Placki z dyni
- Dynia (300 g)
- Jabłko - 1 sztuka (160 g)
- Marchewka - 1 sztuka (50 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 1 łyżka (15 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 i 1/2 szklanki (240 g)
- Kefir - 5 łyżek (100 g)
- Sól - 1/3 łyżeczki (2 g)
- Jajko - 2 sztuki (110 szt.)
- Olej rzepakowy - 1/3 szklanki (80 ml)
- Śmietana 18% - 4 łyżki (100 g)
Przepis na placki z dyni krok po kroku
Dynie przekrój na pół i pozbądź się nasion. Następnie obierz dynię ze skóry i zetrzyj miąższ na tarce na dużych oczkach.
Jabłko opłucz, obierz i zetrzyj na tarce (wyrzuć ogryzek z pestkami).
Marchewkę opłucz, obierz i zetrzyj na tarce.
Dynię, jabłko i marchewkę wymieszaj w jednej misce. Następnie wbij jajka i dodaj sól, mąkę, kefir i cukier brzozowy. Wszystko dobrze wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Następnie za pomocą łyżki nałóż małą porcję masy na patelnie. Placki smaż do przyrumienienia z każdej strony.
Placki rozdziel na porcje i podaj ze śmietaną.
Więcej informacji na temat placków z dyni
Jak zrobić placki z dyni? Dynię i jabłko musisz obrać i oczyścić z pestek. Marchewkę również trzeba obrać. Te trzy składniki należy zetrzeć na tarce, a potem połączyć z resztą. Jeżeli masa na placki będzie zbyt rzadka, dodaj nieco mąki. Gdyby okazało się, że masa jest za gęsta, dodaj kefiru. Placki trzeba smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
Podana ilość olej rzepakowego jest orientacyjna. W zależności do patelni i liczby placków możesz potrzebować więcej lub mniej oleju. Po usmażeniu warto placki umieścić na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Gdy już wiesz, jak się robi placki z dyni, przepis możesz dowolnie zmodyfikować, aby stworzyć placuszki wpisujące się w twoje gusta smakowe. Placki z dyni możesz przygotować na różne sposoby – na słono lub na słodko. Takie placki będą dobre nie tylko na obiad, bo jest to też idealny pomysł na słodki podwieczorek.
Miąższ z dyni możesz zetrzeć na tarce na małych oczkach lub zmiksować w blenderze. Jeżeli zależy ci na tym, aby zrobić pulchne pancakes z dyni, do masy dodaj sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Z kolei racuchy z dyni trzeba już zrobić z drożdżami (świeżymi lub instant). Odpowiednim dodatkiem będzie cynamon, ale możesz też zdecydować się na imbir. Dynię możesz połączyć z cebulą, czosnkiem i marchewką.
Placki z dyni możesz smażyć na różnych tłuszczach. Zamiast oleju rzepakowego możesz pokusić się na olej kokosowy. Odpowiednim dodatkiem do placków będzie ekstrakt z wanilii lub cukier wanilinowy. Zamiast śmietany możesz zdecydować się na jogurt. Te placki będą pyszne także na ostro. Jeśli lubisz takie smaki, dodaj nieco papryczki chili. Do przygotowywanej masy możesz dodać także świeżo mielony pieprz.
Te placki z dyni możesz zrobić bez dodatku cukru białego, a np. z ksylitolem. Kefir możesz wymienić na maślankę. Zamiast mąki pszennej możesz użyć ziemniaczanej. Zwróć uwagę na to, jaki rodzaj dyni kupujesz, ponieważ niektóre z nich trzeba mocniej doprawić.
Smażone placki z dyni możesz podać m.in. ze śmietaną lub z jogurtem. Na placki możesz dać także dżem lub powidła śliwkowe. Odpowiedni będzie również syrop klonowy lub daktylowy. Ten przepis na placki z dyni jest prosty i warto go sobie zapisać.
Alergeny w plackach z dyni
Lista alergenów dla placków z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Kefir
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placków z dyni
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.