Risotto wegetariańskie

Opublikowano: 10.02.2022 r., 20:17 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Risotto wegetariańskie podane w metalowej patelni
Risotto wegetariańskie
Wypróbuj najlepszy i sprawdzony przepis na risotto wegetariańskie. Pyszne, wyjątkowe kremowe risotto to idealna propozycja na wykwintną czy romantyczną kolację.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Obsmażanie 40 min
268 kcal
Kcal w porcji
365 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż do risotto 0,7 szklanki (150 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (24 ml)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Szpinak 1 opakowanie (200 g)
  • Pieczarki (200 g)
  • Bulion warzywny 3 szklanki (750 ml)
  • Masło 1 łyżka (15 g)
  • Ser parmezan 2 łyżki (16 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, chochelka, patelnia głęboka

Przepis na risotto wegetariańskie krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę.

Dodaj drobno posiekaną cebulę.

Pieczarki oczyść z ziemi i pokrój w plasterki.

Gdy cebula się zeszkli, dodaj pieczarki.

Całość szybko podsmaż i dodaj po sporej szczypcie soli i pieprzu.

Dodaj ryż i smaż, aż ryż zrobi się błyszczący i lekko przeźroczysty.

Patelnie postaw na najmniejszym możliwym ogniu.

Dodaj 1 chochelkę ciepłego bulionu i zamieszaj. Pozostaw, aż ryż wchłonie bulion. Nie mieszaj.

Gdy porcja bulionu zostanie wchłonięta przez ryż, dodaj kolejną porcję, przemieszaj i pozostaw, aż ryż wchłonie porcję.

Czynność powtarzaj aż do ostatniej porcji bulionu.

Patelnie zdejmij z gazu.

Dodaj szpinak i wymieszaj. Następnie dodaj masło oraz parmezan, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.

Jak oceniasz przepis na risotto wegetariańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat risotta wegetariańskiego

Risotto to zaraz po pizzy i pastach, najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Danie to przygotowane jest ze specjalnej odmiany ryżu, arborio vialone nano, baldo, roma i carnaroli. Najpopularniejszym i popularnie dostępnym ryżem w Polsce jest odmiana Arborio. Kształt takiego ryżu jest owalny, z wyraźnie zaokrąglonymi końcami. Taki kształt pomaga w równomiernym jego gotowaniu. Jego szczególną cechą charakterystyczną jest duża zawartość skrobi, dzięki temu risotto jest kremowe, a ryż nie jest ani sypki, ani posklejany jak rozgotowany ryż długoziarnisty. Pamiętaj aby ryżu do risotto nigdy ani nie płukać, ani nie moczyć, wymywa się skrobię, przez co potrawa jest mniej kremowa a ryż bardziej sypki. Ryż ten jest bogatym źródłem błonnika, magnezu, żelaza i witaminy E, zawiera także witaminy z grupy B, cynk i potas. Pomimo wysokiej zawartości amylopektyny, która jest nierozpuszczalną frakcją błonnika pokarmowego, ryż do risotto ma wysoki indeks glikemiczny. Dlatego osoby będące na diecie o niskim i średnim indeksie glikemicznym powinny jeść risotto z dodatkiem dobrej oliwy, pełnowartościowego źródła białka, jak na przykład pierś z kurczaka czy indyka oraz z dodatkiem świeżej sałatki warzywnej.

Risotto wegetariańskie to jedna z pysznych propozycji przygotowania risotto. Danie to dzięki zawartości szpinaku oraz pieczarek nabiera dodatkowych właściwości odżywczych. Szpinak to bardzo wartościowe warzywo, które powinno regularnie pojawiać się w naszej diecie. Jest on bogactwem wielu składników odżywczych. Zawiera flawonoidy oraz karotenoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami, działają także przeciwzapalnie. Właściwości przeciwutleniające wykazują również witaminy A oraz C, a także cynki i selen. Zawiera także witaminę K, która w połączeniu z występującym magnezem, manganem oraz wapniem wzmacniają kości. Spożywanie szpinaku poprawia pracę układu krążenia za sprawą występowania w nim witaminy B6, selenu, potasu i folianów. Osoby borykające się z anemią powinny regularnie spożywać te zielone liście. Są one źródłem witaminy B1 oraz B2 a ponadto żelaza i fosforu. Pieczarki są niskokaloryczne, ponieważ w około 95% składają się z wody. Są one źródłem beta-glukany, jest on częścią błonnika, która wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. Pieczarki są głównie źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B2, witaminy B3, witaminy B5, witaminy B9 oraz witaminy B12. W pieczarkach zawarte są również cenne związki bioaktywne, takie jak lektyny, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe, wiele przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, tyrozynę, która jest aminokwasem należącym do grupy dwudziestu podstawowych aminokwasów białkowych i pełni rolę ochronną DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Dodatkowo pieczarki wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i wzmacniające układ odpornościowy. Risotto wege bez mięsa to pyszna propozycja dla wegetarian. Risotto z warzywami możesz wykonać z wieloma, różnymi warzywami, wybierz takie, które są Twoimi ulubionymi. Przepis na risotto wegetariańskie może wydawać się skomplikowany, jednak za każdym razem będzie on coraz łatwiejszy. Z masła i parmezanu, który dodajesz na koniec, wykonasz sos do risotto z warzywami. Jak zrobić risotto warzywne dowiesz się z dokładnego przepisu.

Prosty przepis na risotto jarzynowe sprawi, że będziesz je chętnie przygotowywać na wszystkie, wyjątkowe okazje.

Alergeny w risotcie wegetariańskim

Lista alergenów dla risotta wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze risotta wegetariańskiego

na 100g gotowej potrawy

Risotto wegetariańskie jest to pyszna propozycja włoskiego dania. Jednak ze względu na wysoką kaloryczność i wysoki indeks glikemiczny powinno być spożywane okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(365g)
Energia (kcal)
73.47
268.15
Białko (g)
2.11
7.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(365g)
Węglowodany (g)
10.15
37.03
Węglowodany przyswajalne (g)
1.55
5.65
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
2.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(365g)
Tłuszcz (g)
2.99
10.90
Tłuszcze nasycone (g)
1.13
4.13
Tłuszcze nienasycone (g)
1.85
6.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.54
5.60
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
0.94
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.96
10.82
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(365g)
Witamina A (µg (mcg))
79.98
291.93
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.20
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.07
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.87
17.76
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.03
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
0.97
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.13
33.32
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.36
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.66
2.42
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.42
111.02
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
833.52
3042.36
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(365g)
Sód (mg)
178.35
650.96
Potas (mg)
141.52
516.53
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
30.25
110.40
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
29.98
109.41
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.80
50.38
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.51
1.84
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.20
0.74
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.26
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta wegetariańskiego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotta wegetariańskiego

Koszt składników
86.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
150 g
0,7 szklanki
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Oliwa z oliwek
24 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Szpinak
200 g
1 opakowanie
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Masło
15 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Ser parmezan
16 g
2 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.08
Za 16 g
Koszt składników
86.70