Przepis na risotto z grzybami krok po kroku

Składniki
  • Cebula 100 g 1 sztuka
  • Czosnek 15 g 3 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek 40 ml 4 łyżki
  • Masło 21 g 3 łyżeczki masła
  • bulion warzywny 750 ml 3 szklanki
  • Świeże leśne grzyby 350 g
  • Rukola 60 g 2 garści
  • Ser parmezan 32 g 4 lyżki startego parmezanu
  • Ryż do risotto 220 g 1 szklanka
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duży garnek, tarka, praska do czosnku, miska, patelnia

Cebulą obierz i pokrój w kostkę.

Parmezan zetrzyj na tarce.

Rukolę opłucz i zostaw do osuszenia.

Czosnek zetrzyj na tarce.

Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.

W średnim garnku podgrzej bulion.

W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj cebulę. Przesmażaj ok. 3-4 min i dodaj czosnek. Po 1 min dodaj ryż. Całość dobrze wymieszaj. Następnie dodaj pół szklanki gorącego bulionu. Gdy ryż wchłonie bulion, dodaj kolejne pół szklanki. Czynność powtarzaj, aż ryż wchłonie 3 szklanki bulionu. Przez cały ten czas mieszaj ryż z cebulą i czosnkiem.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj grzyby. Przysmażaj je, aż się zarumienią.

Do dużego garnka przełóż zawartość patelni. Dodaj masło i mieszaj do momentu jego roztopienia.

Na koniec dodaj pieprz i sól do smaku (pamiętaj, że bulion jest już słony).

Risotto podawaj od razu. Porcję risotto posyp startym parmezanem i dodaj rukolę.

Risotto z grzybami, rukolą i parmezanem znajduje się w białym talerzu. Dookoła porozrzucana jest rukola. W tle widać parmezan w kostce oraz drugą porcję risotto.
Risotto z grzybami
Koszt przygotowania dania
48.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
328 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
17

Risotto z grzybami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o risotcie z grzybami

Risotto z grzybami to pomysł na bardzo smaczny obiad. To danie nie jest trudne, więc nawet ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem, może pokusić się na wykonanie tego przepisu. Jednak wcześniej warto dowiedzieć się, jak odpowiednio przygotować risotto.

Jak zrobić risotto z grzybami? Risotto z warzywami można zrobić w jednym garnku, ale w tym przypadku tej potrawy, potrzebny będzie zarówno garnek, jak i patelnia. Wszystkie składniki należy wcześniej przyszykować, aby w czasie robienia po prostu dodawać po kolei każdy z nich.

Sposób przygotowania tego dania nie jest trudny, ale też nie należy się spieszyć. Bulion trzeba dodać partiami, aby ryż mógł go wchłonąć. Najlepiej wlewać go po pół szklanki. Gdybyś uznał, że bulionu jest ze mało, możesz dodać go więcej. Ryż powinien się kleić, ale w środku powinien zachować swoją strukturę.

Risotto warto zrobić ze świeżymi grzybami. Jeśli zdecydujesz się na grzyby suszone, pamiętaj o tym, aby dobrze je namoczyć. Najlepiej, aby leżały w wodzie przez całą noc. Risotto możesz zrobić m.in. z borowikami, maślakami, koźlakami.

Przepis na risotto z grzybami możesz dowolnie zmodyfikować, aby danie dopasować do swoich preferencji smakowych. Do przysmażonej cebulki z czosnkiem można dodać pół szklanki wytrawnego białego wina. Gdy wino częściowo odpruje, należy dodać ryż. Należy pamiętać o tym, aby zawartość garnka często mieszać.

Odpowiednim dodatkiem do risotta będzie papryka. Może być czerwona, zielona lub żółta. Jeśli chcesz, możesz dodać także marchewkę, groszek lub fasolkę szparagową. Wybór przypraw i ziół również należy do ciebie. Możesz pokusić się na coś ostrego, jeżeli lubisz pikantne potrawy. Odpowiednia będzie ostra papryka mielona lub świeża papryczka chili.

To włoskie danie jest proste do przygotowania. Domowe risotto z grzybami leśnymi można podać na obiad dla całej rodziny. Pamiętaj o tym, aby bulion dodawać stopniowo. Jeżeli zdecydujesz się na suszone grzyby, to należy zalać je wodą i odstawić na noc. Świeże grzyby należy dobrze oczyścić, a potem przysmażyć na patelni i dopiero dodać do reszty składników.

Wartości odżywcze risotta z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (330g)
Energia (kalorie)
99.66 kcal
328.89 kcal
Białko
2.68 g
8.85 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w risotcie z grzybami

Na 100g
Na porcję (330g)
Węglowodany
13.07 g
43.13 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
1.85 g
6.12 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ryż do risotto.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (330g)
Tłuszcz
4.35 g
14.35 g
Tłuszcze nasycone
1.59 g
5.25 g
Tłuszcze nienasycone
2.76 g
9.10 g

Witaminy w przepisie na risotto z grzybami

Na 100g
Na porcję (330g)
Tiamina
0.03 mg
0.11 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.37 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna
0.88 mg
2.90 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na risotto z grzybami

Na 100g
Na porcję (330g)
Sód
167.42 mg
552.47 mg
Potas
108.18 mg
357.00 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń
35.40 mg
116.83 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor
39.91 mg
131.70 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez
6.01 mg
19.84 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo
0.25 mg
0.84 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk
0.22 mg
0.74 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.28 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta z grzybami 17
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w risotcie z grzybami

Lista alergenów dla risotta z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania risotta z grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Masło
21 g
3 łyżeczki masła
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 21 g
bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Świeże leśne grzyby
350 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
17.50
Za 350 g
Rukola
60 g
2 garści
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 60 g
Ser parmezan
32 g
4 lyżki startego parmezanu
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
4.16
Za 32 g
Ryż do risotto
220 g
1 szklanka
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Liczba porcji:
Razem
104.70
Łączny koszt
48.77
Jak oceniasz przepis na risotto z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób