Przepis na racuchy na sodzie krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga, sitko

Do miski wbij jajko i wlej kefir, całość przemieszaj.

Do masy przesiej mąkę, cukier waniliowy i sodę, dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i łyżką formuj placuszki.

Smaż placki po 3 minuty z każdej strony, tak by były rumiane.

Racuchy na sodzie podane na talerzyku z owocami.
racuchy na sodzie
Koszt przygotowania dania
4.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
407 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Racuchy na sodzie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o racuchach na sodzie

Racuchy na sodzie to świetna opcja dla wszystkich miłośników słodkich dań. Całość zabiera tylko kilka minut, a pozwala przygotować królewskie śniadanie. Zwłaszcza w połączeniu ze świeżymi owocami i jogurtem naturalnym. To danie, które skradnie serca nie tylko najmłodszych domowników.

Przepis na racuchy na sodzie jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz. Racuszki te robione są bez drożdży, dzięki czemu są nieco lżejsze, ale również bezpieczniejsze dla żołądka. Dodatkowo nie trzeba czekać, aż wyrosną, a mimo to są niezwykle puszyste i bardzo smaczne. Na pewno przypadną do gustu wszystkim, którzy kochają dobrze zjeść. Ciasto w tym wypadku robione jest z dwóch rodzajów mąk, dzięki czemu jest zdrowsze. Choć w tej recepturze używa się mąki owsianej, można ją także zamienić na pszenną pełnoziarnistą. Duża ilość błonnika sprawia, że placuszki mają dość niski indeks glikemiczny, dzięki czemu sprawdzą się nawet w diecie osób z insulinoopornością czy cukrzycą. By stworzyć z nich w pełni zbilansowany posiłek warto dodać do racuchów świeże owoce, najlepiej jagodowe, a także jogurt naturalny, który wzbogaci całość w sporą ilość białka. Do tego przepisu używa się kefiru, który nadaje ciastu odpowiedniej konsystencji. Dodatkowo kefir jest świetnym źródłem białka, a nie zawiera laktozy. Choć zwykle placuszki robi się na mleku, to warto wypróbować tego sposobu i przekonać się jak pysznie mogą smakować z dodatkiem kefiru.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy na sodzie, by były niezwykle delikatne, a przy tym bardzo miękkie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To idealny pomysł na puszyste i pełne smaku placuszki, które sprawią, że każdy poranek będzie wspaniały. To dobre rozwiązanie szczególnie dla rodziców niejadków, gdyż placuszki są zdrowe, ale dodatkowo bardzo słodkie, pyszne i apetycznie się prezentują, więc zwykle znikają z talerzy w błyskawicznym tempie. Całość robi się z sodą oczyszczoną zamiast proszku do pieczenia, jednak dzięki temu tak pięknie wyrastają i stają się niezwykle miękkie.

Wartości odżywcze racuchów na sodzie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
254.59 kcal
407.35 kcal
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
12.69 g
20.30 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.29 g
3.66 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuchy na sodzie

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
78.32 mg
125.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów na sodzie 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchach na sodzie

Lista alergenów dla racuchów na sodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania racuchów na sodzie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
75 g
1/2 szklanki
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 75 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Kefir
250 g
1 szklanka
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 250 g
Soda oczyszczona
4 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 4 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
60 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
28.20
Jak oceniasz przepis na racuchy na sodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób