Co zrobić z mięsa z rosołu
-
Pasztet z mięsa z rosołu
Pasztet z mięsa z rosołu jest idealnym pomysłem na dodatek na kanapki. Smakuje przepysznie i sprawia, że prosta przekąska zyskuje …
30 + 70 min łatwy 10 147 kcal -
Pieczone pałki z kurczaka
Pieczone pałki z kurczaka to pomysł na prosty, ale też bardzo smaczny obiad. Będą idealne nie tylko na co dzień, …
10 + 40 min łatwy 4 252 kcal -
Kotlety z mięsa z rosołu
Kotlety z mięsa z rosołu to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Pozwala użyć mięsa, które normalnie, by się …
20 + 25 min łatwy 5
Co zrobić z mięsa z rosołu - przepisy
-
Galaretka z nóżek
Galaretka z nóżek to tradycyjna, staropolska potrawa przyrządzana od dawien dawna. Najczęściej robi się ją z nóżek wieprzowych, ale można …
40 min średni 20 96 kcal -
Krokiety z mięsem z rosołu
Krokiety z mięsem z rosołu to pomysł na pyszne danie. W ten sposób mięso, które zostało, nie przepadnie, a jednocześnie …
105 + 20 min łatwy 5 592 kcal -
Kotleciki z mięsa z rosołu
Kotleciki z mięsa z rosołu są naprawdę pyszne i sycące, dlatego idealnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Są …
15 + 15 min łatwy 4 389 kcal -
Potrawka z kurczaka z rosołu
Potrawka z kurczaka z rosołu to doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa po gotowaniu bulionu. Sam bulion drobiowy może także stanowić …
20 + 30 min łatwy 5 -
Ciasto naleśnikowe na krokiety
Ciasto naleśnikowe na krokiety jest bardzo proste i szybkie w przygotowanie. To domowe, tradycyjne ciasto naleśnikowe możecie wykorzystać również do …
40 + 20 min łatwy 12 -
Paszteciki z mięsem z rosołu
Paszteciki z mięsem z rosołu to danie obowiązkowe, szczególnie podczas przyjęć weselnych. Idealnie pasują do domowego czerwonego barszczu. Przepis na …
60 + 30 min łatwy 35 140 kcal
-
Zapiekanka z mięsem z rosołu
Zapiekanka z mięsem z rosołu to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale sycących dań. Całość jest niezwykle odżywcza i …
20 + 40 min łatwy 6 581 kcal -
Pierogi z mięsem z rosołu
Pierogi z mięsem z rosołu to przepis na przepyszne i pożywne danie w duchu zero waste. Dzięki wykorzystaniu mięsa rosołowego, …
40 min średni 4 395 kcal -
Pulpety z mięsa z rosołu
Pulpety z mięsa z rosołu to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pulpety z mięsa gotowanego są …
15 + 20 min łatwy 6 326 kcal -
Pierogi z mięsem wieprzowym
Przepis na pierogi z mięsem wieprzowym to szybkie rozwiązanie na smaczne danie obiadowe. Podane z podsmażoną cebulką na pewno na …
60 + 10 min łatwy 10 -
Kulebiaki z mięsem
Kulebiaki z mięsem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie z mięsem mielonym z rosołu sprawdzi …
20 + 40 min łatwy 8 291 kcal
-
Galareta z rosołu
Galareta z rosołu to bardzo dobry pomysł na wykorzystanie ugotowanego bulionu warzywnego lub mięsnego. Domowa galareta będzie idealnym dodatkiem do …
20 + 10 min łatwy 10 -
Naleśniki z mięsem z rosołu
Naleśniki z mięsem z rosołu to doskonała opcja na pyszny obiad, który przygotować można w kilka chwil. Głównym składnikiem jest …
