Przepis na racuchy z twarogiem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska, rózga

Do miski wbij jajka i ubij je na małych obrotach z cukrem waniliowym.

Małymi partami dodawaj do jajek twaróg, cały czas ubijając.

Dodaj do masy mleko i dokładnie wymieszaj mikserem.

Do placuszków przesiej mąki i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj dokładnie łyżką.

Na patelni rozgrzej olej i uformuj łyżką placuszki.

Racuchy z twarogiem podane na białym talerzu z truskawkami i miodem.
racuchy z twarogiem
Koszt przygotowania dania
6.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
328 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Racuchy z twarogiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o racuchach z twarogiem

Racuchy z twarogiem to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkich potraw. W tym wydaniu racuszki są pyszne, delikatne i puszyste. Świetnie sprawdzą się dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi daniami. Racuszki będą też świetną opcją na śniadanie dla dzieci.

Przepis na racuchy z twarogiem jest bardzo prosty i pozwala przygotować niezwykle szybki, ale sycący i efektowny posiłek. W dodatku całość, w odróżnieniu od tradycyjnych racuchów, ma dużo niższy indeks glikemiczny. To zasługa tajnego składnika, którego, choć w placuszkach nie widać, to zdecydowanie go czuć. Jest nim twaróg, który dostarcza temu daniu naprawdę sporo białka. Dzięki temu placuszki są nieco zdrowsze i bardziej odżywcze. To również wspaniała opcja dla tych, którzy są na diecie redukcyjnej. W dodatku w tej wersji całość ma również więcej błonnika, to ze względu na wymieszanie tradycyjnej mąki z wersją pełnoziarnistą, która reguluje pracę układu pokarmowego, a także pozytywnie wpływa na stan jelit.

Jeśli zastanawiasz jak zrobić racuchy z twarogiem, które będą nieskomplikowane, ale na pewno się udadzą, to ten przepis sprawdzi się wspaniale. Całość jest bardzo sycąca ze względu na wysoki udział białka i błonnika. Robi się je z serem, a najlepiej wybrać do tego celu chudy twaróg. Dobrze sprawdzi się ten sernikowy, który jest niezwykle drobny i fantastycznie łączy się z pozostałymi składnikami. Do racuszków można również dodać odrobinę budyniu, który nada im nieco więcej smaku, jednak wystarczy sam cukier z dodatkiem wanilii.

To naprawdę szybkie i łatwe danie. Do jego przygotowania przyda się jednak mikser, dzięki któremu można ubić składniki tak, że stworzą puszystą pianę. To niezwykle ważne, bo to właśnie dzięki temu sposobowi racuszki są tak delikatne i miękkie. Ten prosty przepis sprawdzi się zwłaszcza dla początkujących osób, które szukają sprawdzonego sposobu na pyszne placki śniadaniowe. To dobre rozwiązanie nawet dla osób na diecie, gdyż są niezwykle wartościowe, a przy okazji sycą na długo.

Wartości odżywcze racuchów z twarogiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
219.28 kcal
328.92 kcal
Białko
10.46 g
15.69 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w racuchach z twarogiem

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
19.19 g
28.79 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
18.38 g
27.57 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
11.08 g
16.62 g
Tłuszcze nasycone
2.26 g
3.39 g
Tłuszcze nienasycone
8.82 g
13.23 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
6.05 g
9.08 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.77 g
4.16 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na racuchy z twarogiem

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.09 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.34 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.35 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.06 mg
1.60 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
35.30 µg (mcg)
52.95 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuchy z twarogiem

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
168.69 mg
253.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
206.95 mg
310.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
88.40 mg
132.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
212.74 mg
319.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
28.13 mg
42.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.59 mg
2.39 mg
Brak danych dla: mleko 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.96 mg
1.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.15 mg
Brak danych dla: mleko 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z twarogiem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchach z twarogiem

Lista alergenów dla racuchów z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania racuchów z twarogiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy chudy
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
75 g
1/2 szklanki
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 75 g
Mąka pszenna typ 500
75 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 75 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
45 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
31.60
Jak oceniasz przepis na racuchy z twarogiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób