Risotto wegańskie
- Ryż do risotto - 1 szklanka (190 g)
- Czosnek - 1 ząbek (3 g)
- Cebula szalotka - 1 sztuka (20 g)
- Świeże leśne grzyby (100 g)
- Wino białe wytrawne (70 ml)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (60 ml)
- Bulion warzywny (1000 ml)
Przepis na risotto wegańskie krok po kroku
Szalotkę obierz i pokrój na małe kawałki.
Na patelni podgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż razem przez minutę.
Grzyby oczyść, pokrój w plasterki i dodaj na patelnię.
Następnie na patelnie wsyp ryż i przesmaż przez około 2 minuty.
Całość zalej winem i mieszając czekaj aż odparuje.
Bulion podgrzej i porcjami wlewaj na patelnię stale mieszając, aż ryż zrobi się miękki.
Zdejmij patelnie z palnika i dodaj dwie łyżki płatków drożdżowych.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
Podawaj posypane natką pietruszki.
-
Risotto
-
Risotto z pieczarkami
-
Risotto ze szparagami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z kurkami
-
Risotto z warzywami
-
Risotto z krewetkami
-
Risotto z kurczakiem i warzywami
-
Risotto z cukinii
-
Risotto z cukinią
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto pomidorowe
-
Risotto z owocami morza
-
Risotto z pomidorami
-
Risotto z borowikami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto ze szpinakiem
-
Risotto z mięsem mielonym
-
Risotto
Więcej informacji na temat risotta wegańskiego
Risotto to danie wywodzące się z Włoch. Jego podstawą jest ryż gotowany z białym winem i bulionem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Risotto wegańskie to nasza odpowiedź na klasyczne „risotto ai funghi”, podawane z grzybami. Jeśli nie masz świeżych leśnych grzybów to możesz podać je również z pieczarkami. Dania wegańskie charakteryzują się tym, że podawane są przede wszystkim z warzywami. Tutaj, prócz cebuli nie mamy dodatku warzyw. Za to cudowny aromat nadaje bulion warzywny. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańskie risotto na domowym bulionie to już opisuje szybki sposób na jego wykonanie.
Potrzebujesz cebulę, marchew, selera, kapustę, pora, suszone grzyby i przyprawy. Cebulę najpierw opal, po czym z resztą warzyw wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przynajmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i gotowe. Możesz przygotować większą ilość takiego bulionu i zamrozić. Dzięki temu w każdej chwili będziesz w stanie przygotować to pyszne danie na obiad.
Przepis na risotto wegańskie to także świetne rozwiązanie dla osób, które chciałyby spróbować czegoś nowego. Użyte w przepisie drożdże nieaktywne nadają delikatnego, serowego posmaku i świetnie zastępują parmezan. Za to też uwielbiają go konsumenci. Choć ten produkt nie jest jeszcze tak popularny w polskiej kuchni to polecam po niego sięgnąć. Są zdrowym źródłem białka i witamin z grupy B. Można go wykorzystać nie tylko do risotta, ale również do makaronów, kanapek lub jako zagęszczacz do zup lub sosów.
Ważne jest by wybrać też odpowiedni ryż do przygotowania tego dania. Najlepsza będzie odmiana arborio, carnaroli lub loto. Mają one więcej skrobi i owalny kształt, co powoduje, że równomiernie się gotuje. Dzięki temu ryż będzie al dente i jednocześnie kremowy co sprawi, że danie to będzie najpyszniejsze. Jeśli wykorzystacie inne odmiany ryżu to risotto również będzie dobre, ale o raczej sypkiej konsystencji.
Risotto wegańskie to świetny pomysł na obiad, jeśli chcesz by w Twojej kuchni zagościły potrawy z innych krajów.
Alergeny w risotcie wegańskim
Lista alergenów dla risotta wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
W przepisie na risotto wegańskie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- płatki drożdżowe dezaktywowane
Wartości odżywcze risotta wegańskiego
Drożdże nieaktywne są zdrowym zamiennikiem parmezanu, wykorzystywanym w kuchni wegańskiej. Bogate w białko i witaminy z grupy B, będą świetnym dodatkiem do dań na ciepło i na zimno.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.