Risotto z krewetkami

Opublikowano: 23.06.2022 r., 8:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Risotto z krewetkami podane na białym talerzu.
Risotto z krewetkami
Risotto z krewetkami to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Włoskie danie jest bardzo kremowe i aromatyczne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to doskonałe danie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
770 kcal
Kcal w porcji
560 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Ryż do risotto (400 g)
  • Bulion warzywny 5 szklanek (1200 ml)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Krewetki (600 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
  • Masło (150 g)
  • Mascarpone (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na risotto z krewetkami krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

W garnku rozpuść masło i podsmaż cebulę i czosnek.

Dodaj ryż i smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się przeźroczysty.

Bulion podziel na 4 porcje i wlewaj je po kolei do ryżu.

Dopiero gdy jedna porcja zostanie wchłonięta, dodaj kolejną.

Risotto mieszaj co jakiś czas podczas gotowania.

Dodaj krewetki do risotto i gotuj przez 3-4 minuty.

Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i serek mascarpone.

Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.

Podawaj w głębokim talerzu.

Jak oceniasz przepis na risotto z krewetkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat risotto z krewetkami

Risotto to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Risotto to tradycyjne włoskie danie na bazie ryżu. Ma ono bardzo kremową konsystencję i należy odpowiedniego sposobu przygotowania, aby wyszło perfekcyjne. Przepis na risotto z krewetkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebujesz następujące produkty spożywcze: ryż arborio, bulion warzywny, cebula, krewetki, natka pietruszki, masło, serek mascarpone, czosnek, sól, pieprz.

Jak zrobić risotto z krewetkami? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozpuść masło i podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj ryż i smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się przeźroczysty. Bulion podziel na 4 porcje i wlewaj je po kolei do ryżu. Dopiero gdy jedna porcja zostanie wchłonięta, dodaj kolejną. Risotto mieszaj co jakiś czas podczas gotowania. Dodaj krewetki do risotto i gotuj przez 3-4 minuty. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i serek mascarpone. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie. Podawaj w głębokim talerzu.

Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen. Mascarpone to Włoskiego pochodzenia serek o dużej zawartości tłuszczu. Spożywać go można jako dodatek do deserów oraz dań wytrawnych.

Podsumowując do risotto dodać można świeże lub mrożone krewetki. Smaczne risotto sprawdzi się idealnie na kolację i obiad. Pyszne risotto przygotować można także z dodatkiem warzyw takich jak cukinia lub groszek cukrowy. Risotto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce. To, ile czasu gotować potrawę zależy od rodzaju dodanego ryżu.

Alergeny w risotto z krewetkami

Lista alergenów dla risotto z krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone

Wartości odżywcze risotto z krewetkami

na 100g gotowej potrawy

Risotto z krewetkami to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Risotto zawiera sporą ilość kalorii, dlatego w ograniczonych ilościach powinny spożywać je osoby będące na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(560g)
Energia (kcal)
137.51
770.06
Białko (g)
5.64
31.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(560g)
Węglowodany (g)
12.49
69.97
Węglowodany przyswajalne (g)
1.45
8.12
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
3.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(560g)
Tłuszcz (g)
7.27
40.69
Tłuszcze nasycone (g)
5.75
32.18
Tłuszcze nienasycone (g)
1.52
8.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.25
6.98
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.19
1.07
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.86
296.04
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(560g)
Sód (mg)
153.10
857.36
Potas (mg)
85.15
476.82
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
28.90
161.86
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
50.71
283.97
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.38
52.50
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.22
1.24
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.33
1.82
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.52
Brak danych dla: ryż do risotto, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotto z krewetkami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotto z krewetkami

Koszt składników
141.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
400 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 400 g
Bulion warzywny
1200 ml
5 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
25.71
Za 1200 ml
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Krewetki
600 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
73.33
Za 600 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Koszt składników
141.70