20 + 40 min łatwy 6 611 kcal -
Pyzy z mięsem z rosołu
Pyszne, domowe pyzy z mięsem z rosołu na obiad – poznaj sprawdzony przepis na te pyszne danie. Gorące, podane z …
60 + 15 min średni 6 465 kcal -
Kluski z mięsem z rosołu
Kluski śląskie z mięsem to tradycyjne danie na terenie Dolnego Śląska. Jest to bardzo treściwe i pożywne danie na bazie …
40 + 7 min łatwy 25 48 kcal -
Mięso z rosołu w piekarniku
Mięso z rosołu w piekarniku to świetna opcja na pyszne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak …
20 + 25 min łatwy 4 -
Gulasz z mięsa z rosołu
Gulasz z mięsa z rosołu to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają …
20 + 40 min łatwy 4
-
Kartacze z mięsem z rosołu
Kartacze z mięsem z rosołu to tradycyjne danie kuchni polskiej przygotowywane poprzez połączenie gotowanych i surowych tartych ziemniaków. Najczęściej przygotowywane …
40 + 20 min średni 10 324 kcal -
Mięso z rosołu na patelni
Mięso z rosołu na patelni w panierce jest niezwykle pyszne i aromatyczne. Dzięki długiemu gotowaniu w wywarze z warzywami będzie …
20 + 20 min łatwy 4 -
Pasztet z mięsa z rosołu do słoików
Jeśli zostaną Ci produkty, na których powstał pyszny rosół, nie wyrzucaj ich, tylko przygotuj pasztet z mięsa z rosołu do …
40 + 20 min łatwy 4 305 kcal -
Farsz do krokietów z mięsa
Chcesz zrobić dobry farsz do krokietów z mięsa, ale nie jesteś pewna/pewny jak go przygotować, aby był pyszny i nadawał …
20 min łatwy 6 -
Farsz mięsny do krokietów
Farsz mięsny do krokietów to pyszne nadzienie, które idealnie smakuje otoczone ciastem naleśnikowym i panierką. Taki farsz możesz wykorzystać również …
20 min łatwy 12
Co zrobić z mięsa z rosołu? - co to jest?
Rosół gotujemy najczęściej z mięsa wołowego lub drobiowego. Rosół jest zupą klarowną bez mięsa. Po ugotowaniu rosołu mięso nie jest smaczne, staje się też suche, twarde i łykowate. Niegdyś jadano je na obiad z sosem chrzanowym. Jednak nie każdemu takie danie smakuje. Wygotowane mięso nadal jest źródłem pełnowartościowego białka i jest ono lekkostrawne. Dlatego też warto je wykorzystać, najlepiej w postaci mielonej. Z mielonego mięsa z rosołu robimy takie potrawy, jak: pasztet, pierogi z mięsem, kotlety, czy paszteciki. Farsz do pierogów wykorzystamy także do zrobienia pysznych pasztecików z ciasta drożdżowego lub francuskiego.
Często zadawane pytania
Co zrobić z mięsa z rosołu? Proste przepisy na dania z gotowanego mięsa
Wiele osób jeszcze pamięta z dzieciństwa mięso rosołowe podane na obiad, które ciężko było zjeść bez grymaszenia. Mięso z rosołu jest twarde, łykowate i niesmaczne. Trzeba mieć dużo samozaparcia, aby go zjeść. Niegdyś rosół był tradycyjnym daniem na niedzielny obiad. Wówczas szanowano żywność i należało coś zrobić z mięsem z rosołu. Dziś tradycja gotowania prawdziwego rosołu przeżywa renesans,gdyż jest to danie prozdrowotne. Zachodzi jednak pytanie co zrobić z mięsa z rosołu, które jest niesmaczne. Przedstawiamy ciekawe przepisy na potrawy z mięsa z rosołu i doradzamy jak znaleźć pomysł, aby wykorzystać gotowane mięso.
