Przepis na risotto z cukinią krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, tarka

Cebulę drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę.

Na oliwie podsmaż cebulę.

Na patelnię wsyp ryż.

Podsmażaj kilka minut na średnim ogniu uważając, aby ryż się nie przypalił.

Stopniowo wlewaj bulion, co jakiś czas mieszając.

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Startą cukinię dodaj na patelnię i wymieszaj.

Na patelnię dodaj kawałki masła, wymieszaj, aż się rozpuści.

Risotto dopraw i posyp startym serem.

Risotto z cukinią w białej miseczce na szaro-niebieskiej podkładce.
Risotto z cukinią
Koszt przygotowania dania
28.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
395 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Risotto z cukinią - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o risotto z cukinią

Miękki ryż i delikatna, świeża cukinia to idealne połączenie tworzące smaczne i pożywne danie dla całej rodziny, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak również kolację.

Świeża cukinia to idealny dodatek do delikatnego risotto. Jednak, aby danie nie było zbyt mdłe, warto dodać coś, co przełamie jego smak i sprawi, że stanie się on bardziej wyrazisty. Dla osób lubiących pikantne potrawy idealnym dodatkiem jest papryczka chilli. Dobrze sprawdzi się również niewielka ilość podsmażanego boczku, lub dobrze przyprawionego kurczaka. Do risotto można dodać też inne warzywa, na przykład pomidory, dzięki którym danie będzie nie tylko ciekawiej smakowało, ale również lepiej się prezentowało, ze względu na różne kolory wykorzystanych warzyw. Nie warto także żałować sobie dodatku świeżych, ani suszonych ziół, do ich dodatku zachęca każdy przepis.

Do przygotowania risoto z cukinią najlepiej sprawdzi się specjalny ryż do risotto, dzięki któremu potrawa będzie miała charakterystyczną, kremową konsystencję. Bez obaw można wykorzystać też inne rodzaje ryżu, risotto będzie wtedy jednak bardziej sypkie. Ryż można ugotować na bulionie lub wodzie. Wersja na bulionie nada mu bardziej wyrazistego smaku, jednak czas gotowania znacząco się wydłuża. Niektóre przepisy sugerują również podlewanie ryżu białym, wytrawnym winem, w celu dodatkowego wzbogacenia smaku i zapewnienia delikatności potrawy.

Ryż z cukinią może stanowić dodatek, na przykład do pieczonego mięsa, ale równie dobrze sprawdzi się jako samodzielne danie główne, zarówno na obiad, jak i na kolację. Risotto najlepiej zjeść tuż po przygotowaniu, kiedy ryż jest miękki i lekko klejący, przez co cała potrawa jest niezwykle delikatna i rozpływająca się w ustach. To danie można zaliczyć do kategorii wykwintnych, dlatego idealnie sprawdzi się na specjalne okazje. Mimo to, jest stosunkowo szybkie i proste w przygotowaniu, nie wiąże się też z dużym bałaganem, wymagającym poświęcenia dużej ilości czasu na sprzątnięcie kuchni. Risotto z cukinią zachwycą się również dzieci!

Wartości odżywcze risotto z cukiną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kalorie)
104.15 kcal
395.77 kcal
Białko
2.83 g
10.77 g

Węglowodany w risotto z cukinią

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany
16.31 g
61.98 g
Węglowodany przyswajalne
15.91 g
60.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.40 g
1.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz
3.17 g
12.06 g
Tłuszcze nasycone
1.68 g
6.39 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.25 g
4.75 g
Tłuszcze jednonasycone
1.09 g
4.14 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.16 g
0.61 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
6.69 mg
25.42 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na risotto z cukinią

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A
20.06 µg (mcg)
76.24 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.20 mg
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C
4.26 mg
16.18 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E
0.19 mg
0.70 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
17.50 µg (mcg)
66.49 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.23 mg
Niacyna
0.45 mg
1.72 mg
Foliany
9.37 µg (mcg)
35.62 µg (mcg)
Beta karoten
31.22 µg (mcg)
118.63 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na risotto z cukinią

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód
216.75 mg
823.66 mg
Potas
89.65 mg
340.68 mg
Wapń
37.50 mg
142.49 mg
Fosfor
46.89 mg
178.20 mg
Magnez
10.30 mg
39.16 mg
Żelazo
0.19 mg
0.73 mg
Cynk
0.40 mg
1.54 mg
Miedź
0.06 mg
0.24 mg
Mangan
0.22 mg
0.82 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotto z cukiną 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w risotto z cukinią

Lista alergenów dla risotto z cukiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan

Cena przygotowania risotto z cukiną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
300 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Cukinia
350 g
1 duża sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.33
Za 350 g
Bulion drobiowy
800 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
17.14
Za 800 g
Cebula
80 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
71.50
Jak oceniasz przepis na risotto z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób