Przepis na risotto wegańskie krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, płatki drożdżowe dezaktywowane
To będzie niezbędne
patelnia duża, praska do czosnku

Szalotkę obierz i pokrój na małe kawałki.

Na patelni podgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż razem przez minutę.

Grzyby oczyść, pokrój w plasterki i dodaj na patelnię.

Następnie na patelnie wsyp ryż i przesmaż przez około 2 minuty.

Całość zalej winem i mieszając czekaj aż odparuje.

Bulion podgrzej i porcjami wlewaj na patelnię stale mieszając, aż ryż zrobi się miękki.

Zdejmij patelnie z palnika i dodaj dwie łyżki płatków drożdżowych.

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.

Podawaj posypane natką pietruszki.

Risotto wegańskie podane na brązowym talerzu ustawione na szarym tle
Risotto wegańskie
Koszt przygotowania dania
34.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
416 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
70

Risotto wegańskie - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o risotcie wegańskim

Risotto to danie wywodzące się z Włoch. Jego podstawą jest ryż gotowany z białym winem i bulionem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Risotto wegańskie to nasza odpowiedź na klasyczne „risotto ai funghi”, podawane z grzybami. Jeśli nie masz świeżych leśnych grzybów to możesz podać je również z pieczarkami. Dania wegańskie charakteryzują się tym, że podawane są przede wszystkim z warzywami. Tutaj, prócz cebuli nie mamy dodatku warzyw. Za to cudowny aromat nadaje bulion warzywny. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańskie risotto na domowym bulionie to już opisuje szybki sposób na jego wykonanie.

Potrzebujesz cebulę, marchew, selera, kapustę, pora, suszone grzyby i przyprawy. Cebulę najpierw opal, po czym z resztą warzyw wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przynajmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i gotowe. Możesz przygotować większą ilość takiego bulionu i zamrozić. Dzięki temu w każdej chwili będziesz w stanie przygotować to pyszne danie na obiad.

Przepis na risotto wegańskie to także świetne rozwiązanie dla osób, które chciałyby spróbować czegoś nowego. Użyte w przepisie drożdże nieaktywne nadają delikatnego, serowego posmaku i świetnie zastępują parmezan. Za to też uwielbiają go konsumenci. Choć ten produkt nie jest jeszcze tak popularny w polskiej kuchni to polecam po niego sięgnąć. Są zdrowym źródłem białka i witamin z grupy B. Można go wykorzystać nie tylko do risotta, ale również do makaronów, kanapek lub jako zagęszczacz do zup lub sosów.

Ważne jest by wybrać też odpowiedni ryż do przygotowania tego dania. Najlepsza będzie odmiana arborio, carnaroli lub loto. Mają one więcej skrobi i owalny kształt, co powoduje, że równomiernie się gotuje. Dzięki temu ryż będzie al dente i jednocześnie kremowy co sprawi, że danie to będzie najpyszniejsze. Jeśli wykorzystacie inne odmiany ryżu to risotto również będzie dobre, ale o raczej sypkiej konsystencji.

Risotto wegańskie to świetny pomysł na obiad, jeśli chcesz by w Twojej kuchni zagościły potrawy z innych krajów.

Wartości odżywcze risotta wegańskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
92.59 kcal
416.65 kcal
Białko
1.31 g
5.91 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w risotcie wegańskim

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
11.57 g
52.06 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
1.18 g
5.31 g
Brak danych dla: ryż do risotto, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
4.34 g
19.52 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.77 g
3.45 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.57 g
16.07 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na risotto wegańskie

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina B6
0.02 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.19 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.34 mg
1.51 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na risotto wegańskie

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
207.06 mg
931.75 mg
Potas
44.15 mg
198.69 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń
3.65 mg
16.44 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor
10.06 mg
45.28 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
2.14 mg
9.65 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.13 mg
0.60 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk
0.07 mg
0.32 mg
Brak danych dla: ryż do risotto, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta wegańskiego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w risotcie wegańskim

Lista alergenów dla risotta wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

W przepisie na risotto wegańskie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki drożdżowe dezaktywowane
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania risotta wegańskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
190 g
1 szklanka
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.42
Za 190 g
Czosnek
3 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 3 g
Cebula szalotka
20 g
1 sztuka
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 20 g
Świeże leśne grzyby
100 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Wino białe wytrawne
70 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 70 ml
Oliwa z oliwek
60 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
111.20
Jak oceniasz przepis na risotto wegańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób