Racuchy drożdżowe z rabarbarem

Opublikowano: 17.12.2021 r., 11:25 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zbliżenie na racuchy z rabarbarem
Racuchy drożdżowe z rabarbarem
Placki drożdżowe z jabłkami już Ci się przejadły? Mam dla Ciebie znakomity pomysł na deser – racuchy z rabarbarem. Doskonałe dla dzieci na słodki posiłek.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 75 min
335 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
81
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Drożdże prasowane (25 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Cukier (100 g)
  • Masło klarowane (50 g)
  • Rabarbar (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, aromat pomarańczowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, mikser, duża miska

Przepis na racuchy drożdżowe z rabarbarem krok po kroku

Do dużej miski wsyp mąkę.

W nie za dużą miskę wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże, 6 g cukru oraz 5 łyżek mąki (z tej mąki, którą wsypałeś do miski). Wszystko wymieszaj. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Roztop masło.

Do mąki dodaj jajko, 34 g cukru, aromat, pół opakowania cukru waniliowego i stopione masło.

Gdy minie 15 minut dodaj też zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto mikserem. Miksuj minimum 3 minuty.

Odstaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Przykryj ścierką i zachowaj ciepło.

Rabarbar pokrój w kostkę. Wsyp resztę cukru oraz cukru waniliowego. Odstaw.

Gdy minie godzina wyrastania ciasta, rabarbar odciśnij z nadmiaru soku, który powstał. Dodaj rabarbar do ciasta i wymieszaj.

Rozgrzej patelnię i smaż racuchy. Jeden racuch to 2 łyżki ciasta.

Smaż na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na racuchy drożdżowe z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat racuchów drożdżowych z rabarbarem

Placki drożdżowe z jabłkami już Ci się przejadły? Mam dla Ciebie znakomity pomysł na deser – racuchy z rabarbarem. Doskonałe dla dzieci na słodki posiłek. Pyszne, puchate i mięciutkie racuchy z rabarbarem to coś, co znika prędko z talerza. Robi się je bardzo prosto. Przepis na racuchy z rabarbarem jest doskonały. Na słodko, ale z wyczuwalną, lekką kwaskowatością rabarbaru. Na deser są jak znalazł. Są to placki drożdżowe, więc wymagają trochę dłuższego czasu przygotowywania. Zobacz jak zrobić racuchy z rabarbarem na drożdżach.

Racuchy z rabarbarem są super, jeżeli chciałbyś zrobić inną wersję placków drożdżowych niż te z jabłkami. Wykonanie jest bardzo podobne jak w przypadku placków na drożdżach z jabłkiem. Same placuszki są pyszne i wychodzą mięciutkie. Jak zrobić racuchy z rabarbarem? W pomieszczeniu powinno być ciepło. Wtedy drożdże szybciej i lepiej rosną. Na wykonanie przepisu potrzeba minimum 75 minut, które są potrzebne na wyrastanie ciasta. Na samym początku najlepiej jest zrobić ciasto drożdżowe. Zacznij od przygotowania zaczynu. Do dużej miski, w której będą rosły racuchy wsyp całą mąkę. Weź mniejszą miskę na zaczyn. Wlej do niej bardzo ciepłe mleko, wkrusz drożdże, dodaj cukier oraz 5 łyżek mąki. Odlicz ją z całości (tej wsypanej już do miski). Zaczyn wymieszaj, przykryj ścierką, a następnie odstaw na bok na 15 minut. Do mąki dodaj roztopione masło, część cukru, cukru waniliowego, aromatu oraz jajko. Do przepisu na racuchy z rabarbarem możesz dodać skórkę pomarańczy, inny aromat, cynamon albo nie dodawać żadnych dodatków. Zostaw na czas rośnięcia zaczynu. Jego dodaj po kwadransie i zacznij miksować specjalnymi mieszadłami miksera (do drożdży). Ciasto najlepiej jest miksować minimum przez 3 minuty. Odstaw ciasto ponownie na bok, tym razem na godzinę. Miskę przykryj ściereczką. W tym czasie przygotuj rabarbar. Pokrój go w kostkę. Zasyp cukrem waniliowym oraz cukrem, wymieszaj. Po godzinie wyciśnij nadmiar soku z rabarbaru i dodaj owoce do masy. Wymieszaj łyżką. Placki drożdżowe są gotowe do smażenia. Na patelnię nie ma już potrzeby dodawać tłuszczu. Możesz jednak go dodać, jeśli masz taką potrzebę. Nakładaj po 2 łyżki na bardzo nagrzaną patelnię i smaż racuszki na złoto z obu stron.

Racuchy z rabarbarem to placuszki, które można zrobić na deser dla dzieci. Przepis na racuchy z rabarbarem jest znakomitym, pysznym pomysłem, gdy potrzebujesz czegoś na słodko. Jak zrobisz racuchy z rabarbarem, posyp je cukrem pudrem. Dla dziecka warto dodać orzechy, które świetnie wpływają na pracę mózgu.

Alergeny w racuchach drożdżowych z rabarbarem

Lista alergenów dla racuchów drożdżowych z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na racuchy drożdżowe z rabarbarem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • aromat pomarańczowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze racuchów drożdżowych z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Racuchy drożdżowe nie należą do przepisów niskokalorycznych. Są bogate w węglowodany i mają wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
216.60
335.73
Białko (g)
5.91
9.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
33.10
51.31
Węglowodany przyswajalne (g)
32.50
50.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
0.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
7.02
10.88
Tłuszcze nasycone (g)
4.74
7.34
Tłuszcze nienasycone (g)
2.29
3.54
Cholesterol (mg)
40.28
62.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A (µg (mcg))
78.01
120.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.78
2.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.41
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
76.08
117.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.51
Ryboflawina (mg)
0.22
0.35
Niacyna (mg)
2.19
3.40
Foliany (µg (mcg))
64.90
100.60
Beta karoten (µg (mcg))
24.30
37.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
21.57
33.43
Potas (mg)
163.62
253.61
Wapń (mg)
61.62
95.51
Fosfor (mg)
84.94
131.65
Magnez (mg)
17.24
26.73
Żelazo (mg)
1.74
2.69
Cynk (mg)
0.77
1.19
Miedź (mg)
0.06
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów drożdżowych z rabarbarem 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów drożdżowych z rabarbarem

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże prasowane
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Rabarbar
200 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Koszt składników
36.00