Przepis na racuszki na sodzie krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska

Do miski wbij jajka, dodaj cukier, mleko i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną i sodę, wymieszaj do połączenia składników.

Obierz jabłka ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Dodaj do ciasta wraz z cynamonem i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami smaż placki, aż będą złote.

Placuszki możesz udekorować cukrem pudrem lub podać z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Często zadawane pytania

Racuchy na sodzie podane na szarym talerzyku.
Racuszki na sodzie
Koszt przygotowania dania
9.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
828 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Racuszki na sodzie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o racuszkach na sodzie

Racuszki na sodzie to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie z jabłkami. Proste racuszki bez drożdży nie wymagają wyrastania, są więc bardzo szybkie do przygotowania. Przepis na racuszki na sodzie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia racuszków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, mleko, cukier, soda, jabłka, cynamon, olej rzepakowy.

Jak zrobić racuszki na sodzie? Do miski wbij jajka, dodaj cukier, mleko i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i sodę, wymieszaj do połączenia składników. Obierz jabłka ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta wraz z cynamonem i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami smaż placki, aż będą złote. Placuszki możesz udekorować cukrem pudrem lub podać z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mleko krowie jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Mleko zawiera w zależności od rasy krowy inną zawartość tłuszczu. Najbardziej tłuste mleka krowie zawierają nawet do 11% tłuszczu. Mleko jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz witaminy D, oraz karotenu u krów karmionych świeżą trawą. W Polsce najczęściej spożywamy mleko pochodzące od krów, rzadziej od kóz czy owiec.

Podsumowując smaczne racuszki świetnie sprawdzą się na śniadanie oraz deser nie tylko dla dzieci. Prosty przepis na racuszki możesz wykorzystać jako coś słodkiego dla niezapowiedzianych gości. Placuszki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Nie powinno się ich przechowywać dłużej niż jeden dzień. Racuszki można przygotować z dodatkiem innych owoców takich jak gruszki czy borówki.

Wartości odżywcze racuszków na sodzie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
276.09 kcal
828.26 kcal
Białko
5.95 g
17.85 g

Węglowodany w racuszkach na sodzie

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
34.23 g
102.68 g
Węglowodany przyswajalne
33.71 g
101.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.52 g
1.56 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
12.97 g
38.92 g
Tłuszcze nasycone
2.13 g
6.38 g
Tłuszcze nienasycone
10.85 g
32.54 g
Cholesterol
46.18 mg
138.55 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na racuszki na sodzie

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6
0.06 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.82 mg
5.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
45.43 µg (mcg)
136.28 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuszki na sodzie

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
118.99 mg
356.97 mg
Potas
96.90 mg
290.69 mg
Wapń
33.15 mg
99.44 mg
Fosfor
75.60 mg
226.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.16 mg
42.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.74 mg
5.22 mg
Cynk
0.52 mg
1.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuszków na sodzie 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuszkach na sodzie

Lista alergenów dla racuszków na sodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania racuszków na sodzie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Soda oczyszczona
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
1.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 30 g
Jabłko
400 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Olej rzepakowy
200 ml
niepełna szklanka
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Koszt składników
23.50
Jak oceniasz przepis na racuszki na sodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób