Przepis na pasztet z kaszy jaglanej krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek

Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż drobno pokrojoną cebulę, por i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Na patelnię dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i podsmaż krótko.

Zmiksuj całość na jednolitą masę.

Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piecu 40 minut w 180 stopniach.

pasztet z kaszy jaglanej
Pasztet z kaszy jaglanej
Koszt przygotowania dania
3.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
90 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
70

Pasztet z kaszy jaglanej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasztecie z kaszy jaglanej

Kasza jaglana to taki uniwersalny składnik, z którego jesteśmy z stanie zrobić coraz więcej rzeczy. Kto by pomyślał, że z kaszy można zrobić pasztet? A jednak, da się do tego są pyszny pasztet z kaszy jaglanej. Będzie idealny nie tylko dla dorosłych ale także dla dzieci. Co ważne kasza jaglana jest naturalnie bezglutenowa, dlatego idealnie nadaje się dla wszystkich osób wykluczających gluten ze swojej codziennej diety, ze względów zdrowotnych. Pamiętajcie, że eliminacja jakiegokolwiek składnika z naszej diety nie powinna być bezpodstawna. Tylko osoby z chorobami glutenozależnymi powinny zdecydować się na eliminację glutenu ze swojej diety, dla pozostałych osób jest on całkowicie bezpieczny i nie należy go unikać. O tyle o ile kasza jaglana idealnie sprawdzi się u osób z nietolerancją glutenu, niekoniecznie będzie ona dobra w dużych ilościach dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli takimi zaburzeniami jak insulinooporność lub jednostkami chorobowymi jak cukrzyca typu 2. Osoby te powinny stosować tak zwaną dietę cukrzycową, która zakłada spożycie produktów o niskim indeksie glikemicznym, kasza jaglana niestety należy do produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Dla osób zdrowych jest jak najbardziej odpowiednia i należy po nią sięgać w codziennej diecie.

Jest źródłem wielu witamin z grupy B oraz składników mineralnych fosfor, magnez, wapń, potas, żelazo, a także witamina E i lecytyna, które korzystnie wpływają na naszą pamięć i zapamiętywanie. Dlatego warto włączyć ją do naszej codziennej diety, oczywiście jeśli nie występują żadne przeciwskazania zdrowotne.

Pasztet z kaszy jaglanej jest bez mięsa, będzie świetnym dodatkiem do kanapek.

Pyszny pasztet w wegetariański to dobry pomysł na co dzień ale także na święta, które zbliżają się wielkimi krokami dlatego zapamiętaj ten przepis, zapewne niedługo z niego skorzystasz.

Poznaj mój prosty przepis na pasztet z kaszy jaglanej i zaserwuj go na najbliższe śniadanie dla swojej rodziny.

Dokładnie jak zrobić pasztet z kaszy jaglanej opisałam nieco niżej, poznaj przepis i spróbuj sam!

Wartości odżywcze pasztetu z kaszy jaglanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
226.30 kcal
90.52 kcal
Białko
6.00 g
2.40 g

Węglowodany w pasztecie z kaszy jaglanej

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
44.24 g
17.69 g
Węglowodany przyswajalne
41.30 g
16.52 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.93 g
1.17 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
3.89 g
1.56 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pasztet z kaszy jaglanej

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A
18.04 µg (mcg)
7.22 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
4.22 mg
1.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
217.61 µg (mcg)
87.04 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z kaszy jaglanej

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
5.22 mg
2.09 mg
Wapń
17.83 mg
7.13 mg
Żelazo
3.44 mg
1.37 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z kaszy jaglanej 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z kaszy jaglanej

Lista alergenów dla pasztetu z kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pasztet z kaszy jaglanej

Cena przygotowania pasztetu z kaszy jaglanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jaglana
250 g
1 szklanka
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 250 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
17.00
Jak oceniasz przepis na pasztet z kaszy jaglanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób