Przepis na risotto z borowikami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek.

Gdy będą rumiane dorzuć do nich oczyszczone i pokrojone grzyby. Całość podsmaż przez 5 minut.

Na patelnię wysyp ryż i podsmaż przez 1 minutę. Podlej go jedną szklanką bulionu. Gdy ryż wchłonie bulion, dolej kolejną. Całość powtarzaj aż do całkowitego zmięknięcia ryżu.

Gotowe danie dopraw solą, pieprzem, gałką i posiekaną natką pietruszki.

Posyp startym parmezanem.

Risotto z borowikami podane w dużym garnku z grzankami.
risotto z borowikami
Koszt przygotowania dania
50.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
377 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
76

Risotto z borowikami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o risottcie z borowikami

Risotto z borowikami jest daniem prostym, a przy okazji niezwykle smacznym. To coś dla fanów kuchni włoskiej, dla której właśnie charakterystyczne jest risotto. W połączeniu z polskimi grzybami tworzy niezwykle smaczny posiłek, o idealnej konsystencji, który nie tylko wspaniale smakuje, ale również syci na długo. Będzie dobrą opcją na co dzień.

Przepis na risotto z borowikami jest bardzo łatwe i szybkie, dlatego będzie dobrą opcją dla początkujących kucharzy. To danie świetnie sprawdzi się na co dzień. Można je wykonać z każdym rodzajem grzybów, jednak najlepiej sprawdzają się właśnie borowiki. To dlatego, że wyróżniają się niezwykle mocnym aromatem, więc całe danie jest bardzo smakowite.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić risotto z borowikami, które będzie proste, a przy tym będzie miało odpowiednią konsystencję, ten przepis sprawdzi się idealnie. To potrawa świetnie nadająca się na co dzień, ze względu na bardzo szybkie i nieskomplikowane przygotowanie. Do jej wykonania potrzeba tylko kilku składników, a efekt końcowy jest zachwycający. Najlepiej do risotto użyć specjalnego ryżu, który pod wpływem odpowiedniej obróbki termicznej stanie się miękki i klejący. Idealnie sprawdza się np. arborio. Można również zrobić to danie z dodatkiem zwykłego białego ryżu, jednak efekt nie będzie aż tak spektakularny.

To potrawa, która świetnie sprawdzi się na obiad, ale również na kolację. Ma pyszny smak i wspaniałą, gęstą konsystencję. Ze względu na naprawdę sporą zawartość ryżu syci na długo. Dostarcza również białka, choć jest daniem bezmięsnym. Idealnie łączy się z tartym parmezanem, który oprócz wspaniałych walorów smakowych dostarcza również sporą dawkę wapnia.

To danie niezwykle pyszne, głównie ze względu na dodatek grzybów. Świetnie komponuje się zwłaszcza z borowikami. Jednak można je przygotować również z innymi grzybami leśnymi. Najlepiej używać tych świeżych, choć sprawdzą się również mrożone.

To naprawdę dobre danie, które będzie idealne zwłaszcza na diecie wegetariańskiej. Jest tak smaczne, że znika z talerzy w mgnieniu oka.

Wartości odżywcze risotta z borowikami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(410g)
Energia (kalorie)
92.12 kcal
377.69 kcal
Białko
3.64 g
14.91 g

Węglowodany w risottcie z borowikami

Na 100g
Na porcję
(410g)
Węglowodany
11.62 g
47.64 g
Węglowodany przyswajalne
1.80 g
7.39 g
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.60 g
2.45 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tłuszcz
3.56 g
14.59 g
Tłuszcze nasycone
1.43 g
5.84 g
Tłuszcze nienasycone
2.13 g
8.74 g
Tłuszcze jednonasycone
1.81 g
7.42 g
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.25 g
1.03 g
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol
4.15 mg
17.00 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na risotto z borowikami

Na 100g
Na porcję
(410g)
Witamina A
31.49 µg (mcg)
129.11 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.17 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C
4.82 mg
19.77 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E
0.28 mg
1.15 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol
12.26 µg (mcg)
50.25 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.12 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.31 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna
0.46 mg
1.90 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany
7.34 µg (mcg)
30.09 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten
210.38 µg (mcg)
862.56 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na risotto z borowikami

Na 100g
Na porcję
(410g)
Sód
255.84 mg
1048.96 mg
Potas
74.07 mg
303.69 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń
80.92 mg
331.76 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor
56.77 mg
232.76 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez
6.33 mg
25.94 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo
0.34 mg
1.40 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk
0.28 mg
1.16 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.19 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta z borowikami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w risottcie z borowikami

Lista alergenów dla risotta z borowikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania risotta z borowikami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
200 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Borowiki
150 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 150 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Natka pietruszki
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Bulion warzywny
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Koszt składników
105.20
Jak oceniasz przepis na risotto z borowikami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób