Risotto ze szpinakiem
- Ryż do risotto (170 g)
- Szpinak (200 g)
- Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
- Wino białe wytrawne (50 ml)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Śmietanka kremowa 30% - ćwierć szklanki (60 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Ser parmezan (40 g)
- Masło (20 g)
Przepis na risotto ze szpinakiem krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj do niej czosnek i podsmaż chwilę.
Na patelnię z cebulą wsyp ryż do risotto, wlej wino i podsmaż do momentu odparowania nadmiaru płynu.
Następnie do ryżu dodaj liście szpinaku oraz pół szklanki bulionu. Risotto przykryj i duś, mieszając od czasu do czasu, do momentu wchłonięcia bulionu warzywnego.
Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania bulionu i wchłonięcia go przez ryż.
Na koniec do risotto dodaj śmietankę oraz łyżkę masła i dokładnie wymieszaj składniki.
Do risotto dodaj po pół łyżeczki soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej i dokładnie wymieszaj.
Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Gotowe risotto przełóż na talerze, posyp startym parmezanem i podawaj na ciepło.
-
Risotto
-
Risotto z pieczarkami
-
Risotto ze szparagami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z kurkami
-
Risotto z warzywami
-
Risotto z krewetkami
-
Risotto z kurczakiem i warzywami
-
Risotto z cukinii
-
Risotto z cukinią
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto pomidorowe
-
Risotto z owocami morza
-
Risotto z pomidorami
-
Risotto z borowikami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto z mięsem mielonym
-
Risotto z boczniakami
-
Risotto
Więcej informacji na temat risotta ze szpinakiem
Risotto ze szpinakiem doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przygotowania dania możesz wykorzystać świeże liście szpinaku lub szpinak mrożony. Przepis na risotto ze szpinakiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania risotto potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ryż do risotto, szpinak, bulion warzywny, białe wino wytrawne, cebula, czosnek, śmietanka 30%, oliwa z oliwek, parmezan, masło, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.
A jak zrobić risotto ze szpinakiem? Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj do niej czosnek i podsmaż chwilę. Na patelnię z cebulą wsyp ryż do risotto, wlej wino i podsmaż do momentu odparowania nadmiaru płynu. Następnie do ryżu dodaj liście szpinaku oraz pół szklanki bulionu. Risotto przykryj i duś, mieszając od czasu do czasu, do momentu wchłonięcia bulionu warzywnego. Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania bulionu i wchłonięcia go przez ryż. Na koniec do risotto dodaj śmietankę oraz łyżkę masła i dokładnie wymieszaj składniki. Do risotto dodaj po pół łyżeczki soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej i dokładnie wymieszaj. Gotowe risotto przełóż na talerze, posyp startym parmezanem i podawaj na ciepło.
Szpinak to skarbnica cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne, beta-karoten oraz luteinę. Do witamin obecnych w szpinaku możemy zaliczyć witaminę A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, natomiast do składników mineralnych żelazo, potas, magnez, fosfor, sód oraz cynk. Jednak nie każdy powinien spożywać szpinak - do osób, które powinny wykluczyć to warzywo z diety, zaliczymy osoby chorujące na kamicę nerkową.
Podsumowując pyszne, domowe risotto ze szpinakiem świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Risotto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych. Do przygotowania risotto można wykorzystać szpinak świeży lub mrożony.
Alergeny w risotcie ze szpinakiem
Lista alergenów dla risotta ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan
- Masło
Wartości odżywcze risotta ze szpinakiem
Risotto ze szpinakiem to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Szpinak wykorzystany do przygotowania potrawy to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.