Risotto z cukinii

Opublikowano: 13.10.2021 r., 7:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Risotto z cukinii podane na ciemnym, płaskim talerzu.
Risotto z cukinii
Risotto z cukinii to doskonała propozycja na pyszne włoskie danie. Warzywne risotto wspaniale komponuje się z białym wytrawnym winem podane na wczesną kolację.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
625 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż do risotto (300 g)
  • Masło (100 g)
  • Bulion warzywny (500 ml)
  • Ser parmezan (150 g)
  • Cukinia 1 średnia sztuka (300 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na risotto z cukini krok po kroku

Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozpuść na patelni masło i dodaj cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki zeszklij na maśle i dodaj ryż, smaż ryż na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas, aż zrobi się przeźroczysty.

Wlej wino i mieszaj cały czas, aż ryż wchłonie płyn. Następnie wlewaj porcjami bulion, dodawaj porcję i mieszaj aż ryż wchłonie bulion i dodawaj znowu kolejną porcję, dopraw solą. Powtarzaj czynność, aż ryż osiągnie właściwą konsystencję, nie powinien być zbyt gęsty i ugotowany al dente.

Na koniec dodaj parmezan i tymianek oraz świeżo zmielony pieprz.

Cukinię pokrój w plastry obieraczką do warzyw.

Na drugiej patelni rozgrzej olej i usmaż każdy plaster cukinii, aż będzie złoty.

Risotto podawaj w głębokim talerzu a na nim ułóż zwinięte w rulon plastry cukinii.

Jak oceniasz przepis na risotto z cukini
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób

Więcej informacji na temat risotta z cukini

Pyszne risotto z cukinii to tradycyjne włoskie danie na bazie ryżu o średniej długości ziaren, gdyż taki lepiej chłonie płyn. Przepis na risotto z cukinii jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Prosty przepis wykonasz z następujących produktów spożywczych: ryż arborio, masło, parmezan, cukinia, bulion warzywny, tymianek, wino białe wytrawne, sól i pieprz.

Jak zrobić risotto z cukinii? Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozpuść na patelni masło i dodaj cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklij na maśle i dodaj ryż, smaż ryż na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas aż zrobi się przeźroczysty. Wlej wino i mieszaj cały czas aż ryż wchłonie płyn, wlewaj porcjami bulion, dodawaj porcję i mieszaj aż ryż wchłonie bulion i dodawaj znowu kolejną porcję, dopraw solą. Powtarzaj czynność aż ryż osiągnie właściwą konsystencję, nie powinien być zbyt gęsty i ugotowany al dente. Na koniec dodaj parmezan i tymianek oraz świeżo zmielony pieprz. Cukinię pokrój w plastry obieraczką do warzyw. Na drugiej patelni rozgrzej olej i usmaż każdy plaster aż będzie złoty. Risotto podawaj w głębokim talerzu a na nim ułóż zwinięte plastry cukinii.

Cukinia w większości składa się z wody i jest produktem niskokalorycznym. Jest dobrym źródłem witaminy C, B6, B2 i kwasu foliowego. Cukinia nie należy do szczególnie cennych warzyw pod względem składników mineralnych, jednak dostarcza ona w umiarkowanych ilościach potasu, manganu, cynku, fosforu, magnezu, miedzi, potasu, sodu, wapnia i żelaza. Cukinia jest również warzywem niskokalorycznym, dlatego świetnie sprawdza się jako składnik diety redukcyjnej.

Podsumowując risotto wegetariańskie możesz przygotować także z porem zamiast cebuli. Jeśli chcesz uzyskać fit potrawę dodaj mniej masła i parmezanu, a w zamian dodaj łyżkę śmietany kwaśnej. Pozwoli to na zachowanie kremowej konsystencji. Dobre risotto wspaniale nadaje się na obiad dla całej rodziny. Smaczne risotto sprawdzi się także na uroczystą kolację, podaj do niego białe wytrawne wino.

Alergeny w risottu z cukinii

Lista alergenów dla risotta z cukini przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze risotta z cukini

na 100g gotowej potrawy

Risotto warzywne to dość kaloryczne danie. Risotto zawiera biały ryż, który ma wysoki indeks glikemiczny. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej także uważaj na ilość spożytego dania.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
156.42
625.70
Białko (g)
4.95
19.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
16.62
66.46
Węglowodany przyswajalne (g)
2.05
8.18
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
3.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
7.42
29.70
Tłuszcze nasycone (g)
4.95
19.81
Tłuszcze nienasycone (g)
2.47
9.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.11
8.43
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
1.02
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.21
76.85
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
65.73
262.91
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.23
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.48
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.27
17.09
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.18
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.74
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
58.94
235.76
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.24
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.16
0.65
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.55
30.18
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
71.15
284.61
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
201.33
805.33
Potas (mg)
85.03
340.12
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
115.88
463.52
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
76.97
307.88
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.52
38.06
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.20
0.81
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.35
1.40
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.08
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta z cukini 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotta z cukini

Koszt składników
71.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
300 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 300 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Ser parmezan
150 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
19.50
Za 150 g
Cukinia
300 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Wino białe wytrawne
100 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 ml
Koszt składników
71.70