Przepis na risotto z krewetkami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

W garnku rozpuść masło i podsmaż cebulę i czosnek.

Dodaj ryż i smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się przeźroczysty.

Bulion podziel na 4 porcje i wlewaj je po kolei do ryżu.

Dopiero gdy jedna porcja zostanie wchłonięta, dodaj kolejną.

Risotto mieszaj co jakiś czas podczas gotowania.

Dodaj krewetki do risotto i gotuj przez 3-4 minuty.

Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i serek mascarpone.

Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.

Podawaj w głębokim talerzu.

Risotto z krewetkami podane na białym talerzu.
Risotto z krewetkami
Koszt przygotowania dania
118.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
770 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Risotto z krewetkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o risotto z krewetkami

Risotto to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Risotto to tradycyjne włoskie danie na bazie ryżu. Ma ono bardzo kremową konsystencję i należy odpowiedniego sposobu przygotowania, aby wyszło perfekcyjne. Przepis na risotto z krewetkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebujesz następujące produkty spożywcze: ryż arborio, bulion warzywny, cebula, krewetki, natka pietruszki, masło, serek mascarpone, czosnek, sól, pieprz.

Jak zrobić risotto z krewetkami? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozpuść masło i podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj ryż i smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się przeźroczysty. Bulion podziel na 4 porcje i wlewaj je po kolei do ryżu. Dopiero gdy jedna porcja zostanie wchłonięta, dodaj kolejną. Risotto mieszaj co jakiś czas podczas gotowania. Dodaj krewetki do risotto i gotuj przez 3-4 minuty. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i serek mascarpone. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie. Podawaj w głębokim talerzu.

Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen. Mascarpone to Włoskiego pochodzenia serek o dużej zawartości tłuszczu. Spożywać go można jako dodatek do deserów oraz dań wytrawnych.

Podsumowując do risotto dodać można świeże lub mrożone krewetki. Smaczne risotto sprawdzi się idealnie na kolację i obiad. Pyszne risotto przygotować można także z dodatkiem warzyw takich jak cukinia lub groszek cukrowy. Risotto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce. To, ile czasu gotować potrawę zależy od rodzaju dodanego ryżu.

Wartości odżywcze risotto z krewetkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(560g)
Energia (kalorie)
137.51 kcal
770.06 kcal
Białko
5.64 g
31.58 g

Węglowodany w risotto z krewetkami

Na 100g
Na porcję
(560g)
Węglowodany
12.49 g
69.97 g
Węglowodany przyswajalne
1.45 g
8.12 g
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.54 g
3.05 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(560g)
Tłuszcz
7.27 g
40.69 g
Tłuszcze nasycone
5.75 g
32.18 g
Tłuszcze nienasycone
1.52 g
8.51 g
Tłuszcze jednonasycone
1.25 g
6.98 g
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.19 g
1.07 g
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol
52.86 mg
296.04 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na risotto z krewetkami

Na 100g
Na porcję
(560g)
Sód
153.10 mg
857.36 mg
Potas
85.15 mg
476.82 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
28.90 mg
161.86 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor
50.71 mg
283.97 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
9.38 mg
52.50 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
0.22 mg
1.24 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk
0.33 mg
1.82 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.52 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotto z krewetkami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w risotto z krewetkami

Lista alergenów dla risotto z krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone

Cena przygotowania risotto z krewetkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
400 g
7.20
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 400 g
Bulion warzywny
1200 ml
5 szklanek
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 2
25.71
Za 1200 ml
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Krewetki
600 g
22.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 4
73.33
Za 600 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Masło
150 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Koszt składników
141.70
Jak oceniasz przepis na risotto z krewetkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.6% osób