Mięso z rosołu - jak go wykorzystać w kuchni
Gotowanie rosołu
Rosół jest tradycyjną zupą w kuchni polskiej. Prawdopodobnie jego nazwa pochodzi od soli. Niegdyś mięso konserwowano w soli i przed wykorzystaniem w kuchni należało je wymoczyć. Prawdopodobnie przepisy na rosół powstały na bazie wody i soku z odsalanego mięsa. Gotowano wówczas bulion, czyli wywar z mięsa i warzyw, który stanowił wówczas bazę zarówno do rosołu jak i innych zup. Tradycyjnie rosół podawany był na niedzielny obiad, zaś w kolejne dni, z pozostałego bulionu robiono inne zupy.
Bulion uważano za bardzo zdrowy. Jeszcze dziś “rosołek” podaje się chorym jako tradycyjny babciny lek. Klasyczny rosół na mięsie wieprzowym lub drobiowym wpływa korzystnie na układ odporonościowt, działe przeciwzapalnie i rozgrzwająco. Rosół zawiera cysteinę, która oczyszcza i odbudowuje organizm. Prozdrowotne działanie ma również rosół gotowany na kościach, który poprawia stan jelit i jest bogatym źródłem kolagenu.
Niegdyś prawdziwy bulion gotowano nawet 8 godzin. Nie jest to zadanie trudne, gdyż bulion gotuje się sam. Wystarczy zalać mięso i warzywa zimną wodą. Niestety tradycja ta zamiera, gdyż ułatwiamy sobie zadanie stosując kostkę rosołową. Warto jednak wiedzieć, że kostka rosołowa zawiera dużo soli i sztucznych dodatków, dlatego też rosoły i zupy gotowane na na kostce nie mają takich wartości odżywczych jak tradycyjny bulion.
Do czego wykorzystać mięso z rosołu
Zarówno w XX wieku jak i teraz zastanawiamy się co zrobić z mięsa z rosołu. Gotowane mięso jest mdłe, a często także suche i łykowate. Jeszcze w XX wieku gotowane mięso to podawane było jako sztuka mięsa na drugie danie z ziemniakami i surówką. Aby poprawić jego mdły smak polewano je sosem chrzanowym. Do rosołu zwykle wykorzystuje się mięso wołowe lub drobiowe. Gotowane mięso nadal stanowi doskonałe źródło białka. Ponadto jest to mięso lekkostrawne.
Niekiedy jednak, mięso z rosołu było tak twarde i łykowate, że ciężko je było po prostu zjeść na obiad. Gotowane mięso nie nadaje się już na kotlety smażone. Dlatego też najlepszym sposobem wykorzystania go było zmielenie lub porwanie na włókna. W takiej formie z dodatkiem sosu i warzyw
Co można zrobić z mięsa rosołowego:
- pasztet,
- mięsny farsz do pierogów lub krokietów,
- kotlety mielone,
- paszteciki,
- potrawka z mięsa rozerwanego na strzępy,
- dodatek do zapiekanek, kaszotto czy risotto,
- pasta do pieczywa.
Niesmaczne są również warzywa wygotowane w rosole. W klasycznej kuchni polskiej robi się z nich sałatkę jarzynową z majonezem. Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy pokrojone jabłka i ogórek kiszony, które nadają kwaskowaty smak i chrupkość. Jako sos do sałatki służy majonez lub sos jogurtowy. Innym sposobem wykorzystania warzyw jest warzywny farsz do pierogów lub krokietów, sos do makaronu, warzywne kotlety i pasztety lub pasty do kanapek.
Bulion pozostały z rosołu stanowi idealną bazę do różnego rodzaju zup. Warto ugotować go więcej, aby mieć wywar mięsny do zup. Bulion można przechować do 2 tygodni w lodówce z szczelnie zakręconym słoiku. Przechowamy go dłużej wkładając w pojemniku do zamrażalnika. Możemy również zrobić domowe kostki rosołowe, które także musimy przechowywać w zamrażalniku.
Co zrobić z mięsa z rosołu - najciekawsze przepisy
Pasztet - najlepszy pomysł na gotowane mięso
Pasztet mięsny należy do kanonu kuchni polskiej, choć obecnie coraz częściej kupujemy gotowy. Prawdziwy, tradycyjny pasztet robi się prawie wyłącznie na święta. Jednak jeszcze w XX wieku pasztety robiono częściej, szczególnie jeśli zostało dużo mięsa z rosołu.
