Przepis na risotto z mięsem mielonym krok po kroku
- Ryż do risotto 220 g 1 szklanka
- Oliwa z oliwek 24 ml 2 łyżki
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe 400 g 1 opakowanie
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Masło 15 g 1 łyżka
- Bulion drobiowy 250 g jeżeli nie wystarczy, dodaj więcej zgodnie z przepisem
Na patelni rozgrzej oliwę.
Dodaj drobno posiekaną cebulę.
Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso mielone.
Całość szybko podsmaż i dodaj po szczypcie rozmarynu, oregano oraz sporej szczypcie soli i pieprzu.
Dodaj ryż i smaż, aż ryż zrobi się błyszczący i lekko przeźroczysty.
Patelnie postaw na najmniejszym możliwym ogniu.
Dodaj 1 chochelkę ciepłego bulionu i zamieszaj. Pozostaw, aż ryż wchłonie bulion. Nie mieszaj.
Gdy porcja bulionu zostanie wchłonięta przez ryż, dodaj kolejną porcję, przemieszaj i pozostaw, aż ryż wchłonie porcję.
Czynność powtarzaj aż do ostatniej porcji bulionu.
Patelnie zdejmij z gazu.
Dodaj masło, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.
Często zadawane pytania
-
Risotto
-
Risotto z pieczarkami
-
Risotto ze szparagami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z kurkami
-
Risotto z warzywami
-
Risotto z krewetkami
-
Risotto z cukinii
-
Risotto z cukinią
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto z pomidorami
-
Risotto z borowikami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto z boczniakami
-
Risotto dyniowe
-
Risotto z brokułami
-
Risotto z kalafiorem
-
Risotto z grzybami leśnymi
-
Risotto

(liczba kalorii)
Risotto z mięsem mielonym - cechy przepisu
Więcej o risotcie z mięsem mielonym
Risotto to zaraz po pizzy i pastach, najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Danie to przygotowane jest ze specjalnej odmiany ryżu, arborio vialone nano, baldo, roma i carnaroli. Najpopularniejszym i popularnie dostępnym ryżem w Polsce jest odmiana Arborio. Kształt takiego ryżu jest owalny, z wyraźnie zaokrąglonymi końcami. Taki kształt pomaga w równomiernym jego gotowaniu. Jego szczególną cechą charakterystyczną jest duża zawartość skrobi, dzięki temu risotto jest kremowe, a ryż nie jest ani sypki, ani posklejany jak rozgotowany ryż długoziarnisty. Pamiętaj aby ryżu do risotto nigdy ani nie płukać, ani nie moczyć, wymywa się skrobię, przez co potrawa jest mniej kremowa a ryż bardziej sypki. Ryż ten jest bogatym źródłem błonnika, magnezu, żelaza i witaminy E, zawiera także witaminy z grupy B, cynk i potas. Pomimo wysokiej zawartości amylopektyny, która jest nierozpuszczalną frakcją błonnika pokarmowego, ryż do risotto ma wysoki indeks glikemiczny. Dlatego osoby będące na diecie o niskim i średnim indeksie glikemicznym powinny jeść risotto z dodatkiem dobrej oliwy, pełnowartościowego źródła białka, jak na przykład pierś z kurczaka czy indyka oraz z dodatkiem świeżej sałatki warzywnej.
Risotto z mięsem mielonym to kolejna propozycja podania klasycznego dania. Risotto wykonasz z dowolnego, ulubionego rodzaju mięsa. Możesz wykorzystać mięso mielone wieprzowe, wołowe, wieprzowo-wołowe, z indyka lub kurczaka. Każde z tych mięs charakteryzuje się innymi walorami smakowymi, dlatego zachęcam do eksperymentowania i szukania swojego ulubionego połączenia. Risotto możesz wykonać dodatkowo z warzywami, dzięki temu wzbogacisz danie o dodatkowe wartości odżywcze. Świetnie będzie smakować z pomidorami i papryką. Z sosem pomidorowym świetnie będzie współgrało mięso wołowe. Przepis na risotto z mięsem mielonym jest łatwy w przygotowaniu, a przygotowanie na pewno nie sprawi trudności dzięki przepisowi, w którym każdy krok przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony. Dokładnie jak zrobić risotto z mięsem mielonym dowiesz się z przepisu.
Risotto z mięsem mielonym to oryginalna wariacja podania i przygotowania klasycznego dania.
Wartości odżywcze risotta z mięsem mielonym
Energia i białka
(438g)
Węglowodany w risotcie z mięsem mielonym
(438g)
Tłuszcze
(438g)
Witaminy w przepisie na risotto z mięsem mielonym
(438g)
Składniki mineralne w przepisie na risotto z mięsem mielonym
(438g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w risotcie z mięsem mielonym
Lista alergenów dla risotta z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy