Przepis na racuchy z bananami krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
patelnia duża, duża miska

W szklance utrzyj cukier waniliowy i drożdże, aż zrobią się płynne.

Mleko podgrzej do około 38 stopni.

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli i wymieszaj.

W mące zrób wgłębienie, wlej połowę mleka, zaczyn z drożdży i delikatnie wymieszaj.

Miskę przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.

Po tym czasie dolej resztę mleka, wbij jajka i wymieszaj.

Banana rozgnieć widelcem i dodaj do ciasta, ponownie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj ciasto łyżką na patelnie formując placuszki.

Smaż na wolnym ogniu z dwóch stron, aż się zrumienią.

Podawaj posypane cukrem pudrem i z kleksem z jogurtu naturalnego.

Racuchy z bananami na czarnym talerzu oprószone cukrem pudrem
Racuchy z bananami
Koszt przygotowania dania
4.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
491 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Racuchy z bananami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o racuchach z bananami

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy z bananami to trafiłeś w najlepsze miejsce, by rozwiać swoje wątpliwości. To pyszne danie na słodko nadaje się nie tylko na podwieczorek dla dzieci. Może być również smacznym śniadaniem, obiadem lub kolacją.

Racuchy są małymi, okrągłymi placuszkami smażonymi na tłuszczu. Ciasto na racuchy przygotowuje się z mąki, cukru, spulchniacza oraz mleka. Jako trzeci składnik zamiennie używa się świeżych drożdży lub proszku do pieczenia. To powoduje, że placuszki są pulchne, miękkie i zarazem chrupiące. Najbardziej popularna w Polsce jest wersja z dodatkiem jabłka startego na tarce lub pokrojonego w kostkę. Ale dziś prezentujemy przepis na racuchy z bananami, które są równie pyszne.

Aby wykonać te dobre placuszki należy rozpocząć pracę od przygotowania zaczynu. Podczas ucierania cukru waniliowego i drożdży staną się one płynne. Należy pozostawić je na około 15 minut, żeby zaczyn zaczął pracować. Podgrzewając mleko warto zwrócić uwagę, by nie było zbyt gorące, bo to ma duże znaczenie dla pracy drożdży. W misce połączcie suche składniki i we wgłębienie wlejcie zaczyn z drożdży oraz połowę podanej ilości mleka. Po wymieszaniu znów należy zostawić ciasto na około 15 minut. Po tym czasie dodajcie resztę mleka, jajko i rozgniecionego banana. Łyżką formujcie na patelni małe placuszki i smażcie na rozgrzanym oleju.

Drożdże odgrywają w tych placuszkach kluczową rolę. To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, racuchy stają się tak puszyste. Dlatego warto pilnować temperatury mleka. Zbyt zimny płyn spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała zbyt wolno. Natomiast gorące mleko sparzy drożdże, co doprowadzi do ich inaktywacji i zaczyn nie urośnie.

Tak przygotowane placuszki będą szczególnie dobre, gdy oprószycie je cukrem pudrem. Racuchy można podawać również z jogurtem naturalnym, śmietaną lub dżemem czy marmoladą. Nie wiem czy wiecie, ale na Podlasiu podaje się racuchy również podczas wieczerzy wigilijnej. Na szczęście na nasz przepis nie musicie czekać do grudnia by go wykonać. Dlatego koniecznie wypróbujcie racuchy z bananami już dziś.

Wartości odżywcze racuchów z bananami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
175.60 kcal
491.68 kcal
Białko
6.57 g
18.39 g

Węglowodany w racuchach z bananami

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
31.38 g
87.87 g
Węglowodany przyswajalne
30.42 g
85.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.96 g
2.69 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
2.99 g
8.37 g
Tłuszcze nasycone
1.35 g
3.77 g
Tłuszcze nienasycone
1.63 g
4.56 g
Cholesterol
26.31 mg
73.66 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuchy z bananami

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
24.69 mg
69.12 mg
Potas
209.35 mg
586.19 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
50.76 mg
142.12 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.89 mg
5.30 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z bananami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchach z bananami

Lista alergenów dla racuchów z bananami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Jogurt naturalny 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania racuchów z bananami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier waniliowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Banan
240 g
2 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 240 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cukier puder
5 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 5 g
Jogurt naturalny 2%
15 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.13
Za 15 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na racuchy z bananami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób