaje, dzięki czemu nie trzeba się martwić, że będzie zbyt skomplikowany. To idealny pomysł na ciasto pyszne, które również wspaniale się prezentuje. Na pewno zasmakuje całej rodzinie. Biszkopt jest niezwykle lekkostrawny, więc będzie dobry również dla dzieci. Przepis na biszkopt, który jest podstawą tego ciasta, jest bardzo łatwy, a poza tym używa się do niego tylko podstawowych składników. W tym przepisie wykorzystuje się sporo jajek, można zrobić go z mniejszej ilości, jednak wtedy nie będzie tak sprężysty i wysoki. W opcji z mniejszą ilością warto zmniejszyć też ilość mąki. Ten z przepisu zawsze się udaje i wychodzi niezwykle puszysty i miękki jak gąbka. Łączy się go z niezwykle smacznym nadzieniem. Choć to bardzo podstawowy śmietankowy krem do ciasta, to tworzy pyszne połączenie z biszkoptem. To dobre rozwiązanie na naprawdę tani, choć efektowny wypiek.
Ten pomysł na roladę z kremem śmietankowym na pewno skradnie serca wszystkich miłośników domowych wypieków. To ciasto sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy czy spotkania z bliskimi. Jednak jest tak łatwe, że można je zrobić jako dodatek do kawy. Smakuje naprawdę obłędnie i świetnie umili każde popołudnie. Rolada, która powstaje z tej receptury, jest nie tylko pyszna, ale też szybka i prosta. To dobra opcja również dla osób, które dopiero zdobywają pierwsze kulinarne doświadczenia. Krem robi się tylko z bitej śmietany, jednak można połączyć go z galaretką dla lepszego smaku. Należy pamiętać o tym, że najlepiej smakuje po dużym schłodzeniu.
Alergeny w roladzie śmietankowej
Lista alergenów dla rolady śmietankowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze rolady śmietankowej
To ciasto zawiera dość sporo cukru, więc nie powinno gościć w codziennej diecie zbyt często.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.