Risotto pomidorowe

Opublikowano: 22.03.2023 r., 11:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Risotto pomidorowe podane w miseczce.
Risotto pomidorowe
Risotto pomidorowe to doskonała propozycja na smaczny obiad lub kolację. Risotto z pomidorami to danie wegetariańskie. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
520 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ryż do risotto (100 g)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
  • Pomidory w puszce (200 g)
  • Wino białe wytrawne ćwierć szklanki (60 ml)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Masło (30 g)
  • Ser parmezan tarty (40 g)
  • Bazylia świeża (20 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na risotto pomidorowe krok po kroku

Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z czosnkiem.

Gdy cebula będzie miękka, dodaj ryż i smaż przez około minutę.

Następnie wlej wino i całość smaż kilka minut.

Gdy wino odparuje, do ryżu dodaj chochelkę gorącego bulionu i pozostaw go do odparowania.

Następnie dodaj pomidory z puszki oraz kolejną chochelkę bulionu. Składniki wymieszaj i pozostaw do zredukowania.

Następnie powtórz czynność dodawania bulionu i redukowania go, do momentu, aż ryż będzie miękki na zewnątrz oraz al dente w środku.

Risotto dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Danie zdejmij z ognia, dodaj do niego parmezan oraz masło i dokładnie wymieszaj.

Risotto przełóż na talerze i podawaj na ciepło udekorowane listkami bazylii.

Jak oceniasz przepis na risotto pomidorowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat risotta pomidorowego

Risotto pomidorowe to doskonała propozycja na smaczny obiad. Najlepsze risotto z sosem pomidorowym świetnie sprawdzi się również podane na kolację. Prosty przepis na risotto pomidorowe nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ryż do risotto, bulion warzywny, pomidory w puszce, białe wino wytrawne, cebula, czosnek, masło, parmezan, bazylia świeża, oliwa z oliwek, sól oraz pieprz.

A jak zrobić risotto pomidorowe? Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie miękka, dodaj ryż i smaż przez około minutę. Następnie wlej wino i całość smaż kilka minut. Gdy wino odparuje, do ryżu dodaj chochelkę gorącego bulionu i pozostaw go do odparowania. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz kolejną chochelkę bulionu. Składniki wymieszaj i pozostaw do zredukowania. Następnie powtórz czynność dodawania bulionu i redukowania go, do momentu, aż ryż będzie miękki na zewnątrz oraz al dente w środku. Risotto dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Danie zdejmij z ognia, dodaj do niego parmezan oraz masło i dokładnie wymieszaj. Risotto przełóż na talerze i podawaj na ciepło udekorowane listkami bazylii.

Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Pomidory są niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując pyszne risotto pomidorowe to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Risotto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Przepis na danie jest czasochłonny. Risotto pomidorowe to danie wegetariańskie.

Alergeny w risotcie pomidorowym

Lista alergenów dla risotta pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze risotta pomidorowego

na 100g gotowej potrawy

Risotto pomidorowe to doskonała propozycja na samczy obiad bez mięsa. Pomidory stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
104.12
520.58
Białko (g)
2.68
13.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
10.54
52.72
Węglowodany przyswajalne (g)
2.47
12.34
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
3.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
5.46
27.31
Tłuszcze nasycone (g)
2.65
13.27
Tłuszcze nienasycone (g)
2.81
14.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.40
12.02
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
1.74
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
8.90
44.51
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
41.05
205.24
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.31
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.26
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.99
14.96
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.10
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.62
3.08
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.35
136.75
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.16
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.19
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.34
1.69
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.21
26.07
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
147.20
736.02
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
227.50
1137.48
Potas (mg)
91.25
456.26
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
61.44
307.18
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
40.35
201.75
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.69
43.45
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.43
2.14
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.22
1.09
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.27
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta pomidorowego 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotta pomidorowego

Koszt składników
90.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
100 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Pomidory w puszce
200 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Wino białe wytrawne
60 ml
ćwierć szklanki
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
1.71
Za 60 ml
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Ser parmezan
40 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Bazylia świeża
20 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 20 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
90.00