Pleśniak z jabłkami
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Mąka pszenna typ 550 (400 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyzeczki (8 g)
- Kakao 16% (proszek) - 1 płaska łyżka (15 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Budyń (proszek) - 1 szt (40 g)
- Jabłko (1200 g)
Przepis na pleśniak z jabłkami krok po kroku
Do dużej miski przesiej mąką i dodaj posiekane masło. Wbij 5 żółtek, a białka odłóż do osobnej miseczki. Dodaj proszek do pieczenia i pół szklanki cukru. Wszystko dokładnie wyrób rękami, by powstało ciasto o zwartej konsystencji.
Ciasto podziel na 2 równe części. 1 część zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki. Do drugiej części dodaj kakao i dokładnie zagnieć, by kakao dobrze się wymieszało.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie rozłóż równomiernie ciasto na całej powierzchni.
Jabłka opłucz i obierz ze skórki. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach do dużej miski. Całość wymieszaj z cynamonem i rozłóż na warstwie ciasta kruchego.
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodawaj pozostałą część cukru i ubijaj delikatnie, by piana nie opadła. Na koniec dodaj budyń i całość wymieszaj dokładnie.
Masę bezową wyłóż na jabłka. Na bezę zetrzyj ciasto kruche na grubych oczkach.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55 minut.
Więcej informacji na temat pleśniaka z jabłkami
Pleśniak z jabłkami to ciasto bardzo łatwe, a przy tym naprawdę piękne. Świetnie nadaje się jako wypiek do kawy. Można go zrobić w naprawdę ekspresowym tempie, używając podstawowych składników. Świetnie smakuje w towarzystwie lodów waniliowych, zwłaszcza podany na ciepło. To idealna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. To ciasto na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Ten placek świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości i przyjęcia, gdyż jest bardzo uniwersalny i ma pyszny smak.
Przepis na pleśniaka z jabłkami jest niesamowicie łatwy i pozwala stworzyć naprawdę pyszne ciasto w swojej własnej kuchni. To ciasto, choć ma wiele warstw, wszystkie robi się niezwykle łatwo. A całość wcale nie jest zbyt skomplikowana czy pracochłonna. W tym przepisie przedstawiony został najprostszy sposób na wykonanie tego smacznego i pięknego ciasta, dlatego nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami bez problemu sobie poradzą z tym ciastem.
To ciasto z jabłkami i bezą jest świetną alternatywą dla klasycznej szarlotki. W tym wydaniu pięknie się prezentuje ze względu na liczne kolory i warstwy. Ma również wspaniały smak. Kwaśne jabłka wspaniale pasują do słodkiej bezy i kruchego, maślanego ciasta.
Ten prosty przepis pozwala na przygotowanie tego smacznego i wspaniałego ciasta w swoim domu. Choć jest niezwykle łatwe to smakuje jak z najlepszych francuskich cukierni. Kruszonka miło otula miękką bezę i masę jabłkową. Warto jest wybierać jabłka niezbyt słodkie i nie za kwaśne, by całość tworzyła odpowiednią kompozycję smakową.
To przepis na dużą blachę, gdyż to ciasto jest tak dobre, że w naprawdę szybkim tempie znika z talerzy, więc warto jest zrobić jego większą porcję.
To ciasto idealne dla miłośników deserów z owocami. Jabłka pod wpływem ciasta odpowiednio miękną i wspaniale łączą się z cynamonem. Pleśniak jabłkowy jest ciastem, które pomimo swojej prostoty skradnie niejedno serce. Masę bezową robi się z budyniem, dzięki czemu smakuje lepiej i wspaniale się komponuje z owocami.
Alergeny w pleśniaku z jabłkami
Lista alergenów dla pleśniaka z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze pleśniaka z jabłkami
To ciasto tak jak każde inne nie powinno gościć w diecie zbyt często ze względu na duży udział cukru.
Energia i białka
(231g)
Węglowodany
(231g)
Tłuszcze
(231g)
Witaminy
(231g)
Składniki mineralne
(231g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.