Pulpety w sosie własnym bez smażenia
Przepis na pulpety w sosie własnym bez smażenia
Pulpety w sosie własnym bez smażenia to pomysł na pyszny obiadowy posiłek, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Dzięki temu przepisowi na pulpety w sosie własnym bez smażenia przygotowanie potrawy jest łatwe i szybkie. Jak zrobić pulpety w sosie własnym bez smażenia? Oto składniki, których będziemy potrzebować oraz kroki, które należy wykonać.
Do przygotowania pulpetów w sosie własnym bez smażenia potrzebujemy mięsa mielonego wieprzowego, cebuli, jajek, mąki pszennej, oleju rzepakowego oraz bulionu warzywnego. Oprócz tego, przyprawy takie jak sól, pieprz, majeranek i czosnek granulowany nadadzą daniu odpowiedniego smaku.
Na początku kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy ją na patelni aż do uzyskania złotego koloru. Następnie w misce łączymy mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajka oraz przyprawy. Gdy składniki się połączą, formujemy z nich małe pulpeciki, które obtaczamy w mące.
W garnku z bulionem warzywnym gotujemy pulpeciki na małym ogniu przez około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos, rozpuszczając mąkę w wodzie i zagotowując do zgęstnienia. Gotowe pulpety podajemy z sosem, idealnie komponując się z ulubionymi dodatkami.
Całość czas przygotowania składników to około 30 minut, natomiast czas gotowania i przygotowania potrawy wynosi również 30 minut. Poziom trudności tego przepisu jest łatwy, zatem nawet początkujący kucharze poradzą sobie z jego wykonaniem.
Pulpety w sosie własnym bez smażenia to danie idealne na obiad do pracy, kolację czy po prostu na obiad. Jednak ze względu na wysoki indeks glikemiczny, zaleca się spożywanie go okazjonalnie. Mimo to, warto sięgnąć po ten przepis, aby cieszyć się smakiem domowego, tradycyjnego dania.
Jeśli szukasz pomysłu na szybki i prosty obiadowy przepis, pulpety w sosie własnym bez smażenia są doskonałym wyborem. Przy minimalnym nakładzie pracy możesz stworzyć pyszne danie, które zasmakuje wszystkim domownikom. Koniecznie wypróbuj ten przepis i delektuj się aromatem pulpetów w delikatnym, domowym sosie.
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Cebula (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (60 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Bulion warzywny (800 ml)
Przepis na pulpety w sosie własnym bez smażenia krok po kroku
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na patelni na złoty kolor.
Do miski przekładamy mięso. Dodajemy do niego podsmażoną cebulkę, jajka oraz przyprawy. Składniki łączymy.
Następnie formujemy z nich małe pulpety, które obtaczamy w mące (30 g).
Do garnka z bulionem warzywnym dodajemy pulpeciki. Gotujemy je na małym ogniu około 30 minut.
Do zimnej wody dodajemy mąkę i bardzo dobrze mieszamy, aby nie było grudek.
Mąkę (30 g) z wodą (85 ml) wlewamy do garnka, mieszamy i gotujemy kilka chwil do zgęstnienia sosu.
Podajemy je z ulubionymi dodatkami.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpetów w sosie własnym bez smażenia
Pyszne pulpety w sosie własnym bez smażenia to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Pulpety z mięsa mielonego gotowane są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić pulpety w sosie własnym bez smażenia? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na patelni na złoty kolor. Do miski przekładamy mięso. Dodajemy do niego podsmażoną cebulkę, jajka oraz przyprawy. Składniki łączymy. Następnie formujemy z nich małe pulpety, które obtaczamy w mące. Do garnka z bulionem warzywnym dodajemy pulpeciki. Gotujemy je na małym ogniu około 30 minut. Podajemy je z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis na pulpety w sosie własnym bez smażenia nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Dietetyczne pulpety w sosie własnym odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i proste w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w pulpetach w sosie własnym bez smażenia
Lista alergenów dla pulpetów w sosie własnym bez smażenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze pulpetów w sosie własnym bez smażenia
Danie posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.