Risotto z mięsem mielonym

Opublikowano: 10.02.2022 r., 20:30 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Risotto z mięsem mielonym podane na widelcu
Risotto z mięsem mielonym
Wypróbuj najlepszy i sprawdzony przepis na risotto z mięsem mielonym. Pyszne, sycące risotto idealnie sprawdzi się na obiad albo kolację.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Czas duszenia 40 min
949 kcal
Kcal w porcji
438 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż do risotto 1 szklanka (220 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (24 ml)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe 1 opakowanie (400 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Masło 1 łyżka (15 g)
  • Bulion drobiowy jeżeli nie wystarczy, dodaj więcej zgodnie z przepisem (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
garnek, chochelka, patelnia głęboka

Przepis na risotto z mięsem mielonym krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę.

Dodaj drobno posiekaną cebulę.

Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso mielone.

Całość szybko podsmaż i dodaj po szczypcie rozmarynu, oregano oraz sporej szczypcie soli i pieprzu.

Dodaj ryż i smaż, aż ryż zrobi się błyszczący i lekko przeźroczysty.

Patelnie postaw na najmniejszym możliwym ogniu.

Dodaj 1 chochelkę ciepłego bulionu i zamieszaj. Pozostaw, aż ryż wchłonie bulion. Nie mieszaj.

Gdy porcja bulionu zostanie wchłonięta przez ryż, dodaj kolejną porcję, przemieszaj i pozostaw, aż ryż wchłonie porcję.

Czynność powtarzaj aż do ostatniej porcji bulionu.

Patelnie zdejmij z gazu.

Dodaj masło, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.

Jak oceniasz przepis na risotto z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat risotta z mięsem mielonym

Risotto to zaraz po pizzy i pastach, najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Danie to przygotowane jest ze specjalnej odmiany ryżu, arborio vialone nano, baldo, roma i carnaroli. Najpopularniejszym i popularnie dostępnym ryżem w Polsce jest odmiana Arborio. Kształt takiego ryżu jest owalny, z wyraźnie zaokrąglonymi końcami. Taki kształt pomaga w równomiernym jego gotowaniu. Jego szczególną cechą charakterystyczną jest duża zawartość skrobi, dzięki temu risotto jest kremowe, a ryż nie jest ani sypki, ani posklejany jak rozgotowany ryż długoziarnisty. Pamiętaj aby ryżu do risotto nigdy ani nie płukać, ani nie moczyć, wymywa się skrobię, przez co potrawa jest mniej kremowa a ryż bardziej sypki. Ryż ten jest bogatym źródłem błonnika, magnezu, żelaza i witaminy E, zawiera także witaminy z grupy B, cynk i potas. Pomimo wysokiej zawartości amylopektyny, która jest nierozpuszczalną frakcją błonnika pokarmowego, ryż do risotto ma wysoki indeks glikemiczny. Dlatego osoby będące na diecie o niskim i średnim indeksie glikemicznym powinny jeść risotto z dodatkiem dobrej oliwy, pełnowartościowego źródła białka, jak na przykład pierś z kurczaka czy indyka oraz z dodatkiem świeżej sałatki warzywnej.

Risotto z mięsem mielonym to kolejna propozycja podania klasycznego dania. Risotto wykonasz z dowolnego, ulubionego rodzaju mięsa. Możesz wykorzystać mięso mielone wieprzowe, wołowe, wieprzowo-wołowe, z indyka lub kurczaka. Każde z tych mięs charakteryzuje się innymi walorami smakowymi, dlatego zachęcam do eksperymentowania i szukania swojego ulubionego połączenia. Risotto możesz wykonać dodatkowo z warzywami, dzięki temu wzbogacisz danie o dodatkowe wartości odżywcze. Świetnie będzie smakować z pomidorami i papryką. Z sosem pomidorowym świetnie będzie współgrało mięso wołowe. Przepis na risotto z mięsem mielonym jest łatwy w przygotowaniu, a przygotowanie na pewno nie sprawi trudności dzięki przepisowi, w którym każdy krok przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony. Dokładnie jak zrobić risotto z mięsem mielonym dowiesz się z przepisu.

Risotto z mięsem mielonym to oryginalna wariacja podania i przygotowania klasycznego dania.

Alergeny w risotcie z mięsem mielonym

Lista alergenów dla risotta z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze risotta z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Risotto z mięsem mielonym to wariacja na temat klasycznego dania włoskiego. Aby danie było zdrowsze i pełnowartościowe podaj je ze świeżą sałatką warzywną.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(438g)
Energia (kcal)
216.84
949.76
Białko (g)
8.44
36.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(438g)
Węglowodany (g)
18.04
79.03
Węglowodany przyswajalne (g)
0.87
3.80
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
3.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(438g)
Tłuszcz (g)
12.22
53.55
Tłuszcze nasycone (g)
5.21
22.80
Tłuszcze nienasycone (g)
7.02
30.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.83
25.55
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.06
4.63
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.23
141.19
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(438g)
Witamina A (µg (mcg))
10.96
48.01
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.71
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
1.25
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.01
4.43
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.77
47.16
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
1.31
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.50
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.79
7.83
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
3.91
17.12
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.47
23.96
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(438g)
Sód (mg)
116.47
510.16
Potas (mg)
133.09
582.92
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
9.20
40.30
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
73.60
322.36
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.80
38.55
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.40
1.75
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.91
3.98
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.13
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta z mięsem mielonym 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotta z mięsem mielonym

Koszt składników
58.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
220 g
1 szklanka
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Oliwa z oliwek
24 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
400 g
1 opakowanie
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
15 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Bulion drobiowy
250 g
jeżeli nie wystarczy, dodaj więcej zgodnie z przepisem
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 g
Koszt składników
58.20