Placki z bananami i jajkiem

Opublikowano: 17.02.2022 r., 9:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z bananami i jajkiem polane miodem.
Placki z bananami i jajkiem
Placki z bananami i jajkiem to wspaniała propozycja na pyszne śniadanie na słodko. Placki bez dodatku cukru są niskokaloryczne i można je podać jako deser. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 15 min
417 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Płatki jaglane (200 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Banan 3 średnie sztuki (300 g)
  • Jogurt naturalny 2% (130 g)
  • Soda oczyszczona 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Kakao 16% (proszek) 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Masło klarowane (50 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, blender, duża miska

Przepis na placki z bananami i jajkiem krok po kroku

Obierz banany ze skórki i rozdrobnij widelcem.

Umieść w misce płatki, jajka, dodaj jogurt naturalny, sodę, ksylitol, kakao i zblenduj.

Dodaj banana i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i umieszczaj łyżką ciasto na placki.

Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na placki z bananami i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat placków z bananami i jajkiem

Placki z bananami i jajkiem to świetny pomysł na śniadanie na słodko. Zdrowe placki bez dodatku cukru mogą być spożywane przez diabetyków. Placki nie zawierają glutenu i są świetne dla chorujących na celiakię. Przepis na placki z bananami i jajkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: płatki jaglane, jajka, banan, kakao, ksylitol, soda, jogurt naturalny, masło klarowane.

Jak zrobić placki z bananami i jajkiem? Obierz banany ze skórki i rozdrobnij widelcem. Umieść w misce płatki, jajka, dodaj jogurt naturalny, sodę, ksylitol, kakao i zblenduj. Dodaj banana i wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane i umieszczaj łyżką ciasto na placki. Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony.

Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są owocem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Banany są również źródłem wielu witamin takich jaki witamina A, E czy K oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Potas ma także wpływ na regulację pracy gospodarki wodno elektrolitowej. Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych.

Podsumowując łatwe i szybkie do zrobienia placki to bardzo dobry pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Placki są zdrowe i dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Placków nie powinno się przechowywać w lodówce. Placuszki można podać z owocami lub domowej roboty kremem czekoladowym czy masłem orzechowym.

Alergeny w plackach z bananami i jajkiem

Lista alergenów dla placków z bananami i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze placków z bananami i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Placki z bananami i jajkiem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Placki zawierają także dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Placki nie zawierają glutenu i mogą je spożywać chorzy na celiakię oraz diabetycy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
198.76
417.40
Białko (g)
6.57
13.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
27.98
58.75
Węglowodany przyswajalne (g)
14.38
30.19
Brak danych dla: płatki jaglane.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.19
6.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
8.41
17.67
Tłuszcze nasycone (g)
4.79
10.07
Tłuszcze nienasycone (g)
3.62
7.60
Cholesterol (mg)
108.43
227.70
Brak danych dla: płatki jaglane.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina C (mg)
2.38
5.01
Brak danych dla: płatki jaglane.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
213.07
447.44
Wapń (mg)
40.02
84.04
Brak danych dla: płatki jaglane.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.89
1.87
Brak danych dla: płatki jaglane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z bananami i jajkiem 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z bananami i jajkiem

Koszt składników
54.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki jaglane
200 g
5.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Banan
300 g
3 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Jogurt naturalny 2%
130 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.13
Za 130 g
Soda oczyszczona
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 30 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
80 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.52
Za 80 g
Koszt składników
54.20