Risotto wegańskie

Opublikowano: 04.11.2021 r., 22:49 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Risotto wegańskie podane na brązowym talerzu ustawione na szarym tle
Risotto wegańskie
Risotto wegańskie to nasza odpowiedź na klasyczne „risotto ai funghi”. Jego podstawą jest ryż gotowany z białym winem i bulionem, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Czas duszenia 60 min
416 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Ryż do risotto 1 szklanka (190 g)
  • Czosnek 1 ząbek (3 g)
  • Cebula szalotka 1 sztuka (20 g)
  • Świeże leśne grzyby (100 g)
  • Wino białe wytrawne (70 ml)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (60 ml)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, płatki drożdżowe dezaktywowane
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, praska do czosnku

Przepis na risotto wegańskie krok po kroku

Szalotkę obierz i pokrój na małe kawałki.

Na patelni podgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż razem przez minutę.

Grzyby oczyść, pokrój w plasterki i dodaj na patelnię.

Następnie na patelnie wsyp ryż i przesmaż przez około 2 minuty.

Całość zalej winem i mieszając czekaj aż odparuje.

Bulion podgrzej i porcjami wlewaj na patelnię stale mieszając, aż ryż zrobi się miękki.

Zdejmij patelnie z palnika i dodaj dwie łyżki płatków drożdżowych.

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.

Podawaj posypane natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na risotto wegańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat risotta wegańskiego

Risotto to danie wywodzące się z Włoch. Jego podstawą jest ryż gotowany z białym winem i bulionem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Risotto wegańskie to nasza odpowiedź na klasyczne „risotto ai funghi”, podawane z grzybami. Jeśli nie masz świeżych leśnych grzybów to możesz podać je również z pieczarkami. Dania wegańskie charakteryzują się tym, że podawane są przede wszystkim z warzywami. Tutaj, prócz cebuli nie mamy dodatku warzyw. Za to cudowny aromat nadaje bulion warzywny. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańskie risotto na domowym bulionie to już opisuje szybki sposób na jego wykonanie.

Potrzebujesz cebulę, marchew, selera, kapustę, pora, suszone grzyby i przyprawy. Cebulę najpierw opal, po czym z resztą warzyw wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przynajmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i gotowe. Możesz przygotować większą ilość takiego bulionu i zamrozić. Dzięki temu w każdej chwili będziesz w stanie przygotować to pyszne danie na obiad.

Przepis na risotto wegańskie to także świetne rozwiązanie dla osób, które chciałyby spróbować czegoś nowego. Użyte w przepisie drożdże nieaktywne nadają delikatnego, serowego posmaku i świetnie zastępują parmezan. Za to też uwielbiają go konsumenci. Choć ten produkt nie jest jeszcze tak popularny w polskiej kuchni to polecam po niego sięgnąć. Są zdrowym źródłem białka i witamin z grupy B. Można go wykorzystać nie tylko do risotta, ale również do makaronów, kanapek lub jako zagęszczacz do zup lub sosów.

Ważne jest by wybrać też odpowiedni ryż do przygotowania tego dania. Najlepsza będzie odmiana arborio, carnaroli lub loto. Mają one więcej skrobi i owalny kształt, co powoduje, że równomiernie się gotuje. Dzięki temu ryż będzie al dente i jednocześnie kremowy co sprawi, że danie to będzie najpyszniejsze. Jeśli wykorzystacie inne odmiany ryżu to risotto również będzie dobre, ale o raczej sypkiej konsystencji.

Risotto wegańskie to świetny pomysł na obiad, jeśli chcesz by w Twojej kuchni zagościły potrawy z innych krajów.

Alergeny w risotcie wegańskim

Lista alergenów dla risotta wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

W przepisie na risotto wegańskie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki drożdżowe dezaktywowane
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze risotta wegańskiego

na 100g gotowej potrawy

Drożdże nieaktywne są zdrowym zamiennikiem parmezanu, wykorzystywanym w kuchni wegańskiej. Bogate w białko i witaminy z grupy B, będą świetnym dodatkiem do dań na ciepło i na zimno.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
92.59
416.65
Białko (g)
1.31
5.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
11.57
52.06
Węglowodany przyswajalne (g)
1.18
5.31
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
1.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
4.34
19.52
Tłuszcze nasycone (g)
0.77
3.45
Tłuszcze nienasycone (g)
3.57
16.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.04
13.69
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.45
2.02
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
8.32
37.42
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.02
0.10
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.60
2.69
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.06
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.60
2.70
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.10
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.19
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.34
1.51
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
1.70
7.67
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
76.98
346.39
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
207.06
931.75
Potas (mg)
44.15
198.69
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
3.65
16.44
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
10.06
45.28
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
2.14
9.65
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.13
0.60
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.07
0.32
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.14
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta wegańskiego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotta wegańskiego

Koszt składników
111.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
190 g
1 szklanka
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.42
Za 190 g
Czosnek
3 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 3 g
Cebula szalotka
20 g
1 sztuka
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 20 g
Świeże leśne grzyby
100 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Wino białe wytrawne
70 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 70 ml
Oliwa z oliwek
60 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Koszt składników
111.20