Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Opublikowano: 10.02.2022 r., 20:00 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Risotto z kurczakiem i pieczarkami podane w białym, głębokim talerzu, na białej ściereczce, obok widelec z drewnianym trzonkiem, całość na ciemnym betonowym blacie.
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
Wypróbuj najlepszy i sprawdzony przepis na risotto z kurczakiem i pieczarkami. Pyszne, wyjątkowe kremowe risotto to idealna propozycja na wykwintną czy romantyczną kolację.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
313 kcal
Kcal w porcji
363 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż do risotto 0,7 szklanki (150 g)
  • Bulion warzywny 3 szklanki (750 ml)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (24 ml)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry 1 sztuka (200 g)
  • Pieczarki (200 g)
  • Masło 1 łyżka (14 g)
  • Ser parmezan 2 łyżki (16 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
garnek, chochelka, patelnia głęboka

Przepis na risotto z kurczakiem i pieczarkami krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę.

Dodaj drobno posiekaną cebulę.

Pieczarki oczyść z ziemi i pokrój w plasterki.

Gdy cebula się zeszkli, dodaj pieczarki oraz pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.

Całość szybko podsmaż i dodaj po szczypcie rozmarynu, oregano oraz sporej szczypcie soli i pieprzu.

Dodaj ryż i smaż, aż ryż zrobi się błyszczący i lekko przeźroczysty.

Patelnie postaw na najmniejszym możliwym ogniu.

Dodaj 1 chochelkę ciepłego bulionu i zamieszaj. Pozostaw, aż ryż wchłonie bulion. Nie mieszaj.

Gdy porcja bulionu zostanie wchłonięta przez ryż, dodaj kolejną porcję, przemieszaj i pozostaw, aż ryż wchłonie porcję.

Czynność powtarzaj aż do ostatniej porcji bulionu.

Patelnie zdejmij z gazu.

Dodaj masło oraz parmezan, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.

Jak oceniasz przepis na risotto z kurczakiem i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat risotta z kurczakiem i pieczarkami

Risotto to zaraz po pizzy i pastach, najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Danie to przygotowane jest ze specjalnej odmiany ryżu, arborio vialone nano, baldo, roma i carnaroli. Najpopularniejszym i popularnie dostępnym ryżem w Polsce jest odmiana Arborio. Kształt takiego ryżu jest owalny, z wyraźnie zaokrąglonymi końcami. Taki kształt pomaga w równomiernym jego gotowaniu. Jego szczególna cechą charakterystyczną jest duża zawartość skrobi, dzięki temu risotto jest kremowe, a ryż nie jest ani sypki, ani posklejany jak rozgotowany ryż długoziarnisty. Pamiętaj aby ryżu do risotto nigdy ani nie płukać, ani nie moczyć, wymywa się skrobię, przez co potrawa jest mniej kremowa a ryż bardziej sypki. Ryż ten jest bogatym źródłem błonnika, magnezu, żelaza i witaminy E, zawiera także witaminy z grupy B, cynk i potas. Pomimo wysokiej zawartości amylopektyny, która jest nierozpuszczalną frakcją błonnika pokarmowego, ryż do risotto ma wysoki indeks glikemiczny. Dlatego osoby będące na diecie o niskim i średnim indeksie glikemicznym powinny jeść risotto z dodatkiem dobrej oliwy, pełnowartościowego źródła białka, jak na przykład pierś z kurczaka czy indyka oraz z dodatkiem świeżej sałatki warzywnej.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami to jedna z propozycji podania klasycznego risotto. Kurczak jest łatwostrawną skarbnicą łatwo przyswajalnego białka przy niskiej zawartości cholesterolu i tłuszczu. Jest także źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B3 oraz B6, a także składników mineralnych takich jak cynk, selen, magnez i fosfor. Pieczarki są niskokaloryczne ponieważ w około 95% składają się z wody. Są one źródłem beta-glukany, jest on częścią błonnika, która wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. Pieczarki są głównie źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B2, witaminy B3, witaminy B5, witaminy B9 oraz witaminy B12. W pieczarkach zawarte są również cenne związki bioaktywne, takie jak lektyny, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe, wiele przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, tyrozynę, która jest aminokwasem należącym do grupy dwudziestu podstawowych aminokwasów białkowych i pełni rolę ochronną DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Dodatkowo pieczarki wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i wzmacniające układ odpornościowy. Dzięki temu risotto z piersią kurczaka i grzybami jest propozycją dania, które posiada wartości odżywcze. Podane dodatkowo z sałatką ze świeżych warzyw będzie stanowić pełnowartościowy posiłek. Przepis na risotto z kurczakiem i pieczarkami może wydawać się skomplikowany i trudny, jednak praktyka czyni mistrza i za każdym razem przygotowanie tego przepisu będzie dla Ciebie coraz łatwiejsze. Risotto w tym przepisie jest bez wina, jeśli jednak lubisz dodatek wina w potrawach, użyj białego wina i dodaj je w momencie podsmażania ryżu. Dokładnie jak zrobić risotto z kurczakiem i pieczarkami dowiesz się z przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Risotto z mięsem z piersi kurczaka oraz pieczarkami to wyśmienita i sycąca propozycja na wykwintne danie, które bez problemu przygotujesz w swojej kuchni. Danie to z powodzeniem możesz wykonać na wykwintną kolację czy kolację we dwoje, jest to świetne danie walentynkowe.

Alergeny w risotcie z kurczakiem i pieczarkami

Lista alergenów dla risotta z kurczakiem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze risotta z kurczakiem i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Risotto z kurczakiem i pieczarkami jest to wyśmienite danie. Aby stworzyć zdrowe i pyszne danie z risotto podaje je z dodatkiem surówki, na przykład sałaty z winegretem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(363g)
Energia (kcal)
86.37
313.51
Białko (g)
4.81
17.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(363g)
Węglowodany (g)
9.65
35.04
Węglowodany przyswajalne (g)
1.35
4.91
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
1.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(363g)
Tłuszcz (g)
3.24
11.76
Tłuszcze nasycone (g)
1.27
4.62
Tłuszcze nienasycone (g)
1.97
7.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.61
5.86
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.29
1.05
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.86
46.68
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(363g)
Witamina A (µg (mcg))
16.29
59.14
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.51
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.18
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.00
3.64
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.03
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.34
1.24
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.91
35.98
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.35
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.89
6.84
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.99
18.11
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
59.57
216.25
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(363g)
Sód (mg)
173.78
630.84
Potas (mg)
110.79
402.15
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.32
62.88
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
52.54
190.71
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.80
24.67
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.18
0.67
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.22
0.81
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.21
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta z kurczakiem i pieczarkami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotta z kurczakiem i pieczarkami

Koszt składników
92.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
150 g
0,7 szklanki
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Oliwa z oliwek
24 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Masło
14 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 14 g
Ser parmezan
16 g
2 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.08
Za 16 g
Koszt składników
92.70