Racuchy z serkiem

Opublikowano: 20.12.2021 r., 17:34 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Racuchy z serkiem podane na białym talerzyku.
Racuchy z serkiem
Racuchy z serkiem to pyszna opcja na słodkie, ale bardzo sycące śniadanie. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a ich smak przypadnie do gustu nawet dzieciom.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
386 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Serek homogenizowany waniliowy 2 szt (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 1/2 szklanki (75 g)
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 1/2 szklanki (75 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga

Przepis na racuchy z serkiem krok po kroku

Do miski przesiej mąki i proszek do pieczenia.

Dodaj do miski jajka i serki.

Do pozostałych składników wsyp cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i uformuj łyżką placuszki.

Racuszki smaż po 3 - 4 minuty z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na racuchy z serkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat racuchów z serkiem

Racuchy z serkiem to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników śniadań na słodko. Są proste w przygotowaniu, a pomimo braku drożdży niezwykle delikatne i miękkie. Stanowią danie, które osłodzi każdy poranek. Najlepiej smakują w połączeniu ze świeżymi owocami, a także odrobiną naturalnego jogurtu i cynamonu. Ta potrawa jest idealna nie tylko dla najmłodszych.

Przepis na racuchy z serkiem pozwala przygotować wspaniałe śniadanie w kilka chwil. Z kilku produktów, które zwykle znajdują się w domu, można wyczarować tak wspaniałe danie, pełne smaku i waniliowego aromatu. Racuchy ze względu na dodatek mąki pełnoziarnistej są świetną opcją nawet na diecie, a także dla osób cierpiących z powodu cukrzycy czy insulinooporności. W tym daniu, by nie przyćmić słodyczy i lekkości mąka pełnoziarnista została połączona z taką o niskim typie. Dzięki temu całość nie jest zbyt przytłaczająca, a także nie ma złego posmaku, który mógłby zniechęcać do ich jedzenia. Ten przepis w sposób łatwy i smaczny łączy zdrową kuchnię ze słodkościami. Bazą tego przepisu są oczywiście serki homogenizowane. Najlepiej sprawdzają się takie w wersji waniliowej, które sprawiają, że placuszki są delikatne i słodkawe. Jednak można zamieniać je również na inne smaki. Dobrym wyborem będzie też serek truskawkowy, który oprócz słodyczy, doda tej potrawie również ciekawego różowego koloru, co na pewno pozytywnie wpłynie na odbiór przez najmłodszych domowników. Placuszki nie zawierają dodatku cukru, ze względu na udział serków, dlatego nie mają bardzo wysokiego indeksu glikemicznego. Warto do ich przygotowania użyć serków z jak najmniejszą ilością cukru prostego, którego nadmiar negatywnie wpływa na cały organizm i może działać prozapalnie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy z serkiem, które będą naprawdę dobre dla dzieci, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Powstają z niego proste, ale pyszne racuchy z serków waniliowych, które dostarczają także sporo błonnika, więc są zdrowym wyborem. To dobra opcja zwłaszcza na śniadanie. Te smaczne placuszki na pewno skradną serca wszystkich domowników.

Alergeny w racuchach z serkiem

Lista alergenów dla racuchów z serkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany waniliowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze racuchów z serkiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak warto połączyć ją z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami, by stworzyć w pełni zbilansowane danie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
220.79
386.39
Białko (g)
12.57
21.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
20.59
36.03
Węglowodany przyswajalne (g)
19.89
34.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
1.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
9.76
17.08
Tłuszcze nasycone (g)
2.34
4.09
Cholesterol (mg)
63.92
111.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
35.02
61.29
Wapń (mg)
72.55
126.96
Magnez (mg)
76.91
134.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.33
2.32
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z serkiem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów z serkiem

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek homogenizowany waniliowy
400 g
2 szt
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 3
5.14
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
75 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 75 g
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
75 g
1/2 szklanki
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 75 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
45 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Koszt składników
31.00