Pasztet z kaszy jaglanej
Opublikowano: 18.11.2021 r.
Pasztet z kaszy jaglanej to świetny dodatek do pieczywa na śniadanie i kolacje. Domowa wersja będzie wolna od konserwantów, barwników i wypełniaczy.
Składniki dla 10 porcji:
- Kasza jaglana - 250 g (1 szklanka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Por - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż drobno pokrojoną cebulę, por i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na patelnię dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i podsmaż krótko.
- Zmiksuj całość na jednolitą masę.
- Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piecu 40 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Świetny pomysł na kolacje czy śniadanie z dodatkiem pieczywa, poprzez przygotowanie pasztetu w domu mamy pewność jego składu.