Risotto z borowikami

Opublikowano: 19.10.2021 r., 12:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Risotto z borowikami podane w dużym garnku z grzankami.
Risotto z borowikami
Risotto z borowikami to świetna opcja na naprawdę pyszne danie, które zachwyca wspaniałą, kremową konsystencja, a także aromatycznym smakiem świeżych grzybów.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
377 kcal
Kcal w porcji
410 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż do risotto (200 g)
  • Borowiki (150 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (45 g)
  • Bulion warzywny 4 szklanki (1000 ml)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Ser parmezan (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na risotto z borowikami krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek.

Gdy będą rumiane dorzuć do nich oczyszczone i pokrojone grzyby. Całość podsmaż przez 5 minut.

Na patelnię wysyp ryż i podsmaż przez 1 minutę. Podlej go jedną szklanką bulionu. Gdy ryż wchłonie bulion, dolej kolejną. Całość powtarzaj aż do całkowitego zmięknięcia ryżu.

Gotowe danie dopraw solą, pieprzem, gałką i posiekaną natką pietruszki.

Posyp startym parmezanem.

Jak oceniasz przepis na risotto z borowikami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat risotta z borowikami

Risotto z borowikami jest daniem prostym, a przy okazji niezwykle smacznym. To coś dla fanów kuchni włoskiej, dla której właśnie charakterystyczne jest risotto. W połączeniu z polskimi grzybami tworzy niezwykle smaczny posiłek, o idealnej konsystencji, który nie tylko wspaniale smakuje, ale również syci na długo. Będzie dobrą opcją na co dzień.

Przepis na risotto z borowikami jest bardzo łatwe i szybkie, dlatego będzie dobrą opcją dla początkujących kucharzy. To danie świetnie sprawdzi się na co dzień. Można je wykonać z każdym rodzajem grzybów, jednak najlepiej sprawdzają się właśnie borowiki. To dlatego, że wyróżniają się niezwykle mocnym aromatem, więc całe danie jest bardzo smakowite.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić risotto z borowikami, które będzie proste, a przy tym będzie miało odpowiednią konsystencję, ten przepis sprawdzi się idealnie. To potrawa świetnie nadająca się na co dzień, ze względu na bardzo szybkie i nieskomplikowane przygotowanie. Do jej wykonania potrzeba tylko kilku składników, a efekt końcowy jest zachwycający. Najlepiej do risotto użyć specjalnego ryżu, który pod wpływem odpowiedniej obróbki termicznej stanie się miękki i klejący. Idealnie sprawdza się np. arborio. Można również zrobić to danie z dodatkiem zwykłego białego ryżu, jednak efekt nie będzie aż tak spektakularny.

To potrawa, która świetnie sprawdzi się na obiad, ale również na kolację. Ma pyszny smak i wspaniałą, gęstą konsystencję. Ze względu na naprawdę sporą zawartość ryżu syci na długo. Dostarcza również białka, choć jest daniem bezmięsnym. Idealnie łączy się z tartym parmezanem, który oprócz wspaniałych walorów smakowych dostarcza również sporą dawkę wapnia.

To danie niezwykle pyszne, głównie ze względu na dodatek grzybów. Świetnie komponuje się zwłaszcza z borowikami. Jednak można je przygotować również z innymi grzybami leśnymi. Najlepiej używać tych świeżych, choć sprawdzą się również mrożone.

To naprawdę dobre danie, które będzie idealne zwłaszcza na diecie wegetariańskiej. Jest tak smaczne, że znika z talerzy w mgnieniu oka.

Alergeny w risottcie z borowikami

Lista alergenów dla risotta z borowikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze risotta z borowikami

na 100g gotowej potrawy

To pyszne danie, które wspaniale sprawdzi się na co dzień. Dostarcza sporo witamin i składników prozdrowotnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(410g)
Energia (kcal)
92.12
377.69
Białko (g)
3.64
14.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(410g)
Węglowodany (g)
11.62
47.64
Węglowodany przyswajalne (g)
1.80
7.39
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
2.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tłuszcz (g)
3.56
14.59
Tłuszcze nasycone (g)
1.43
5.84
Tłuszcze nienasycone (g)
2.13
8.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.81
7.42
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
1.03
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.15
17.00
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(410g)
Witamina A (µg (mcg))
31.49
129.11
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.17
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.32
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.82
19.77
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.20
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
1.15
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.26
50.25
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.12
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.31
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.46
1.90
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.34
30.09
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
210.38
862.56
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(410g)
Sód (mg)
255.84
1048.96
Potas (mg)
74.07
303.69
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
80.92
331.76
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
56.77
232.76
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.33
25.94
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.34
1.40
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.28
1.16
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.19
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta z borowikami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotta z borowikami

Koszt składników
105.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
200 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Borowiki
150 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 150 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Natka pietruszki
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Bulion warzywny
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Koszt składników
105.20