Placki z dyni

Opublikowano: 22.05.2021 r., 2:15 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z dyni na talerzu
Placki z dyni
Placki z dyni to dobry pomysł na obiad. Te placuszki są łatwe do zrobienia i można je podawać z różnymi dodatkami. Sprawdź, jak się robi placki z dyni!
Przygotowanie 45 min
422 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Dynia (300 g)
  • Jabłko - 1 sztuka (160 g)
  • Marchewka - 1 sztuka (50 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 1 łyżka (15 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 i 1/2 szklanki (240 g)
  • Kefir - 5 łyżek (100 g)
  • Sól - 1/3 łyżeczki (2 g)
  • Jajko - 2 sztuki (110 szt.)
  • Olej rzepakowy - 1/3 szklanki (80 ml)
  • Śmietana 18% - 4 łyżki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, miska, łopatka drewniana

Przepis na placki z dyni krok po kroku

Dynie przekrój na pół i pozbądź się nasion. Następnie obierz dynię ze skóry i zetrzyj miąższ na tarce na dużych oczkach.

Jabłko opłucz, obierz i zetrzyj na tarce (wyrzuć ogryzek z pestkami).

Marchewkę opłucz, obierz i zetrzyj na tarce.

Dynię, jabłko i marchewkę wymieszaj w jednej misce. Następnie wbij jajka i dodaj sól, mąkę, kefir i cukier brzozowy. Wszystko dobrze wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Następnie za pomocą łyżki nałóż małą porcję masy na patelnie. Placki smaż do przyrumienienia z każdej strony.

Placki rozdziel na porcje i podaj ze śmietaną.

Jak oceniasz przepis na placki z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat placków z dyni

Jak zrobić placki z dyni? Dynię i jabłko musisz obrać i oczyścić z pestek. Marchewkę również trzeba obrać. Te trzy składniki należy zetrzeć na tarce, a potem połączyć z resztą. Jeżeli masa na placki będzie zbyt rzadka, dodaj nieco mąki. Gdyby okazało się, że masa jest za gęsta, dodaj kefiru. Placki trzeba smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.

Podana ilość olej rzepakowego jest orientacyjna. W zależności do patelni i liczby placków możesz potrzebować więcej lub mniej oleju. Po usmażeniu warto placki umieścić na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Gdy już wiesz, jak się robi placki z dyni, przepis możesz dowolnie zmodyfikować, aby stworzyć placuszki wpisujące się w twoje gusta smakowe. Placki z dyni możesz przygotować na różne sposoby – na słono lub na słodko. Takie placki będą dobre nie tylko na obiad, bo jest to też idealny pomysł na słodki podwieczorek.

Miąższ z dyni możesz zetrzeć na tarce na małych oczkach lub zmiksować w blenderze. Jeżeli zależy ci na tym, aby zrobić pulchne pancakes z dyni, do masy dodaj sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Z kolei racuchy z dyni trzeba już zrobić z drożdżami (świeżymi lub instant). Odpowiednim dodatkiem będzie cynamon, ale możesz też zdecydować się na imbir. Dynię możesz połączyć z cebulą, czosnkiem i marchewką.

Placki z dyni możesz smażyć na różnych tłuszczach. Zamiast oleju rzepakowego możesz pokusić się na olej kokosowy. Odpowiednim dodatkiem do placków będzie ekstrakt z wanilii lub cukier wanilinowy. Zamiast śmietany możesz zdecydować się na jogurt. Te placki będą pyszne także na ostro. Jeśli lubisz takie smaki, dodaj nieco papryczki chili. Do przygotowywanej masy możesz dodać także świeżo mielony pieprz.

Te placki z dyni możesz zrobić bez dodatku cukru białego, a np. z ksylitolem. Kefir możesz wymienić na maślankę. Zamiast mąki pszennej możesz użyć ziemniaczanej. Zwróć uwagę na to, jaki rodzaj dyni kupujesz, ponieważ niektóre z nich trzeba mocniej doprawić.

Smażone placki z dyni możesz podać m.in. ze śmietaną lub z jogurtem. Na placki możesz dać także dżem lub powidła śliwkowe. Odpowiedni będzie również syrop klonowy lub daktylowy. Ten przepis na placki z dyni jest prosty i warto go sobie zapisać.

Alergeny w plackach z dyni

Lista alergenów dla placków z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placków z dyni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
150.89
422.49
Białko (g)
11.13
31.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
4.25
11.89
Węglowodany przyswajalne (g)
4.09
11.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.15
0.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
9.56
26.77
Tłuszcze nasycone (g)
3.67
10.26
Tłuszcze nienasycone (g)
5.89
16.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.94
11.02
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.96
5.48
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
318.02
890.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
164.51
460.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.43
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.77
2.14
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.44
1.23
Brak danych dla: jabłko, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.72
4.81
Brak danych dla: jabłko, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.91
2.55
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
140.51
393.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.19
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.42
1.17
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.34
0.94
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
47.50
133.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
190.33
532.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
133.63
374.16
Potas (mg)
144.15
403.61
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
52.73
147.64
Fosfor (mg)
176.55
494.33
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.79
33.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.78
4.98
Cynk (mg)
1.15
3.21
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z dyni 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z dyni

Koszt składników
163.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
300 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Jabłko
160 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 160 g
Marchewka
50 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
15 g
1 łyżka
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 15 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
240 g
1 i 1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 240 g
Kefir
100 g
5 łyżek
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 100 g
Sól
2 g
1/3 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Jajko
110 szt.
2 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 19
110.00
Za 110 szt.
Olej rzepakowy
80 ml
1/3 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Śmietana 18%
100 g
4 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Koszt składników
163.70