Zrobienie domowego pasztetu nie jest trudne, lecz pracochłonne. Mając dużo mięsa z rosolu należy je zmielić, najlepiej dodając też warzywa z rosołu. Do klasycznego pasztetu dodajemy też ugotowaną wątróbkę. Do zmielonego miesa dodajemy namoczoną bułkę, jajka, przyprawy i całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy rękami. Wkładamy do formy i pieczemy. Podobnie wykorzystujemy mięso drobiowe z rosołu. Aby urozmaicić smak pasztetu warto dodać do mięsa warzywa.
Dobry pomysł na kotlety i farsz z mięsa z rosołu
Mięso z rosołu stanowi idealny materiał na kotlety lub klopsiki mielone. Pozwalają nam one na wykorzystanie resztek, także warzywnych. Jeśli mięsa nie ma zbyt dużo, warto go zamrozić i poczekać, aż uzbieramy tyle, że można zrobić kotlety mielone dla całej rodziny.
Po zmieleniu, mięso rosołowe stanowi świetny składnik kotletów mielonych i farszu do pierogów czy naleśników. Kotlety mielone robimy tradycyjnym sposobem. Do mielonego mięsa z rosołu dodajemy jajka, namoczoną czerstwą bułkę, przyprawy oraz podsmażoną cebulę. Formujemy kotlety, obtaczamy w panierce i smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku.
Nawet jeśli mięsa z rosołu nie mamy zbyt wiele, możemy zrobić kotlety z dodatkiem ziemniaków lub kaszy. Kotlety drobiowe z mięsa z rosołu to oszczędny przepis irlandzki. Wystarczy ubić ziemniaki na puree, posiekać mięso drobiowe, dodać przyprawy, jajka i posiekaną cebulkę. Całość mieszamy i zagniatamy rękoma i formujemy kotlety.
Jakie potrawy można jeszcze zrobić z mięsa z rosołu
Mięso rosołowe wykorzystujemy do bardzo różnych potraw. Najlepiej sprawdzi się w postaci mielonej lub poszarpanej na włókna. Mięso mielone idealnie nadaje się na farsz. Wystarczy zmielić mięso razem z cebulą, dodać przyprawy i bułkę tartą. Farsz doskonale sprawdzi się do pierogów, naleśników i krokietów.
Innym sposobem wykorzystania farszu są paszteciki drożdżowe. W tym celu przygotowujemy ciasto drożdżowe, które wałkujemy na stolnicy i kroimy na trójkąty, tak aby nałożyć farsz i zawinąć rogaliki. Innym sposobem jest wysmarowanie rozwałkowanego ciasta farszem i zwinięcie w rulon. Roladkę kroimy na grube plastry uzyskując paszteciki. Łatwiejszym sposobem na paszteciki z mięsem jest ciasto francuskie. Wystarczy zawinąć ciasto z farszem w rulon, pociąć na mniejsze kawałki i upiec.
Podobnie zrobione mięso mielone wykorzystamy także do pasty do chleba. Aby mięso uzyskało konsystencję pasty należy do wymieszać z serkiem kanapkowym i jogurtem. Innym rodzajem smarowidła do chleba jest rodzaj galaretki, którą uzyskamy poprzez zblendowanie mięsa i warzyw z wywarem mięsnym i utwardzenie całości żelatyną. Gotowane mięso drobiowe blendujemy z warzywami a następnie przygotowujemy żelatynę rozpuszczoną w wywarze mięsnym. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Nie każdy lubi mięso z rosołu do bezpośredniego spożycia, szczególnie dzieci będą przy takim obiedzie grymasić. Mimo tego, nie warto z tego mięsa rezygnować i go wyrzucać, szczególnie że stanowi ono wartościowy, lekkostrawny pokarm. Mięso to w formie zmielonej można wykorzystać na mnóstwo sposobów.