Risotto ze szpinakiem

Opublikowano: 20.06.2023 r., 23:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Risotto ze szpinakiem podane w białym talerzu.
Risotto ze szpinakiem
Risotto ze szpinakiem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na danie z ryżu i szpinaku.
Przygotowanie 45 min
347 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż do risotto (170 g)
  • Szpinak (200 g)
  • Bulion warzywny 3 szklanki (750 ml)
  • Wino białe wytrawne (50 ml)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Śmietanka kremowa 30% ćwierć szklanki (60 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Ser parmezan (40 g)
  • Masło (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, tarka, patelnia głęboka

Przepis na risotto ze szpinakiem krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj do niej czosnek i podsmaż chwilę.

Na patelnię z cebulą wsyp ryż do risotto, wlej wino i podsmaż do momentu odparowania nadmiaru płynu.

Następnie do ryżu dodaj liście szpinaku oraz pół szklanki bulionu. Risotto przykryj i duś, mieszając od czasu do czasu, do momentu wchłonięcia bulionu warzywnego.

Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania bulionu i wchłonięcia go przez ryż.

Na koniec do risotto dodaj śmietankę oraz łyżkę masła i dokładnie wymieszaj składniki.

Do risotto dodaj po pół łyżeczki soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej i dokładnie wymieszaj.

Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Gotowe risotto przełóż na talerze, posyp startym parmezanem i podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na risotto ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat risotta ze szpinakiem

Risotto ze szpinakiem doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przygotowania dania możesz wykorzystać świeże liście szpinaku lub szpinak mrożony. Przepis na risotto ze szpinakiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania risotto potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ryż do risotto, szpinak, bulion warzywny, białe wino wytrawne, cebula, czosnek, śmietanka 30%, oliwa z oliwek, parmezan, masło, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.

A jak zrobić risotto ze szpinakiem? Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj do niej czosnek i podsmaż chwilę. Na patelnię z cebulą wsyp ryż do risotto, wlej wino i podsmaż do momentu odparowania nadmiaru płynu. Następnie do ryżu dodaj liście szpinaku oraz pół szklanki bulionu. Risotto przykryj i duś, mieszając od czasu do czasu, do momentu wchłonięcia bulionu warzywnego. Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania bulionu i wchłonięcia go przez ryż. Na koniec do risotto dodaj śmietankę oraz łyżkę masła i dokładnie wymieszaj składniki. Do risotto dodaj po pół łyżeczki soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej i dokładnie wymieszaj. Gotowe risotto przełóż na talerze, posyp startym parmezanem i podawaj na ciepło.

Szpinak to skarbnica cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne, beta-karoten oraz luteinę. Do witamin obecnych w szpinaku możemy zaliczyć witaminę A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, natomiast do składników mineralnych żelazo, potas, magnez, fosfor, sód oraz cynk. Jednak nie każdy powinien spożywać szpinak - do osób, które powinny wykluczyć to warzywo z diety, zaliczymy osoby chorujące na kamicę nerkową.

Podsumowując pyszne, domowe risotto ze szpinakiem świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Risotto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych. Do przygotowania risotto można wykorzystać szpinak świeży lub mrożony.

Alergeny w risotcie ze szpinakiem

Lista alergenów dla risotta ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan
    • Masło

Wartości odżywcze risotta ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Risotto ze szpinakiem to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Szpinak wykorzystany do przygotowania potrawy to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
102.18
347.40
Białko (g)
2.62
8.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
11.63
39.56
Węglowodany przyswajalne (g)
1.56
5.29
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
2.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
4.89
16.62
Tłuszcze nasycone (g)
2.94
9.99
Tłuszcze nienasycone (g)
1.95
6.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.63
5.56
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.24
0.82
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
5.12
17.42
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
91.07
309.62
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.18
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.13
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.82
16.38
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.05
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
0.86
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.66
53.26
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.19
0.64
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.32
99.69
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
886.97
3015.70
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
209.67
712.86
Potas (mg)
105.76
359.58
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
53.40
181.56
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
32.24
109.62
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.31
48.64
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.49
1.67
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.19
0.66
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta ze szpinakiem 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotta ze szpinakiem

Koszt składników
107.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
170 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.06
Za 170 g
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Wino białe wytrawne
50 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
1.43
Za 50 ml
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Śmietanka kremowa 30%
60 g
ćwierć szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 60 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
107.70