Przepis na racuch drożdżowy jak puch krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia duża, miska

Drożdże wymieszaj z cukrem waniliowym, odrobiną ciepłego mleka i mąki.

Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce.

W osobnej misce połącz pozostałe składniki, dodaj rozczyn i dokładnie wymieszaj.

Na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym smaż racuchy na złocisty kolor.

Po usmażeniu połóż placki na ręczniku papierowym aby nadmiar tłuszczu spłynął.

Racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe jak puch
Koszt przygotowania dania
3.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
156 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Racuchy drożdżowe jak puch - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o racuchu drożdżowym jak puch

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na racuchy drożdżowe jak puch. Konsystencją nie odbiegają od tradycyjnych racuchów ale są zdecydowanie bardziej delikatne, puszyste i wilgotne, dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis.

Puszyste i pyszne racuchy sprawdzą się idealnie jako smaczne, szybkie i łatwe śniadanie na słodko dla dzieci, które na pewno je pokochają.

Jak zrobić racuchy drożdżowe jak puch?

To jest bardzo prosta rzecz, która zajmie Ci nie więcej niż320 minut. A zyskasz pyszne, chrupiące i rumiane placuszki. Poznaj mój prosty przepis na lekkie racuchy.

Potrzebujesz tyko kilka sztuk jajek, odrobinę mleka krowiego, które możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym, możesz użyć mąki pszennej tak jak ja w przepisie ale dobrze sprawdzi się też mąka gryczana i drożdże możesz użyć świeżych drożdży lub suchych w proszku.

Jeśli jednak wolisz racuchy bezglutenowe sięgnij po mąkę z ciecierzycy lub ryżową. I tak naprawdę masz już wszystko. Najpierw musisz przygotować zaczyn i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Pora na ciasto na racuchy, połącz po prostu wszystkie składniki z zaczynem i wyrób ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.

Usmaż racuchy na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

Po ściągnięciu z patelni połóż je na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane racuchy możesz podawać z jabłkami posypane cukrem pudrem lub z jogurtem naturalnym. Śmiało możesz przygotować je dzień wcześniej i zapakować do plastikowego opakowania, które na następny dzień możesz zabrać do szkoły, pracy czy na uczelnie. Nie musisz się obawiać racuchy następnego dnia są tak samo dobre jak w dniu ich przygotowywania. Sprawdzą się one nie tylko jako słodkie śniadanie ale też jako deser po pysznym rodzinnym obiedzie lub w gronie przyjaciół.

Racuchy umilą Ci zimowe wieczory w towarzystwie aromatycznej herbaty. Gdy tylko nadejdą chłodne wieczory i najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Pamiętaj o najprostszym przepisie na racuchy z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Skoro już znasz przepis na racuchy drożdżowe jak puch nie pozostaje nic innego jak go wypróbować. Podaj je znajomym lub całej rodzinie.

Wartości odżywcze racucha drożdżowego jak puch

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
260.40 kcal
156.24 kcal
Białko
10.33 g
6.20 g

Węglowodany w racuchu drożdżowym jak puch

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
45.41 g
27.25 g
Węglowodany przyswajalne
45.13 g
27.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
4.21 g
2.53 g
Tłuszcze nasycone
1.60 g
0.96 g
Tłuszcze nienasycone
2.61 g
1.57 g

Składniki mineralne w przepisie na racuch drożdżowy jak puch

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
23.08 mg
13.85 mg
Potas
148.98 mg
89.39 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
51.62 mg
30.97 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.43 mg
2.06 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racucha drożdżowego jak puch 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchu drożdżowym jak puch

Lista alergenów dla racucha drożdżowego jak puch przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania racucha drożdżowego jak puch

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
30 g
kawałek
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cukier wanilinowy
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Koszt składników
20.10
Jak oceniasz przepis na racuch drożdżowy jak puch
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób