Przepis na racuchy z serem krok po kroku

Składniki
  • Jajko 2 szt. 2 jajka rozmiar M
  • Ser twarogowy tłusty 200 g
  • Śmietana 18% 75 g 3 łyżki
  • Cukier 24 g 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia 2 g 1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona 3 g 1/2 łyżeczki
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 105 g 2/3 szklanki
  • Sól 2 g 1/3 łyżeczki
  • Olej rzepakowy 36 ml 3 łyżki
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
kuchenka, miska, patelnia

Twaróg rozdrobnij za pomocą widelca.

Do miski wbij jajka i dodaj twaróg, sól, śmietanę, cukier, sodę, proszek, mąkę oraz 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Następnie nałóż niewielkie porcje masy i na małym ogniu smaż racuchy do przyrumienienia z obu stron.

Racuchy z serem znajdują się na ciemnym talerzu. Placki podane są z malinami, cukrem pudrem i miętą. Obok stoi miseczka ze śmietaną.
Racuchy z serem
Koszt przygotowania dania
6.26 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
320 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Racuchy z serem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o racuchach z serem

Racuchy to drożdżowe placki smażone na patelni, ale na placki twarogowe też często mówi się w ten sposób. Racuchy z serem są szybkie i proste do przygotowania. Nadają się zarówno na śniadanie, kolację, jak i na podwieczorek. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też i dorośli. Można je jeść z różnymi dodatkami, dzięki czemu za każdy razem mogą smakować inaczej.

Jak zrobić racuchy z serem? Tak naprawdę wystarczy wszystkie składniki ze sobą dobrze wymieszać. Jeżeli ciasto wychodzi zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki, a gdy jest za gęste, dodaj jeszcze jedno jajko. Potem można już smażyć te pyszne placki. Nie potrzebujesz dużej ilości tłuszczu, aby je usmażyć.

Ten przepis na racuchy z serem możesz dowolnie modyfikować. Tradycyjne racuchy przygotowuje się z dodatkiem owoców, przede wszystkim jabłek, ale mogą być też śliwki. Te placki z serem białym możesz zrobić z rodzynkami i daktylami.

Olej rzepakowy możesz wymienić na olej kokosowy lub masło klarowane, a śmietanę na jogurt naturalny, maślankę lub mleko. Te racuchy można przygotować z mąki orkiszowej. Cukier wanilinowy możesz zastąpić ekstraktem z wanilii, a biały cukier możesz zamienić np. na cukier brzozowy (ksylitol) lub trzcinowy.

Placuszki zazwyczaj wystarczy smażyć ok. 3 min z jednej strony. Pieczone racuchy z twarogiem są rzadziej spotykane, ale jeśli chcesz, możesz je upiec. Przygotowaną masę wystarczy rozdzielić na porcje na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Racuchy powinny się piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 185 stopni.

Racuchy z twarogu można podać z cukrem pudrem lub ze śmietaną i owocami, ale dobre będą też z miodem lub syropem daktylowym, klonowy albo malinowym. Jeżeli chcesz przygotować te placuszki na słono, to nie dodawaj do nich cukru, cukru wanilinowego ani ekstraktu z wanilii.

Możesz też przygotować te racuchy z drożdżami. Wtedy należy zacząć od przygotowania rozczyny. Świeże drożdże należy połączyć z mąką, cukrem i wodą. Gdy po 5-10 min rozczyn będzie gotowy, można dodać do nich mąkę, mleko, cukier, rozpuszczone masło, jajko oraz twaróg. Po godzinie, gdy masa urośnie, można smażyć racuchy.

Wartości odżywcze racuchów z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (135g)
Energia (kalorie)
237.39 kcal
320.47 kcal
Brak danych dla: soda oczyszczona, sól.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (135g)
Tłuszcz
12.76 g
17.22 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, sól.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
4.18 g
5.65 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, sól.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuchy z serem

Na 100g
Na porcję (135g)
Sód
334.39 mg
451.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
145.86 mg
196.91 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
78.89 mg
106.50 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z serem 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchach z serem

Lista alergenów dla racuchów z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. ekstrakt waniliowy.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Cena przygotowania racuchów z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser twarogowy tłusty
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Śmietana 18%
75 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Cukier
24 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 24 g
Proszek do pieczenia
2 g
1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 2 g
Soda oczyszczona
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 3 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
105 g
2/3 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 105 g
Sól
2 g
1/3 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
Liczba porcji:
Razem
26.10
Łączny koszt
6.26
Jak oceniasz przepis na racuchy z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób