Przepis na racuchy drożdżowe z rabarbarem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier wanilinowy, aromat pomarańczowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, mikser, duża miska

Do dużej miski wsyp mąkę.

W nie za dużą miskę wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże, 6 g cukru oraz 5 łyżek mąki (z tej mąki, którą wsypałeś do miski). Wszystko wymieszaj. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Roztop masło.

Do mąki dodaj jajko, 34 g cukru, aromat, pół opakowania cukru waniliowego i stopione masło.

Gdy minie 15 minut dodaj też zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto mikserem. Miksuj minimum 3 minuty.

Odstaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Przykryj ścierką i zachowaj ciepło.

Rabarbar pokrój w kostkę. Wsyp resztę cukru oraz cukru waniliowego. Odstaw.

Gdy minie godzina wyrastania ciasta, rabarbar odciśnij z nadmiaru soku, który powstał. Dodaj rabarbar do ciasta i wymieszaj.

Rozgrzej patelnię i smaż racuchy. Jeden racuch to 2 łyżki ciasta.

Smaż na złoty kolor.

Racuchy drożdżowe z rabarbarem
Racuchy drożdżowe z rabarbarem
Koszt przygotowania dania
7.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
335 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
81

Racuchy drożdżowe z rabarbarem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o racuchach drożdżowych z rabarbarem

Placki drożdżowe z jabłkami już Ci się przejadły? Mam dla Ciebie znakomity pomysł na deser – racuchy z rabarbarem. Doskonałe dla dzieci na słodki posiłek. Pyszne, puchate i mięciutkie racuchy z rabarbarem to coś, co znika prędko z talerza. Robi się je bardzo prosto. Przepis na racuchy z rabarbarem jest doskonały. Na słodko, ale z wyczuwalną, lekką kwaskowatością rabarbaru. Na deser są jak znalazł. Są to placki drożdżowe, więc wymagają trochę dłuższego czasu przygotowywania. Zobacz jak zrobić racuchy z rabarbarem na drożdżach.

Racuchy z rabarbarem są super, jeżeli chciałbyś zrobić inną wersję placków drożdżowych niż te z jabłkami. Wykonanie jest bardzo podobne jak w przypadku placków na drożdżach z jabłkiem. Same placuszki są pyszne i wychodzą mięciutkie. Jak zrobić racuchy z rabarbarem? W pomieszczeniu powinno być ciepło. Wtedy drożdże szybciej i lepiej rosną. Na wykonanie przepisu potrzeba minimum 75 minut, które są potrzebne na wyrastanie ciasta. Na samym początku najlepiej jest zrobić ciasto drożdżowe. Zacznij od przygotowania zaczynu. Do dużej miski, w której będą rosły racuchy wsyp całą mąkę. Weź mniejszą miskę na zaczyn. Wlej do niej bardzo ciepłe mleko, wkrusz drożdże, dodaj cukier oraz 5 łyżek mąki. Odlicz ją z całości (tej wsypanej już do miski). Zaczyn wymieszaj, przykryj ścierką, a następnie odstaw na bok na 15 minut. Do mąki dodaj roztopione masło, część cukru, cukru waniliowego, aromatu oraz jajko. Do przepisu na racuchy z rabarbarem możesz dodać skórkę pomarańczy, inny aromat, cynamon albo nie dodawać żadnych dodatków. Zostaw na czas rośnięcia zaczynu. Jego dodaj po kwadransie i zacznij miksować specjalnymi mieszadłami miksera (do drożdży). Ciasto najlepiej jest miksować minimum przez 3 minuty. Odstaw ciasto ponownie na bok, tym razem na godzinę. Miskę przykryj ściereczką. W tym czasie przygotuj rabarbar. Pokrój go w kostkę. Zasyp cukrem waniliowym oraz cukrem, wymieszaj. Po godzinie wyciśnij nadmiar soku z rabarbaru i dodaj owoce do masy. Wymieszaj łyżką. Placki drożdżowe są gotowe do smażenia. Na patelnię nie ma już potrzeby dodawać tłuszczu. Możesz jednak go dodać, jeśli masz taką potrzebę. Nakładaj po 2 łyżki na bardzo nagrzaną patelnię i smaż racuszki na złoto z obu stron.

Racuchy z rabarbarem to placuszki, które można zrobić na deser dla dzieci. Przepis na racuchy z rabarbarem jest znakomitym, pysznym pomysłem, gdy potrzebujesz czegoś na słodko. Jak zrobisz racuchy z rabarbarem, posyp je cukrem pudrem. Dla dziecka warto dodać orzechy, które świetnie wpływają na pracę mózgu.

Wartości odżywcze racuchów drożdżowych z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kalorie)
216.60 kcal
335.73 kcal
Białko
5.91 g
9.16 g
Brak danych dla: cukier, masło klarowane.
czytaj dalej

Węglowodany w racuchach drożdżowych z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany
33.10 g
51.31 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
32.50 g
50.38 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz
7.02 g
10.88 g
Tłuszcze nasycone
4.74 g
7.34 g

Witaminy w przepisie na racuchy drożdżowe z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina B6
0.06 mg
0.10 mg
Brak danych dla: cukier, masło klarowane.
czytaj dalej
Tiamina
0.33 mg
0.51 mg
Brak danych dla: cukier, masło klarowane.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.35 mg
Niacyna
2.19 mg
3.40 mg
Brak danych dla: cukier, masło klarowane.
czytaj dalej
Foliany
64.90 µg (mcg)
100.60 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, masło klarowane.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuchy drożdżowe z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód
21.57 mg
33.43 mg
Potas
163.62 mg
253.61 mg
Wapń
61.62 mg
95.51 mg
Fosfor
84.94 mg
131.65 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
17.24 mg
26.73 mg
Brak danych dla: cukier, masło klarowane.
czytaj dalej
Cynk
0.77 mg
1.19 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów drożdżowych z rabarbarem 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchach drożdżowych z rabarbarem

Lista alergenów dla racuchów drożdżowych z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na racuchy drożdżowe z rabarbarem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • aromat pomarańczowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania racuchów drożdżowych z rabarbarem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże prasowane
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Rabarbar
200 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Liczba porcji:
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na racuchy drożdżowe z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób