Przepis na racuchy na kefirze krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska, obieraczka, rózga

W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, sodę, cukier waniliowy, jaja i kefir.

Wszystko dokładnie wymieszaj rózgą, by nie było grudek.

Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do masy na racuchy i dorzuć szczyptę cynamonu. Całość wymieszaj

Na patelni rozgrzej olej, a łyżką uformuj na jej powierzchni placuszki.

Smaż po 2-3 minuty z każdej strony by były rumiane.

Często zadawane pytania

Racuchy na kefirze podane na dużym talerzu z jabłkami w tle.
racuchy na kefirze
Koszt przygotowania dania
4.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
477 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Racuchy na kefirze - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o racuchach na kefirze

Racuchy na kefirze są świetną propozycją na pyszne śniadanie dla miłośników słodkości i nie tylko. Są niezwykle puszyste i miękkie, dzięki czemu ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Miło rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują same lub posypane cukrem pudrem. W opcji bardziej rozbudowanego posiłku można je podać z gęstym, wysokobiałkowym jogurtem naturalnym i posiekanymi orzechami. W takiej opcji nie straszne są nawet osobom z cukrzycom i insulinoopornością. Są niezwykle sycące, dlatego wystarczy kilka sztuk, by zaspokoić głód na kilka godzin.

Przepis na racuchy na kefirze jest bardzo łatwy. W kilka chwil można przygotować to pyszne i sycące danie. Na pewno przypadną do gustu nawet najmłodszym domownikom ze względu na niezwykłą słodycz, a także puszystą strukturę, która przypomina chmurkę. To świetny patent na to, by przemycić do diety niejadka nie tylko sporo wartości odżywczych, ale także jedną porcję owocu. Jabłka w takiej formie są słodkie, a dodatek cynamonu tylko podkreśla ich wspaniały smak.

Te racuszki z kefirem są tak pyszne, że zachwycą nawet największego krytyka kulinarnego. To wszystko zasługa niezwykłego ciasta i pysznego nadzienia. Ciasto na racuchy z kefirem jest bardzo aksamitne, a po usmażeniu niezwykle miękkie i puszyste. Jest naturalnie słodkie ze względu na dodatek jabłek, warto więc wybierać gatunki które nie będą zbyt kwaśne.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić racuchy z jabłkami na kefirze, tak by były pyszne, a przy okazji łatwe, to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Całość choć bardzo prosta prezentuje się wspaniale, a jeszcze lepiej smakuje. Racuchy wychodzą bardzo miękkie, to dzięki połączeniu ciasta z sodą. Są też odpowiednio sprężyste i puszyste. Tak, że ciężko jest nie sięgnąć po dokładkę. Dlatego warto już od razu usmażyć większą porcję. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnej kuchni. Racuchy będą idealnym pomysłem na szybki posiłek, nawet w sytuacji kryzysowej, gdyż zrobione są z podstawowych produktów, które zwykle znajdują się w domowej spiżarni.

Wartości odżywcze racuchów na kefirze

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(271g)
Energia (kalorie)
176.03 kcal
477.03 kcal
Białko
4.72 g
12.80 g

Węglowodany w racuchach na kefirze

Na 100g
Na porcję
(271g)
Węglowodany
19.82 g
53.71 g
Węglowodany przyswajalne
18.94 g
51.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.88 g
2.38 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(271g)
Tłuszcz
8.63 g
23.40 g
Tłuszcze nasycone
1.34 g
3.62 g
Tłuszcze nienasycone
7.30 g
19.78 g
Cholesterol
26.51 mg
71.84 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na racuchy na kefirze

Na 100g
Na porcję
(271g)
Witamina B6
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.29 mg
3.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
34.78 µg (mcg)
94.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuchy na kefirze

Na 100g
Na porcję
(271g)
Sód
51.52 mg
139.61 mg
Potas
119.22 mg
323.08 mg
Wapń
49.12 mg
133.12 mg
Fosfor
71.72 mg
194.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.88 mg
34.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.19 mg
3.24 mg
Cynk
0.44 mg
1.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów na kefirze 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchach na kefirze

Lista alergenów dla racuchów na kefirze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania racuchów na kefirze

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
300 g
1 szt
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Kefir
250 g
1 szklanka
2.20
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 pełna szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Soda oczyszczona
4 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 4 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
60 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
20.20
Jak oceniasz przepis na racuchy na kefirze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób