- Mąka pszenna typ 500 195 g 1,5 szklanki
- Mleko 2% 230 ml 1 szklanka
- Jajko 1 szt.
- Olej rzepakowy 50 ml
- Proszek do pieczenia 5 g 1 łyżeczka
- Cukier waniliowy 20 g 2 łyżki
- Jabłko 360 g 2 sztuki
- Cynamon 5 g 1 łyżeczka
- Sól 2 g 1/2 łyżeczki
- Cukier puder 5 g
Przepis na racuchy bez drożdży krok po kroku
Do dużej miski wsyp suche składniki (oprócz cukru pudru) i wymieszaj.
Wbij jajko oraz wlej mleko i łyżkę oleju do miski i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
Dodaj jabłka do ciasta i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej pozostały olej.
Łyżką wykładaj ciasto formując placuszki.
Smaż z obu stron aż się zrumienią.
Podawaj posypane cukrem pudrem.

-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy drożdżowe
-
Placki z serka wiejskiego
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy z bananami
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuchy na sodzie
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Racuchy
Informacje dietetyczne - racuchy bez drożdży
Wartości odżywcze racuchów bez drożdży
Jeśli chcesz by placuszki były bardziej fit wymień cukier na słodzik, np. erytrol dodając go w podobnej ilości.
Energia i białka
(45g)
Węglowodany
(45g)
Tłuszcze
(45g)
Witaminy
(45g)
Składniki mineralne
(45g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w racuchach bez drożdży
Lista alergenów dla racuchów bez drożdży przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Więcej informacji na temat racuchów bez drożdży
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy bez drożdży to trafiłeś w najlepsze miejsce, by rozwiać swoje wątpliwości. To pyszne danie na słodko nadaje się nie tylko na podwieczorek dla dzieci. Może być również smacznym śniadaniem, obiadem lub kolacją. Są szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie wymagają czasu na wyrastanie zaczynu.
Racuchy są małymi, okrągłymi placuszkami smażonymi na tłuszczu. Ciasto na racuchy przygotowuje się z mąki, cukru, spulchniacza oraz mleka. Jako trzeci składnik zamiennie używa się świeżych drożdży lub proszku do pieczenia. To powoduje, że placuszki są puszyste, miękkie i zarazem chrupiące. Najbardziej popularna w Polsce jest wersja z jabłkami startymi na tarce lub pokrojonymi w kostkę. Można wykonać ten deser również z dodatkiem banana lub śliwek, ale dziś prezentujemy wersję z pokrojonym jabłkiem.
Aby wykonać ten prosty przepis należy wsypać do miski suche składniki. Następnie dodaje się jajko i mleko. Wszystko najlepiej wymieszać używając miksera. Gdy ciasto jest gotowe kolejnym krokiem są dodatki. W naszym przepisie używamy jabłek, które umyte i pokrojone w kostkę dodaje się do ciasta. Po wymieszaniu składników należy usmażyć placuszki z obu stron na rozgrzanym oleju.
Racuchy wyróżnia z innych placuszków to, że są pulchne. Ten efekt uzyskujemy dzięki obecności proszku do pieczenia. Pod wpływem temperatury powstaje z niego dwutlenek węgla, który rozpycha ciasto nadając mu piankowej konsystencji.
Jeśli chcesz by placuszki były bardziej fit wymień cukier na słodzik, np. erytrol dodając go w podobnej ilości.
Tak przygotowane placuszki będą szczególnie dobre, gdy oprószycie je cukrem pudrem (również takim ze zmielenia erytrolu). Racuchy można podawać również z jogurtem naturalnym, śmietaną lub dżemem czy marmoladą. Nie wiem czy wiecie, ale na Podlasiu podaje się racuchy również podczas wieczerzy wigilijnej. Na szczęście na nasz przepis nie musicie czekać do grudnia by go wykonać. Dlatego koniecznie wypróbujcie przepis na racuchy bez drożdży z jabłkami już dziś.
Szacunkowy koszt przygotowania racuchów bez drożdży
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023