Risotto z grzybami

Opublikowano: 22.05.2021 r., 2:01 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Risotto z grzybami, rukolą i parmezanem znajduje się w białym talerzu. Dookoła porozrzucana jest rukola. W tle widać parmezan w kostce oraz drugą porcję risotto.
Risotto z grzybami
Risotto z grzybami leśnymi (suszonymi lub świeżymi) idealnie nadaje się na obiad. To włoskie danie jest proste do przygotowania. Sprawdź, jak zrobić risotto z grzybami!
Przygotowanie 45 min
328 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
17
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 3 ząbki czosnku (15 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (40 ml)
  • Masło 3 łyżeczki masła (21 g)
  • Bulion warzywny 3 szklanki (750 ml)
  • Świeże leśne grzyby (350 g)
  • Rukola 2 garści (60 g)
  • Ser parmezan 4 lyżki startego parmezanu (32 g)
  • Ryż do risotto 1 szklanka (220 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duży garnek, tarka, praska do czosnku, miska, patelnia

Przepis na risotto z grzybami krok po kroku

Cebulą obierz i pokrój w kostkę.

Parmezan zetrzyj na tarce.

Rukolę opłucz i zostaw do osuszenia.

Czosnek zetrzyj na tarce.

Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.

W średnim garnku podgrzej bulion.

W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj cebulę. Przesmażaj ok. 3-4 min i dodaj czosnek. Po 1 min dodaj ryż. Całość dobrze wymieszaj. Następnie dodaj pół szklanki gorącego bulionu. Gdy ryż wchłonie bulion, dodaj kolejne pół szklanki. Czynność powtarzaj, aż ryż wchłonie 3 szklanki bulionu. Przez cały ten czas mieszaj ryż z cebulą i czosnkiem.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj grzyby. Przysmażaj je, aż się zarumienią.

Do dużego garnka przełóż zawartość patelni. Dodaj masło i mieszaj do momentu jego roztopienia.

Na koniec dodaj pieprz i sól do smaku (pamiętaj, że bulion jest już słony).

Risotto podawaj od razu. Porcję risotto posyp startym parmezanem i dodaj rukolę.

Jak oceniasz przepis na risotto z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat risotta z grzybami

Risotto z grzybami to pomysł na bardzo smaczny obiad. To danie nie jest trudne, więc nawet ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem, może pokusić się na wykonanie tego przepisu. Jednak wcześniej warto dowiedzieć się, jak odpowiednio przygotować risotto.

Jak zrobić risotto z grzybami? Risotto z warzywami można zrobić w jednym garnku, ale w tym przypadku tej potrawy, potrzebny będzie zarówno garnek, jak i patelnia. Wszystkie składniki należy wcześniej przyszykować, aby w czasie robienia po prostu dodawać po kolei każdy z nich.

Sposób przygotowania tego dania nie jest trudny, ale też nie należy się spieszyć. Bulion trzeba dodać partiami, aby ryż mógł go wchłonąć. Najlepiej wlewać go po pół szklanki. Gdybyś uznał, że bulionu jest ze mało, możesz dodać go więcej. Ryż powinien się kleić, ale w środku powinien zachować swoją strukturę.

Risotto warto zrobić ze świeżymi grzybami. Jeśli zdecydujesz się na grzyby suszone, pamiętaj o tym, aby dobrze je namoczyć. Najlepiej, aby leżały w wodzie przez całą noc. Risotto możesz zrobić m.in. z borowikami, maślakami, koźlakami.

Przepis na risotto z grzybami możesz dowolnie zmodyfikować, aby danie dopasować do swoich preferencji smakowych. Do przysmażonej cebulki z czosnkiem można dodać pół szklanki wytrawnego białego wina. Gdy wino częściowo odpruje, należy dodać ryż. Należy pamiętać o tym, aby zawartość garnka często mieszać.

Odpowiednim dodatkiem do risotta będzie papryka. Może być czerwona, zielona lub żółta. Jeśli chcesz, możesz dodać także marchewkę, groszek lub fasolkę szparagową. Wybór przypraw i ziół również należy do ciebie. Możesz pokusić się na coś ostrego, jeżeli lubisz pikantne potrawy. Odpowiednia będzie ostra papryka mielona lub świeża papryczka chili.

To włoskie danie jest proste do przygotowania. Domowe risotto z grzybami leśnymi można podać na obiad dla całej rodziny. Pamiętaj o tym, aby bulion dodawać stopniowo. Jeżeli zdecydujesz się na suszone grzyby, to należy zalać je wodą i odstawić na noc. Świeże grzyby należy dobrze oczyścić, a potem przysmażyć na patelni i dopiero dodać do reszty składników.

Alergeny w risotcie z grzybami

Lista alergenów dla risotta z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze risotta z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
99.66
328.89
Białko (g)
2.68
8.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
13.07
43.13
Węglowodany przyswajalne (g)
1.85
6.12
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
2.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
4.35
14.35
Tłuszcze nasycone (g)
1.59
5.25
Tłuszcze nienasycone (g)
2.76
9.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.31
7.61
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
1.21
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.21
13.90
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
23.38
77.16
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.12
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.98
6.53
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.18
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
1.38
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.92
42.65
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.11
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.37
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.88
2.90
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.82
29.10
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
109.76
362.20
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
167.42
552.47
Potas (mg)
108.18
357.00
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.40
116.83
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
39.91
131.70
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.01
19.84
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.25
0.84
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.22
0.74
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.28
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta z grzybami 17
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotta z grzybami

Koszt składników
104.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Masło
21 g
3 łyżeczki masła
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 21 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Świeże leśne grzyby
350 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
17.50
Za 350 g
Rukola
60 g
2 garści
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 60 g
Ser parmezan
32 g
4 lyżki startego parmezanu
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
4.16
Za 32 g
Ryż do risotto
220 g
1 szklanka
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Koszt składników
104.70