Przepis na pierogi z mięsem wieprzowym krok po kroku
- Mąka pszenna typ 550 400 g
- Olej rzepakowy 40 ml
- Sól 5 g
- Łopatka wieprzowa 700 g
- Piersi kurczaka bez skóry 700 g
- Marchewka 150 g 3 sztuki
- Pietruszka 100 g 2 sztuki
- Seler korzeniowy 50 g 1/2 sztuki
- Por 100 g 1/2 sztuki
- Cebula 150 g 2 sztuki
- Masło 12 g 1 łyżka
Mięso umyj i umieść w garnku.
Marchewki, pietruszki, selera, 1 cebulę i pora umyj, obierz i pokrój w większe kawałki. Dodaj do mięsa. Wrzuć kilka kulek ziela angielskiego, liście laurowe, ziarna pieprzu czarnego i łyżeczkę soli. Wlej wodę, by całość zakryła zawartość garnka i ugotuj wywar przez 1-1,5 godziny.
Drugą cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na maśle.
Mięso i warzywa wyciągnij z wywaru. Ostudź i zmiel wszystko w maszynce do mielenia. (Pozostały wywar możesz wykorzystać jako bulion do zupy)
Do mięsa dodaj podsmażoną cebulę. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa wydaje Ci się zbyt sucha, dodaj kilka łyżek wywaru.
Na stolnicę przesiej mąkę. Zrób wgłębienie. Wlej olej i szklankę ciepłej wody. Wymieszaj i następnie zagnieć na elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkuj i szklanką wytnij okręgi.
Na środek wyłóż farsz i zlep brzegi.
W garnku zagotuj wodę, posól. Na wrzątek wrzucaj pierogi i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia.
Często zadawane pytania
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Pierogi z borówkami
-
Pierogi drożdżowe
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Wareniki
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz na pierogi

(liczba kalorii)
Pierogi z mięsem wieprzowym - cechy przepisu
Więcej o pierogach z mięsem wieprzowym
Przepis na pierogi z mięsem wieprzowym to szybkie rozwiązanie na smaczne danie obiadowe. Podane z podsmażoną cebulką na pewno na długo zapadną Ci w pamięci.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pierogi z mięsem wieprzowym to przychodzimy z pomocą. Potrzebne będzie również mięso z piersi kurczaka. Z mięs i warzyw należy przygotować wywar. Następnie wszystko należy zmielić. Mięso mielone z warzywami doprawia się przyprawami. Warto dodać również kilka łyżek wywaru by farsz był soczysty. Następnie ciasto przygotowuje się z mąki, oleju i wody. Elastyczne, rozwałkowane ciasto wycina się w kółka. Na każdym z nich układa się farsz i zlepia brzegi. Te pyszne, domowe pierogi będą świetne na obiad lub na kolacje. Następnego dnia te mięsne pierogi można podgrzać na patelni z dodatkiem oleju i wody.
Pierogi to inaczej kawałki elastycznego ciasta, które dobrze się lepi, wypełnione farszem. W zależności od kraju mają kształt półokręgu, uszka, sakiewki, stożka, trójkąta itp. Można je następnie ugotować, upiec lub usmażyć. Ciasto na pierogi przygotować można z mąki pszennej, ryżowej, kukurydzianej, żytniej lub gryczanej. Typowo polskie pierogi przygotowuje się z mąki pszennej, wody, oleju i od czasu do czasu jaj. Na świecie spotkać można również ciasto na pierogi z dodatkiem drożdży, masła lub smalcu. Warto jednak dopasować ciasto do farszu, z jakim przyrządza się pierogi.
Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.
Wartości odżywcze pierogów z mięsem wieprzowym
Energia i białka
(240g)
Węglowodany w pierogach z mięsem wieprzowym
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy w przepisie na pierogi z mięsem wieprzowym
(240g)
Składniki mineralne w przepisie na pierogi z mięsem wieprzowym
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pierogach z mięsem wieprzowym
Lista alergenów dla pierogów z mięsem wieprzowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło