Przepis na risotto z kurkami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.

Kurki umyj dokładnie.

Rozpuść na patelni masło i dodaj cebulę i kurki, zeszklij na maśle i dodaj ryż, smaż ryż na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas, aż zrobi się przeźroczysty.

Na palenie wlej wino i mieszaj cały czas, aż ryż wchłonie płyn, wlewaj porcjami bulion (dodawaj porcję i mieszaj aż ryż wchłonie bulion i dodawaj znowu kolejną porcję), dopraw solą.

Powtarzaj czynność, aż ryż osiągnie właściwą konsystencję, nie powinien być zbyt gęsty i ugotowany al dente.

Na koniec dodaj parmezan i natkę pietruszki oraz świeżo zmielony pieprz.

Risotto z kurkami podane w głębokim, białym talerzu. Talerz stoi na obrusie. Obok talerza leży metalowa łyżka.
Risotto z kurkami
Koszt przygotowania dania
66.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
720 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
66

Risotto z kurkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o risotto z kurkami

Risotto z kurkami to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Kremowe i aromatyczne za sprawą dodatku parmezanu, po prostu pyszne. Przepis na risotto z kurkami jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać, wystarczy że będziesz robić wszystko zgodnie z przepisem. Do wykonania risotto potrzebne są następujące produkty spożywcze: ryż arborio (inaczej zwany ryżem do risotto), masło, parmezan, świeże kurki, cebula, bulion warzywny, natka pietruszki, sól i pieprz.

Jak zrobić dobre risotto z kurkami? Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Kurki umyj dokładnie. Rozpuść na patelni masło i dodaj cebulę i kurki, zeszklij na maśle i dodaj ryż, smaż ryż na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas aż zrobi się przeźroczysty. Wlej wino i mieszaj cały czas aż ryż wchłonie płyn, wlewaj porcjami bulion, dodawaj porcję i mieszaj aż ryż wchłonie bulion i dodawaj znowu kolejną porcję, dopraw solą. Powtarzaj czynność aż ryż osiągnie właściwą konsystencję, nie powinien być zbyt gęsty i ugotowany al dente. Na koniec dodaj parmezan i natkę pietruszki oraz świeżo zmielony pieprz.

Ryż jest zbożem bez glutenowym. Dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm. Zawiera spore ilości błonnika, który pomaga regulować pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Ryż biały jest łatwo strawny. Pamiętajmy jednak, że biały ryż podobnie jak oczyszczona mąka jest pozbawiany większości witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Jeśli zależy Ci aby twoje pożywienie było bogate w witaminy i minerały wybieraj zboża pełne, które zawierają warstwę otręby jest to najbardziej wartościowa część ziaren.

Podsumowując włoskie kremowe danie wspaniale sprawdzi się na obiad i na kolację. Sprawdzony przepis zawiera kurki, natomiast możesz przygotować risotto dodając inne grzyby.

Wartości odżywcze risotto z kurkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kalorie)
212.00 kcal
720.80 kcal
Białko
5.95 g
20.25 g

Węglowodany w risotto z kurkami

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany
17.37 g
59.05 g
Węglowodany przyswajalne
2.73 g
9.29 g
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.29 g
4.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz
12.75 g
43.33 g
Tłuszcze nasycone
8.57 g
29.14 g
Tłuszcze nienasycone
4.17 g
14.19 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na risotto z kurkami

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina B6
0.03 mg
0.12 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D
0.99 µg (mcg)
3.38 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto, wino białe półwytrawne.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.07 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.31 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna
0.81 mg
2.76 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany
3.76 µg (mcg)
12.80 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na risotto z kurkami

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód
213.76 mg
726.80 mg
Potas
130.00 mg
442.00 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń
148.18 mg
503.80 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor
99.18 mg
337.20 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez
9.65 mg
32.80 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo
0.76 mg
2.60 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk
0.49 mg
1.67 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.26 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotto z kurkami 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w risotto z kurkami

Lista alergenów dla risotto z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • wino białe półwytrawne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Masło

Cena przygotowania risotto z kurkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
300 g
7.20
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 300 g
Bulion warzywny
400 ml
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 ml
Wino białe półwytrawne
100 g
pół szklanki
20.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 g
Ser parmezan
200 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 4
26.00
Za 200 g
Kurki świeże
300 g
30.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
18.00
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
200 g
kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
106.20
Jak oceniasz przepis na risotto z kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.2% osób