Przepis na racuchy na maślance krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga

W dużej misce zmieszaj mąkę, maślankę, jaja, proszek i cukier z wanilią.

Wymieszaj wszystko dokładnie rózgą.

Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do masy na racuchy i wsyp cynamon.

Całość dobrze wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i formuj łyżką małe placuszki na jej powierzchni.

Smaż z każdej strony, by były rumiane.

Często zadawane pytania

Racuchy na maślance podane na małym talerzyku z cukrem pudrem.
racuchy na maślance
Koszt przygotowania dania
4.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
374 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Racuchy na maślance - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o racuchach na maślance

Racuchy na maślance są pyszne i bardzo pożywne. Idealnie nadają się na smaczne i pełnowartościowe śniadanie, szczególnie dla najmłodszych. Są idealnie miękkie i puszyste. Przypadną do gustu wszystkim miłośników słodkich dań. Wychodzą idealnie wyrośnięte, dzięki czemu smakują jeszcze lepiej.

Racuchy z maślanką są pyszne i bardzo sycące. Już kilka sztuk wystarczy, by zaspokoić głód. Całość jest idealnie puszysta i bardzo miękka. Na wierzchu są chrupiące, co sprawia, że smakują jeszcze lepiej. Przepis na racuchy z maślanką jest naprawdę łatwy i poradzi z nim sobie każdy, nawet początkujący amator gotowania. Placuszki robi się z jabłkami, dzięki temu smakują lepiej, a ciasto jest niezwykle wilgotne.

Placki warto zrobić z proszkiem do pieczenia lub z sodą, dzięki temu można osiągnąć efekt bardzo puszystego ciasta nawet bez dodatkowego ubijania. Warto również porządnie wymieszać wszystko rózgą, to sprawi, że ciasto będzie odpowiednio napowietrzone.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić racuchy z maślanki w naprawdę łatwy i szybki sposób, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Placki z tego przepisu wychodzą idealne. Pięknie okrągłe, puchate i aksamitne. W dodatku są miło chrupiące na brzegach, a bardzo miękkie w środku. Warto pokroić jabłko dość grubo tak, by było je dobrze czuć. Można również jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dzięki czemu zyskają delikatniejszy smak.

To świetny przepis na racuchy bez drożdży z maślanką, które zawsze się udają. Pomimo braku drożdży są duże i puszyste, więc pięknie się prezentują. Brak dodatku drożdży sprawia, że można je zrobić dużo szybciej, są również odpowiednie dla osób, które ze względu na schorzenia nie mogą spożywać żywności z aktywnymi drożdżami. Ciasto można przygotować tuż przed smażeniem i nie ma to negatywnego wpływu na jakość placuszków. To idealny sposób na szybkie placki na śniadanie czy obiad. Jeżeli chcesz by wyszły jeszcze bardziej puszyste możesz również dodać odrobinę wody gazowanej do ciasta. Świetnie smakują same lub posypane cukrem pudrem. Najlepiej jeść je tuż po usmażeniu.

Wartości odżywcze racuchów na maślance

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(216g)
Energia (kalorie)
173.53 kcal
374.83 kcal
Białko
5.08 g
10.97 g

Węglowodany w racuchach na maślance

Na 100g
Na porcję
(216g)
Węglowodany
18.84 g
40.69 g
Węglowodany przyswajalne
18.00 g
38.89 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.83 g
1.80 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(216g)
Tłuszcz
8.70 g
18.80 g
Tłuszcze nasycone
1.54 g
3.32 g
Tłuszcze nienasycone
7.17 g
15.48 g
Cholesterol
47.96 mg
103.60 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na racuchy na maślance

Na 100g
Na porcję
(216g)
Witamina B6
0.06 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.18 mg
2.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
33.78 µg (mcg)
72.96 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuchy na maślance

Na 100g
Na porcję
(216g)
Sód
61.82 mg
133.53 mg
Potas
162.91 mg
351.88 mg
Wapń
65.38 mg
141.21 mg
Fosfor
106.53 mg
230.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.67 mg
27.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.27 mg
2.74 mg
Miedź
0.17 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów na maślance 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchach na maślance

Lista alergenów dla racuchów na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Maślanka 1%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania racuchów na maślance

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
300 g
1 szt
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 pełna szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Maślanka 1%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
60 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
20.60
Jak oceniasz przepis na racuchy na maślance
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.3% osób