Przepis na risotto z cukini krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozpuść na patelni masło i dodaj cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki zeszklij na maśle i dodaj ryż, smaż ryż na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas, aż zrobi się przeźroczysty.

Wlej wino i mieszaj cały czas, aż ryż wchłonie płyn. Następnie wlewaj porcjami bulion, dodawaj porcję i mieszaj aż ryż wchłonie bulion i dodawaj znowu kolejną porcję, dopraw solą. Powtarzaj czynność, aż ryż osiągnie właściwą konsystencję, nie powinien być zbyt gęsty i ugotowany al dente.

Na koniec dodaj parmezan i tymianek oraz świeżo zmielony pieprz.

Cukinię pokrój w plastry obieraczką do warzyw.

Na drugiej patelni rozgrzej olej i usmaż każdy plaster, aż będzie złoty.

Risotto podawaj w głębokim talerzu a na nim ułóż zwinięte plastry cukinii.

Risotto z cukinii podane na ciemnym, płaskim talerzu.
Risotto z cukinii
Koszt przygotowania dania
43.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
625 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
54

Risotto z cukinii - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o risottu z cukinii

Pyszne risotto z cukinii to tradycyjne włoskie danie na bazie ryżu o średniej długości ziaren, gdyż taki lepiej chłonie płyn. Przepis na risotto z cukinii jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Prosty przepis wykonasz z następujących produktów spożywczych: ryż arborio, masło, parmezan, cukinia, bulion warzywny, tymianek, wino białe wytrawne, sól i pieprz.

Jak zrobić risotto z cukinii? Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozpuść na patelni masło i dodaj cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklij na maśle i dodaj ryż, smaż ryż na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas aż zrobi się przeźroczysty. Wlej wino i mieszaj cały czas aż ryż wchłonie płyn, wlewaj porcjami bulion, dodawaj porcję i mieszaj aż ryż wchłonie bulion i dodawaj znowu kolejną porcję, dopraw solą. Powtarzaj czynność aż ryż osiągnie właściwą konsystencję, nie powinien być zbyt gęsty i ugotowany al dente. Na koniec dodaj parmezan i tymianek oraz świeżo zmielony pieprz. Cukinię pokrój w plastry obieraczką do warzyw. Na drugiej patelni rozgrzej olej i usmaż każdy plaster aż będzie złoty. Risotto podawaj w głębokim talerzu a na nim ułóż zwinięte plastry cukinii.

Cukinia w większości składa się z wody i jest produktem niskokalorycznym. Jest dobrym źródłem witaminy C, B6, B2 i kwasu foliowego. Cukinia nie należy do szczególnie cennych warzyw pod względem składników mineralnych, jednak dostarcza ona w umiarkowanych ilościach potasu, manganu, cynku, fosforu, magnezu, miedzi, potasu, sodu, wapnia i żelaza. Cukinia jest również warzywem niskokalorycznym, dlatego świetnie sprawdza się jako składnik diety redukcyjnej.

Podsumowując risotto wegetariańskie możesz przygotować także z porem zamiast cebuli. Jeśli chcesz uzyskać fit potrawę dodaj mniej masła i parmezanu, a w zamian dodaj łyżkę śmietany kwaśnej. Pozwoli to na zachowanie kremowej konsystencji. Dobre risotto wspaniale nadaje się na obiad dla całej rodziny. Smaczne risotto sprawdzi się także na uroczystą kolację, podaj do niego białe wytrawne wino.

Wartości odżywcze risotta z cukini

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
156.42 kcal
625.70 kcal
Białko
4.95 g
19.82 g

Węglowodany w risottu z cukinii

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
16.62 g
66.46 g
Węglowodany przyswajalne
2.05 g
8.18 g
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
7.42 g
29.70 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
4.95 g
19.81 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.47 g
9.89 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.11 g
8.43 g
Brak danych dla: ryż do risotto, wino białe wytrawne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na risotto z cukini

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6
0.06 mg
0.23 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, masło.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.24 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna
0.16 mg
0.65 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten
71.15 µg (mcg)
284.61 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto, wino białe wytrawne.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na risotto z cukini

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
201.33 mg
805.33 mg
Potas
85.03 mg
340.12 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń
115.88 mg
463.52 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor
76.97 mg
307.88 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez
9.52 mg
38.06 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo
0.20 mg
0.81 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk
0.35 mg
1.40 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.08 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta z cukini 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w risottu z cukinii

Lista alergenów dla risotta z cukini przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Cena przygotowania risotta z cukini

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
300 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 300 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Ser parmezan
150 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
19.50
Za 150 g
Cukinia
300 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Wino białe wytrawne
100 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
71.70
Jak oceniasz przepis na risotto z cukini
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób