Jak zrobić risotto?

1. Na początek przygotuj ryż do risotto, gorący bulion, wino, oliwę z oliwek, masło, cebulkę, parmezan, przyprawy oraz ulubione dodatki.

2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie (uważaj, aby nie przypalić cebuli).

3. Następnie dodaj ryż i dokładnie wymieszaj składniki, aby każde ziarno pokryło się warstwą oliwy.

4. Gdy ryż stanie się przezroczysty, na patelnię dodaj wino, wymieszaj składniki i poczekaj, aż wino odparuje.

5. Stopniowo dodawaj gorący bulion i od czasu do czasu przemieszaj risotto.

6. Gdy bulion odparuje, dolej kolejną porcję i wymieszaj składniki.

7. Gdy ryż stanie się miękki, dodaj ulubione dodatki, masło oraz przyprawy.

8. Risotto przed podaniem posyp parmezanem.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić risotto?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić risotto? Co jeszcze warto wiedzieć?

Risotto to danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Jest to potrawa przygotowywana na bazie bulionu i posiada kremową konsystencję. Do risotto najczęściej wykorzystuje się masło, wino oraz cebulę. W dalszej części dowiesz się jak przygotować risotto. Istnieje wiele rodzajów risotto, jednak każde z nich przygotowywane jest według schematu. Risotto jest bardzo uniwersalnym daniem i można przygotować je na wiele różnych sposobów. W Polsce najbardziej popularne jest risotto z warzywami oraz kurczakiem. Często przygotowuje się także risotto z grzybami, risotto z krewetkami lub risotto z warzywami sezonowymi. Risotto najczęściej podawane jest przed daniem głównym - jednak często podaje się je jako ciepłą kolację lub smaczne danie obiadowe. Przepis na risotto nie jest zbyt skomplikowany, jednak wymaga odrobiny doświadczenia kulinarnego.

A więc jak zrobić risotto na bulionie? Na początek przygotuj ryż do risotto, gorący bulion, wino, oliwę z oliwek, masło, cebulkę, parmezan, przyprawy oraz ulubione dodatki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie (uważaj, aby nie przypalić cebuli). Następnie dodaj ryż i dokładnie wymieszaj składniki, aby każde ziarno pokryło się warstwą oliwy. Gdy ryż stanie się przezroczysty, na patelnię dodaj wino, wymieszaj składniki i poczekaj, aż wino odparuje. Stopniowo dodawaj gorący bulion i od czasu do czasu przemieszaj risotto. Gdy bulion odparuje, dolej kolejną porcję i wymieszaj składniki. Gdy ryż stanie się miękki, dodaj ulubione dodatki, masło oraz przyprawy. Risotto przed podaniem posyp parmezanem.

Jaki ryż do risotto wybrać? Najczęściej wykorzystuje się okrągłe ziarna ryżu białego, które są krótkie lub średnie. Ryż do risotto powinien charakteryzować się wysoką zawartością skrobi oraz niską zawartością amylozy, ponieważ takie ziarna posiadają zdolność wchłaniania płynów i uwalniania skrobi. Ten proces wpływa na większą kleistość ryżu. Najlepiej sprawdzi się ryż Arborio, Baldo, Carnaroli, Roma oraz Padano.

Ryż to dobre źródło wielu składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Stanowi dobre źródło węglowodanów, białka oraz błonnika pokarmowego. Odpowiednia podaż błonnika pokarmowego wspomaga perystaltykę jelit oraz opóźnia opróżnianie żołądka, przez co dłużej odczuwamy sytość. Do składników mineralnych obecnych w ryżu możemy zaliczyć magnez, cynk, fosfor, żelazo, mangan, miedź oraz selen. Ryż obfituje także w niektóre witaminy z grupy B. Ryż może różnić się między sobą kształtem, stopniem oczyszczenia, wartością odżywczą, zawartością amylopektyny oraz skrobi, a także wchłanianiem wody czy pęcznieniem - dlatego warto wybrać odpowiedni ryż do przygotowywania potraw.

Podsumowując idealne risotto przygotowywane w domu to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny lub kolację na ciepło. Najlepsze risotto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Pyszne risotto możesz przygotować z różnymi dodatkami, dlatego świetnie sprawdzi się, aby urozmaicić dietę.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto