Przepis na risotto z pomidorami krok po kroku
- Mięso z piersi indyka bez skóry 100 g 1 filet
- Cebula 25 g 1/4 sztuki
- Ryż do risotto 40 g 1/2 szklanki
- Bulion warzywny 125 ml 1/2 szklanki
- Ser parmezan 10 g
- Pomidor 150 g 1 sztuka
Mięso pokrój w kostkę, dopraw i wymieszaj z łyżeczką oliwy.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z rozgrzaną łyżką oliwy.
Dodaj kurczak i podsmażaj kilka minut.
Wsyp ryż, wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj bez przykrycia ok. 15 minut.
Pomidory pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Dopraw i wymieszaj.
Podawaj z bazylią i serem.
Często zadawane pytania
-
Risotto
-
Risotto z pieczarkami
-
Risotto ze szparagami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z kurkami
-
Risotto z warzywami
-
Risotto z krewetkami
-
Risotto z cukinii
-
Risotto z cukinią
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto z borowikami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto z mięsem mielonym
-
Risotto z boczniakami
-
Risotto dyniowe
-
Risotto z brokułami
-
Risotto z kalafiorem
-
Risotto z grzybami leśnymi
-
Risotto

(liczba kalorii)
Risotto z pomidorami - cechy przepisu
Więcej o Risotto z pomidorami
Miękki, odpowiednio ugotowany ryż i przepyszne, sezonowe, polskie pomidory to idealne połączenie tworzące smaczne i pożywne danie dla całej rodziny, również dla dzieci które sprawdzi się zarówno na obiad, jak również kolację. Ryż z pomidorami to także świetne danie do przygotowania jeśli spodziewasz się gości. Pomidory to idealny dodatek do delikatnego risotto. Przepysznie smakuje również z kurczakiem i pieczarkami. Aby danie nie było zbyt mdłe, warto dodać coś, co przełamie jego smak i sprawi, że stanie się on bardziej wyrazisty. Dla osób lubiących pikantne potrawy idealnym dodatkiem jest papryczka chilli. Do risotto można dodać też inne warzywa, na przykład cukinię, szparagi, brokuły lub bakłażana, dzięki którym danie będzie nie tylko ciekawiej smakowało, ale również lepiej się prezentowało, ze względu na różne kolory wykorzystanych warzyw. Nie warto także żałować sobie dodatku świeżych, ani suszonych ziół, do ich dodatku zachęca każdy przepis. Standardową przyprawą do pomidorów jest bazylia - jej dodatek idealnie komponuje się ze smakiem pomidorów. Do risotto najlepiej wykorzystać świeże pomidory lub pomidorki koktajlowe. Z powodzeniem możesz przygotować risotto również z pomidorami z puszki lub passattą pomidorową - czas przygotowania będzie wtedy zdecydowanie krótszy. Do przygotowania risottp z pomidorami najlepiej sprawdzi się specjalny ryż do risotto, dzięki któremu potrawa będzie miała charakterystyczną, kremową konsystencję. Bez obaw można wykorzystać też inne rodzaje ryżu, jednak risotto będzie wtedy bardziej sypkie. Ryż możesza ugotować na bulionie lub wodzie. Gotowanie na bulionie sprawi, że będzie miał on bardziej wyrazisty smak, jednak czas gotowania znacząco się wydłuża. Przepis na risotto z pomidorami możesz urozmaicić podlewając ryż białym, wytrawnym winem, w celu dodatkowego wzbogacenia smaku i zapewnienia delikatności potrawy. Ryż z pomidorami sprawdzi się zarówno jako dodatek, na przykład do pieczonego mięsa lub ryby, ale równie dobrze można je przygotować jako samodzielne danie główne, zarówno na obiad, jak i na kolację. Risotto pomidorowe najlepiej zjeść tuż po przygotowaniu, kiedy ryż jest miękki i lekko klejący, przez co cała potrawa jest niezwykle delikatna i rozpływająca się w ustach. To danie można zaliczyć do kategorii wykwintnych, dlatego idealnie sprawdzi się na specjalne okazje i uroczystości. Mimo to, jest stosunkowo szybkie i proste w przygotowaniu, nie wiąże się też z dużym bałaganem, wymagającym poświęcenia dużej ilości czasu na sprzątnięcie kuchni. Risotto z pomidorami to danie, które nie może się nie udać!
Wartości odżywcze Risotto z pomidorami
Energia i białka
(500g)
Węglowodany w risotto z pomidorami
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy w przepisie na risotto z pomidorami
(500g)
Składniki mineralne w przepisie na risotto z pomidorami
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Risotto z pomidorami
Lista alergenów dla Risotto z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan